Σαν σήμερα 22 Αυγούστου του 1864 ιδρύθηκε ο Ερυθρός Σταυρός

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 22 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΤΟΥ 1864 ΙΔΡΥΘΗΚΕ Ο ΕΡΥΘΡΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ


Γράφει η Λέμυ Γ.Κοντονή 



Ο  Ερυθρός Σταυρός είναι από τις πρώτες και σημαντικότερες μη κυβερνητικές οργανώσεις με ανθρωπιστική δράση σε κάθε γωνιά του πλανήτη .
Οι κύριες δραστηριότητες του είναι σε περίοδο πολέμου η ανθρωπιστική προσφορά σε θύματα πολέμου , η  περίθαλψη και η προστασία  τους ενώ αντίθετα σε περίοδο ειρήνης η φροντίδα και η περίθαλψη των προσφύγων .

Πως όμως ιδρύθηκε ο Ερυθρός Σταυρός ?
Η Μάχη του Σολφερίνο ήταν η αφορμή για αυτή την καινούργια δραστηριότητα την οποία ξεκίνησε ο Ζαν Ανρί Ντυνάν , αυτόπτης μάρτυρας της μάχης μεταξύ Γάλλων και Αυστριακών στο Σολφερίνο της Βόρειας Ιταλίας με νικητές τους Γάλλους .Ο Ντυνάν βλέποντας τις πολεμικές συγκρούσεις ταράχθηκε και οργάνωσε ένα δίκτυο βοήθειας με ντόπιους εθελοντές .

Στις 22 Αυγούστου του 1864 με πρωτοβουλία της Ελβετίας υπογράφεται η Σύμβαση της Γενεύης όπου αναγνωρίζεται ο ρόλος της Επιτροπής και η υποχρέωση των εμπολέμων να προστατεύουν τους τραυματίες και να τους παρέχουν τις πρώτες βοήθειες.
Το 1876 η Επιτροπή θα μετονομαστεί σε Διεθνή Επιτροπή  Ερυθρού Σταυρού που ως έμβλημα έχει την ελβετική σημαία με αντεστραμμένα χρώματα .Ενδιαφέρον έχει το ότι οι μουσουλμανικές χώρες που εισήλθαν στην οργάνωση απαίτησαν την αλλαγή του εμβλήματος που παρέπεμπε στον Χριστιανισμό .Επειτα από διαπραγματεύσεις αποφασίστηκε οι χριστιανικές χώρες να χρησιμοποιούν τον Ερυθρό Σταυρό και οι μουσουλμανικές χώρες την Ερυθρά Ημισέληνο.

Στην Ελλάδα ιδρύθηκε στις 10 Ιουνίου του 1877 υπό την προστασία της Βασίλισσας Ολγας με Πρόεδρο τον Μάρκο Ρενιέρη .Σκοπός του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού όπως καταγράφεται στο καταστατικό είναι σε περίοδο πολέμου η θεραπεία και περίθαλψη των τραυματιών , η φροντίδα και προστασία των αιχμαλώτων , η παροχή κονιωνικού και φιλανθρωπικού έργου αλλά και η προώθηση της δημόσιας υγείας  γενικότερα .

Επιπλέον η Ιδρυση Σταθμών Πρώτων Βοηθειών , Κέντρων Αιμοδοσίας αλλά και νοσοκομείων ''Ερρείκος Ντυνάν '' , ''Ασκληείο Βούλας '', και ''Κοργαλιένειο - Μπενάκειο ''στους Αμπελόκηπους .




0 Comments:

Δημοσίευση σχολίου