ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 18 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ ΤΟΥ 1911 ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ Ο ΖΥΛ ΝΤΑΣΣΕΝ 

Γράφει η Λέμυ Γ.Κοντονή




Ο διάσημος σκηνοθέτης σύζυγος της Μελίνας Μερκούρη ξεκίνησε την καριέρα του ως μαθητευόμενος στο πλευρό του Αλφρεντ Χίτσκοκ.

Εγκαταστάθηκε στο Παρίσι όπου εκεί γύρισε την ταινία ''Ριφιφί'' ένα από τα πιο γνωστά κινηματογραφικά νουαρ φιλμ της παγκόσμιας κινηματογραφίας το οποίο κέρδισε το Βραβείο Σκηνοθεσίας στο Φεστιβαλ Καννών .

Από τον πρώτο του γάμο με την Μπεατρίς Λονέρ απέκτησε δυο παιδιά τον γνωστό τραγουδιστή Τζο Ντασσεν και την ηθοποιό Ζουλί Ντασσέν . Ο μεγάλος του έρωτας  ήταν η Μελίνα Μερκούρη με την οποία γύρισε εννέα ταινίες  , ''Τοπκαπί '' , '' Φαίδρα'' , ''Ποτέ την Κυριακή''  κα .η οποία απέσπασε βραβείο καλύτερης ταινίας στο Φεστιβαλ των Καννών .Επίσης απέσπασε Οσκαρ καλύτερης μουσικής και τραγουδιού για τα ''Παιδιά του Πειραιά''.

Με τη Μελίνα παντρεύτηκε το 1966 και πήρε την Ελληνική υπηκοότητα ενώ ταυτόχρονα υιοθέτησε το όραμα της Μελίνας για την επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα.

Μετά τον θανατό της ο Ντασεν δημιούργησε το Ιδρυμα '' Μελίνα Μερκούρη '' έτσι ώστε να προωθήσει τη δημιουργία της του νέου Μουσείου της Ακρόπολης και τη προβολή του Ελληνικού πολιτισμού .Από τη θέση του Προέδρου παραχώρησε στο Ιδρυμα τα έσοδα από τις ταινίες του προκειμένου  να ενισχυθεί ο αγώνας για την επιστροφή των Μαρμάρων.

0 Comments:

Δημοσίευση σχολίου