ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 22 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΤΟΥ 1973 ΕΦΥΓΕ Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΦΗΜΗΣ ΗΘΟΠΟΙΟΣ ΚΑΤΙΝΑ ΠΑΞΙΝΟΥ 

Γράφει η Λέμυ Γ.Κοντονή






Γεννημένη στις 17 Δεκεμβρίου το 1900 στον Πειραιά ήταν κόρη μεγάλου βιομήχανου .Η οικονομική άνεση της έδωσε την δυνατότητα να κάνει εκπληκτικές σπουδές , στην Αθήνα , στην Τήνο αλλά και σε σχολές στην Ελβετία , στην Βιέννη και στο Βερολίνο.Οι σπουδές της ήταν θεατρικές και μουσικές.

Παντρεύτηκε τον Παξινό , έκανε δυο κόρες ,ενώ άρχισε από πολυ νωρίς την καλλιτεχνική σταδιοδρομία .Ξεχώρισε παρα πολύ γρήγορα για το  καλλιτεχνικό της ταλέντο .Το 1929 ανέλαβε τον πρώτο της ρόλο στο Θέατρο Μαρίκα Κοτοπούλη στο έργο ''Γυμνή γυναίκα '' ,ο οποίος την καθιέρωσε ως πρωταγωνίστρια δραματικών ρόλων.Δυο χρόνια αργότερα συνεργάστηκε με τον Αιμίλιο Βεάκη μέσω του οποίου συνεργάστηκε στο θίασο του Αλέξη Μινωτή τον οποίο και παντρεύτηκε .
Κατά την περίοδο του πολέμου εγκαταστάθηκε στην Αμερική ενώ το 1943 κέρδισε όσκαρ για το ρόλο της στο έργο ''Για ποιον χτυπά η καμπάνα ''.
Επέστρεψε στην Ελλάδα  κι άρχισε τις εμφανίσεις της στο Εθνικό Θέατρο με τον Αλέξη Μινωτή ανεβάζοντας έργα Ιψεν , Λόρκα κα.
Η τελευταία της παράσταση ήταν το έργο του Μπρέχτ ''Μάνα κουράγιο ''και στον κινηματογράφο ΄΄Το νησί της Αφροδίτης ''.

Γενικά η μουσική καλλιέργεια της επέτρεπε να χρωματίζει την φωνή της έτσι ώστε να είναι εκφραστική και ευαίσθητη όπου αυτό ήταν απαραίτητο.

Χτυπημένη από καρκίνο έφυγε μια ημέρα σαν σήμερα το 1973 αυτή η μεγάλη ιέρεια της τέχνης .

0 Comments:

Δημοσίευση σχολίου