ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 31 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ ΤΟΥ 1937 ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ  Ο ΓΝΩΣΤΟΣ ΣΥΝΘΕΤΗΣ PHILIP GLASS


Γράφει η Λέμυ Γ.Κοντονή 







Ο Φίλιπ Γκλας ο γνωστός Αμερικανός μουσικός είναι από τους μεγαλύτερους και γνωστότερους συνθέτες της σημερινής εποχής .Ο ίδιος θεωρεί τον εαυτό του κλασσικιστή λόγω των κλασσικών του σπουδών στη μουσική .



Αποτέλεσμα εικόνας για ΦΙΛΙΠ ΓΚΛΑΣ





Πρωτοήρθε σ επαφή με τη μουσική στο μαγαζί του πατέρα του στη Βαλτιμόρη -Λιθουανός μετανάστης - που ήταν ιδιοκτήτης ενός μικρού καταστήματος το οποίο πωλούσε δίσκους.Γοητευόταν περισσότερο από τους δίσκους που δεν πουλούσαν παρά από αυτούς που πουλούσαν .Ο πατέρα του τους έφερνε σπίτι κι ο Φίλιπ καθόταν με τις ώρες ακούγοντας μοντέρνα μουσική μπλούζ , τζαζ κα.Επηρεασμένος από το οικογενειακό περιβάλλον του ο Φίλιπ ήρθε σ επαφή με την μουσική σε ηλικία 6 ετών όπου έμαθε να παίζει βιολί ενώ σε ηλικία 8 ετών έμαθε φλάουτο.





Σπούδασε μουσική απο τα 15 του χρόνια στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο και συνέχισε στο Παρίσι για να μαθητεύσει δίπλα στη Νάντια Μπουλανζέ διάσημη δασκάλα μουσικής.Εκεί γνώρισε πολλούς καλλιτέχνες μουσικούς , κινηματογραφιστές και ηθοποιούς , παντρεύτηκε την Τζο Ανν Ακαλαίτη .

Ξεκίνησε γράφοντας τη μουσική για μια Ινδική ταινία , κάτι που τον εντυπωσίασε γιατί η Ινδία συνέθετε μουσική τελείως διαφορετικά.Επέστρεψε στη Νέα Υόρκη ενώ επηρεάστηκε από τον Ραιχ ο οποίος έγραφε σ ενα τελείως διαφορετικό ύφος που λέγεται μινιμαλισμός .
Αρχισε να γράφει μουσική για κινηματογραφικές ταινίες όπως ΟΙ ΩΡΕΣ ,ΤΡΟΥΜΑΝ ΣΟΟΥ κα.
Οι πρόφατες δουλειές του είναι Ο ΜΑΓΟΣ ΑΙΖΕΝΧΑΙΜ και ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΤΗΣ ΚΑΣΣΑΝΔΡΑΣ .
Ο Γκλας θεωρεί τον εαυτό του κλασσικιστή ενώ με τον τρόπο του προσεγγίζει την κλασσική μουσική ενσωματώνοντας πατροπαράδοτες αρμονίες και μελωδίες δημουργώντας τάσεις .

0 Comments:

Δημοσίευση σχολίου