ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 7 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΤΟΥ 1497 Ο ΣΑΒΟΝΑΡΟΛΑ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΣ ΗΓΕΤΗΣ ΤΗΣ ΦΛΩΡΕΝΤΙΑΣ

Γράφει η Λέμυ Γ.Κοντονή

Ο Σαβοναρόλα παρακίνησε τους οπαδούς του να κάψουν στο κέντρο της Φλωρεντίας έργα τέχνης και βιβλία, επειδή οδηγούν στην αμαρτία. Θα μείνει στην ιστορία ως η «Πυρά της ματαιοδοξίας» («Falò delle vanità»). 





Γεννήθηκε στη Φερράρα ενώ σπούδασε  ιστορία , φιλοσοφία , ιατρική και θεολογία στο πανεπιστήμιο της Μπολόνια .Ηρθε το 1490 στο μοναστήρι του Αγίου Μάρκου της Φλωρεντίας όπου έγινε μοναχός  σε μια περίοδο όπου η πόλη ασφυκτιούσε στην αλλαζονεία των Μεδίκων , τη διαφθορά της εκκλησίας και τις πολεμικές συγκρούσεις με την Πίζα  .Παράλληλα όμως η ίδια η πόλη είχε να καυχηθεί για τον Μιχαήλ Αγγελο , τον Μποτιτσέλι και τον Φίλιππο Λίπι.Ο μεσαίωνας με την Αναγέννηση άρχισε να συγκρούεται και ο Σαβοναρόλα που ήταν εξαιρετικά ταλαντούχος στο κήρυγμα επηρεάζοντας με τα λόγια του παρασύροντας τα πλήθη σε φρηνήρη ξεσπάσματα .
Διαμήνυε ότι ο Θεός τον είχε διαβεβαιώσει ότι η κερδοσκοπία , η πολυτέλεια και η τυρρανία μόλυναν το ανθρώπινο γένος .Ενώ πολέμησε κι επιτέθηκε στους εκπροσώπους της εξουσίας , τον Πάπα και τους Μεδίκους .

Σαν σήμερα 7 Φεβρουαρίου το 1497 αυτός και οι οπαδοί του έκαψαν στην κεντρική πλατεία της Φλωρεντίας ,στην ''ΠΥΡΑ ΤΗΣ ΜΑΤΑΙΟΔΟΞΙΑΣ'' καθρέφτες , καλλυντικά , μουσικά όργανα , γυναικεία καπέλα , βιβλία αρχαίων συγγραφέων , πίνακες και γλυπτά που τα θεωρούσαν ακατάλληλα .

Οσο ήταν ηγέτης επί οκτώ χρόνια από το 1490 - 1498 οπότε κι εκτελέστηκε ήταν πολέμιος της αγάπης των Φλωρεντίνων για τις τέχνες , ήταν εναντίον της διαφθοράς και του Πάπα Αλέξανδρου του ΣΤ' ενώ προτοστάτησε στο κάψιμο των βιβλίων.

Ο Σαβοναρόλα κατηγορήθηκε ότι τρομοκράτησε την Φλωρεντία .Χρησιμοποίησε τη ρητορική και προκάλεσε θρησκευτικό φανατισμό .

0 Comments:

Δημοσίευση σχολίου