ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 30 ΜΑΡΤΙΟΥ ΤΟΥ 1822 ΕΓΙΝΕ Η ΣΦΑΓΗ ΣΤΗ ΧΙΟ 



Γράφει η Λέμυ Γ.Κοντονή

Αποτέλεσμα εικόνας για η σφαγη στη χιος

Στις 10 Μαρτίου του 1822 Ο Σάμιος Λυκούργος Λογοθέτης αποβιβάστηκε στον νησί με 1.500 άντρες με σκοπό να ξεσηκώσει τους Χιώτες κατά των Τούρκων .Κι όλα αυτά με τη προτροπή του Χιώτη Αντώνιου Μπουρνιά .

Ο Σουλτάνος είχε δώσει μεγάλα προνόμια στους Χιώτες διότι είχαν αναπτυγμένο το εμπορικό πνεύμα και τη διπλωματία τους με αποτέλεσμα να υπερτερούν στην Μαύρη Θάλασσα , το Αιγαίο και τη Μεσόγειο θάλασσα. 'Ετσι , έχοντας αυτό κατά νου ο Σουλτάνος τους παραχώρησε πολλά προνόμια τα οποία άγγιζαν το καθεστώς της αυτονομίας .

Αποτέλεσμα εικόνας για η σφαγη στη χιος


Μόλις λοιπόν διαπίστωσε ότι ξεσηκώνονται ο Σουλτάνος το ερμήνευσε ως αχαριστία από τη πλευρά τους , όχι μόνο ως εκπρόσωπος των Τούρκων αλλά και ως προσωπική προσβολή διότι η αδερφή του καρπούταν τους φόρους από την εκμετάλλευση των μαστιχόδεντρων .
Ετσι , ο αντιναύαρχος Καρά Αλή κατέπλευσε στο νησί για να καταστείλει την εξέγερση των Χιωτών
Αφού πυρπόλησε όλα τα περίχωρα και τη πρωτεύουσα του νησιού έσφαξε 42.000 , έπιασε 50.000 ενώ 23.000 πρόλαβαν και διέφυγαν σε άλλες περιοχές εκτός Χίου .Οι Τούρκοι έχασαν 600 άντρες .

Η μάχη του Γκιαούρη και του Χασάν, Ευγένιος Ντελακρουά, Ελαιογραφία σε καμβά, διαστάσεις  58 × 71 cm.  Art Institute of Chicago
Η σφαγή στη Χίο προκάλεσε αρνητική εντύπωση και σχόλια στην Ευρώπη  ενώ γνωστοί ζωγράφοι περιέγραψαν τη σφαγή όπως ο Ντελακρουά , Ακόμα πολλοί ποιητές περιέγραψαν τα γεγονότα όπως ο Βίκτωρ Ουγκώ κα.

Οι Ελληνες αντεπιτέθηκαν καίγοντας την ναυαρχίδα του Καρα Αλή με αρχηγό τον Κωνσταντίνο Κανάρη.



0 Comments:

Δημοσίευση σχολίου