ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΟΝΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ

WEBTV KONTONIS

Τετάρτη, 7 Φεβρουαρίου 2018

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 7 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ ΤΟΥ 1497 Ο ΣΑΒΟΝΑΡΟΛΑ ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΟΣ ΗΓΕΤΗΣ ΤΗΣ ΦΛΩΡΕΝΤΙΑΣ

Γράφει η Λέμυ Γ.Κοντονή

Ο Σαβοναρόλα παρακίνησε τους οπαδούς του να κάψουν στο κέντρο της Φλωρεντίας έργα τέχνης και βιβλία, επειδή οδηγούν στην αμαρτία. Θα μείνει στην ιστορία ως η «Πυρά της ματαιοδοξίας» («Falò delle vanità»). 

Γεννήθηκε στη Φερράρα ενώ σπούδασε  ιστορία , φιλοσοφία , ιατρική και θεολογία στο πανεπιστήμιο της Μπολόνια .Ηρθε το 1490 στο μοναστήρι του Αγίου Μάρκου της Φλωρεντίας όπου έγινε μοναχός  σε μια περίοδο όπου η πόλη ασφυκτιούσε στην αλλαζονεία των Μεδίκων , τη διαφθορά της εκκλησίας και τις πολεμικές συγκρούσεις με την Πίζα  .Παράλληλα όμως η ίδια η πόλη είχε να καυχηθεί για τον Μιχαήλ Αγγελο , τον Μποτιτσέλι και τον Φίλιππο Λίπι.Ο μεσαίωνας με την Αναγέννηση άρχισε να συγκρούεται και ο Σαβοναρόλα που ήταν εξαιρετικά ταλαντούχος στο κήρυγμα επηρεάζοντας με τα λόγια του παρασύροντας τα πλήθη σε φρηνήρη ξεσπάσματα .
Διαμήνυε ότι ο Θεός τον είχε διαβεβαιώσει ότι η κερδοσκοπία , η πολυτέλεια και η τυρρανία μόλυναν το ανθρώπινο γένος .Ενώ πολέμησε κι επιτέθηκε στους εκπροσώπους της εξουσίας , τον Πάπα και τους Μεδίκους .

Σαν σήμερα 7 Φεβρουαρίου το 1497 αυτός και οι οπαδοί του έκαψαν στην κεντρική πλατεία της Φλωρεντίας ,στην ''ΠΥΡΑ ΤΗΣ ΜΑΤΑΙΟΔΟΞΙΑΣ'' καθρέφτες , καλλυντικά , μουσικά όργανα , γυναικεία καπέλα , βιβλία αρχαίων συγγραφέων , πίνακες και γλυπτά που τα θεωρούσαν ακατάλληλα .

Οσο ήταν ηγέτης επί οκτώ χρόνια από το 1490 - 1498 οπότε κι εκτελέστηκε ήταν πολέμιος της αγάπης των Φλωρεντίνων για τις τέχνες , ήταν εναντίον της διαφθοράς και του Πάπα Αλέξανδρου του ΣΤ' ενώ προτοστάτησε στο κάψιμο των βιβλίων.

Ο Σαβοναρόλα κατηγορήθηκε ότι τρομοκράτησε την Φλωρεντία .Χρησιμοποίησε τη ρητορική και προκάλεσε θρησκευτικό φανατισμό .
Share:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ONLINE

ΩΡΑ

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ

ΣΧΟΛΙΟ Γ .ΚΟΝΤΟΝΗ

ΣΧΟΛΙΟ Γ .ΚΟΝΤΟΝΗ

Από κάθε μέρος του κόσμου...

Προβολές Σελίδας

RADIO KONTONIS

Επικοινωνία 94 FM

ONE TV

ΣΚΑΪ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Tillas

ASTHENOFORA 365

VALLEDI VILLAGE

ΣΩΤΗΡΗΣ ΝΤΑΛΑΚΟΣ

VODAFONE SHOP

VODAFONE SHOP

ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ

Chryssi Akti