Σαν σήμερα 21 Αυγούστου του 1911 εκλάπη η Μόνα Λίζα από το Μουσείο του Λούβρου

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 21 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΤΟΥ 1911 ΕΚΛΑΠΗ Η ΜΟΝΑ ΛΙΖΑ

Γράφει η Λέμυ Γ.Κοντονή 



Η Μόνα Λίζα θεωρείται ένα αξιοθαύμαστο έργο τέχνης , ίσως το πιο διάσημο έργο ζωγραφικής και υπαίτιος για αυτό το αριστούργημα είναι ο ζωγράφος , γλύπτης, εφευρέτης , αρχιτέκτονας , μηχανικός αλλά και ανατόμος  Λεονάρντο Ντα Βίντσι .
Ηταν στο Μουσείο του Λούβρου όταν στις 21 Αυγούστου διαπιστώθηκε από τον ζωγράφο Λουί Μπερού -ο οποίος ζωγράφιζε αντίγραφα του πίνακα για να τα αγοράζουν οι επισκέπτες του Μουσείου - ότι η Μόνα Λίζα ...απουσίαζε από την θέση της .
Αμέσως σήμανε συναγερμός και οι γαλλικές αρχές σφράγισαν τις εισόδους και εξόδους του Μουσείου αλλά και τα σύνορα της χώρας .
Επειτα από δυο χρόνια άκαρπων ερευνών και παρ ότι οι κλέφτες επικηρύχθηκαν με μεγάλα ποσά στις 29 Νοεμβρίου του 1913 ο γκαλερίστας Αλφρέντο Τζέρι έλαβε ένα γράμμα που του το έστειλε ο Λεονάρντο Βιντσέντσο ο οποίος αναφερόταν στην κλοπή της Τζοκόντα κι ότι σκόπευε να την επιστρέψει στην Ιταλία αφού λάβαινε μεγάλο ποσό ως ανταμοιβή .
Επειτα από συνάντηση  με τον γκαλερίστα αλλά και τον διευθυντή της γκαλερί Ουφίτσι με τον Λεονάρντο ο οποίος του υπέδειξε την κρυψώνα του πίνακα τον συνέλαβαν οι καραμπινιέροι .

Παρ όλο το σημαντικό παράπτωμα του τον συμπάθησε η κοινή γνώμη η οποία θεώρησε ότιη κλοπή ....ήταν κίνηση πατριωτισμού .Καταδικάστηκε σε κάθειρξη αλλά η ποινή του μειώθηκε αφού το δικαστήριο του έδωσε ελαφρυντικό .
Η Μόνα Λίζα επέστρεψε στον Λούβρο με τρένο στο Παρίσι από Μιλάνο στις 13 Δεκεμβρίου του 1913 αφού πρώτα εκτέθηκε ώστε να την δούν 60.000 άνθρωποι .

0 Comments:

Δημοσίευση σχολίου