ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 1 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΤΟΥ 1940 ΕΦΥΓΕ  Ο ΖΑΧΑΡΙΑΣ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ 

Γράφει η Λέμυ Γ.Κοντονή






























































































Ο Ζαχαρίας Παπαντωνίου Ελληνας λογοτέχνης , δημοσιογράφος ,ποιητής ,ακαδημαικός ,ποιητής ταξιδιωτικών κειμένων γεννήθηκε στο Καρπενήσι το 1877 και πέθανε στην Αθήνα το 1940 .

Οι γονείς του ήθελαν να σπουδάσει Ιατρική και γι αυτό το λόγο ήρθε στην Αθήνα για να παρακολουθήσει μαθήματα στην ιατρική σχολή , Αργότερα στράφηκε στην δημοσιογραφία και και τη λογοτεχνία .Ενω από το 1908 - 1910 πήγε στο Παρίσι ως ανταποκριτής της εφημερίδας Εμπρός στην οποία δημοσίευσε φιλολογικά χρονογραφήματα .

Υπηρέτησε  ως νομάρχης Ζακύνθου , ενώ το 1918 διορίσθηκε διεεθυντής στην Εθνική Πινακοθήκη .Επίσης , διετέλεσε καθηγητής στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών .Την ίδια χρονιά έγραψε το γνωστό σε όλους μας ΨΗΛΑ ΒΟΥΝΑ .

Ο Παπαντωνίου διακρίνεται για τον ζωηρό λόγο του που αποτελείται από μικρές περιόδους , διακοσμημένος με καθαρές εικόνες .

Μερικά από τα έργα του είναι διάφορες ποιητικές συλλογές ,ΠΟΛΕΜΙΚΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ , ΧΕΛΙΔΟΝΙΑ ,ΠΕΖΟΙ ΡΥΘΜΟΙ -ΠΕΖΟΤΡΑΓΟΥΔΑ ΚΑΙ ΘΕΙΑ ΔΩΡΑ , ενώ τα διηγήματα του είναι ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΣ ΟΡΘΡΟΣ ,Η ΘΥΣΙΑ ,ΤΟ ΑΛΟΓΟ κα.αλλά και τα ταξιδιωτικά ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ , ΤΑΞΙΔΙ αλλά ΤΑ ΨΗΛΑ ΒΟΥΝΑ (Αναγνωστικό της γ΄ δημοτικού ), ΟΘΩΝ ΚΑΙ ΡΟΜΑΝΤΙΚΗ ΔΥΝΑΣΤΕΙΑ και

0 Comments:

Δημοσίευση σχολίου