ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 22 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ ΤΟΥ 1788 ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ Ο ΦΙΛΛΕΛΗΝΑΣ ΛΟΡΔΟΣ ΒΥΡΩΝ

Γράφει η Λέμυ Γ.Κοντονή


Γόνος αριστοκρατικής οικογένειας από το Λονδίνο ήταν ένθερμος φίλος της Ελλάδας.
Λάτρης του διαβάσματος , σπούδασε σε κολλέγια , έμαθε την ελληνική και την ελληνική γλώσσα απταίστως .'Ομορφος με πυκνά μαλλιά και ωραίο παράστημα ήταν λάτρης και των δυο φύλων .

Φτάνοντας στην Ελλάδα το 1809 επισκέφθηκε την Πάτρα , την Πρέβεζα και τα Γιάννενα ,έφθασε μέχρι το Τεπελένι όπου τον φιλοξένησε ο Αλή Πασάς .Μαγεμένος από την Ελλάδα και τις ομορφιές της έγραψε υπέροχα ποιήματα που εξυμνούσαν την χώρα μας.

Την περίοδο της ελληνικής επανάστασης το 1823 έγινε μέλος του Φιλλεληνικού κομιτάτου που το αποτελούσαν άγγλοι φιλελευθεροι και φιλέλληνες .Ο Λόρδος Βύρων στήριζε την ελληνική επανάσταση διαθέτοντας χρήματα για τη συντήρηση στόλων κα.
Το 1824 έφθασε στο Μεσολόγγι όπου οι Ελληνες τον υποδέχθηκαν με χαρά κι ενθουσιασμό.
Δίνοντας χρήματα για την οργάνωση του στρατού φρόντισε για την οχύρωση του Μεσολογγίου .Δυστυχώς η υγεία του κλονίστηκε με αποτέλεσμα να πεθάνει στο Μεσολόγγι σε ηλικία 36 χρόνων. Ο Λόρδος Βύρων έγινε σύμβολο πατριωτισμού και ανακηρύχθηκε εθνικός ήρωας ενώ μετά την απελευθέρωση οι Ελληνες τον έκανα άγαλμα στο Ζάππειο ενώ τ όνομα του δόθηκε στο συνοικισμό των Προσφύγων πάνω από το Παγκράτι.

0 Comments:

Δημοσίευση σχολίου