ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΟΝΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ

WEBTV KONTONIS

Παρασκευή, 30 Μαρτίου 2018

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 30 ΜΑΡΤΙΟΥ ΤΟΥ 1822 ΕΓΙΝΕ Η ΣΦΑΓΗ ΣΤΗ ΧΙΟ Γράφει η Λέμυ Γ.Κοντονή

Αποτέλεσμα εικόνας για η σφαγη στη χιος

Στις 10 Μαρτίου του 1822 Ο Σάμιος Λυκούργος Λογοθέτης αποβιβάστηκε στον νησί με 1.500 άντρες με σκοπό να ξεσηκώσει τους Χιώτες κατά των Τούρκων .Κι όλα αυτά με τη προτροπή του Χιώτη Αντώνιου Μπουρνιά .

Ο Σουλτάνος είχε δώσει μεγάλα προνόμια στους Χιώτες διότι είχαν αναπτυγμένο το εμπορικό πνεύμα και τη διπλωματία τους με αποτέλεσμα να υπερτερούν στην Μαύρη Θάλασσα , το Αιγαίο και τη Μεσόγειο θάλασσα. 'Ετσι , έχοντας αυτό κατά νου ο Σουλτάνος τους παραχώρησε πολλά προνόμια τα οποία άγγιζαν το καθεστώς της αυτονομίας .

Αποτέλεσμα εικόνας για η σφαγη στη χιος


Μόλις λοιπόν διαπίστωσε ότι ξεσηκώνονται ο Σουλτάνος το ερμήνευσε ως αχαριστία από τη πλευρά τους , όχι μόνο ως εκπρόσωπος των Τούρκων αλλά και ως προσωπική προσβολή διότι η αδερφή του καρπούταν τους φόρους από την εκμετάλλευση των μαστιχόδεντρων .
Ετσι , ο αντιναύαρχος Καρά Αλή κατέπλευσε στο νησί για να καταστείλει την εξέγερση των Χιωτών
Αφού πυρπόλησε όλα τα περίχωρα και τη πρωτεύουσα του νησιού έσφαξε 42.000 , έπιασε 50.000 ενώ 23.000 πρόλαβαν και διέφυγαν σε άλλες περιοχές εκτός Χίου .Οι Τούρκοι έχασαν 600 άντρες .

Η μάχη του Γκιαούρη και του Χασάν, Ευγένιος Ντελακρουά, Ελαιογραφία σε καμβά, διαστάσεις  58 × 71 cm.  Art Institute of Chicago
Η σφαγή στη Χίο προκάλεσε αρνητική εντύπωση και σχόλια στην Ευρώπη  ενώ γνωστοί ζωγράφοι περιέγραψαν τη σφαγή όπως ο Ντελακρουά , Ακόμα πολλοί ποιητές περιέγραψαν τα γεγονότα όπως ο Βίκτωρ Ουγκώ κα.

Οι Ελληνες αντεπιτέθηκαν καίγοντας την ναυαρχίδα του Καρα Αλή με αρχηγό τον Κωνσταντίνο Κανάρη.Share:

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ONLINE

ΩΡΑ

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ

ΣΧΟΛΙΟ Γ .ΚΟΝΤΟΝΗ

ΣΧΟΛΙΟ Γ .ΚΟΝΤΟΝΗ

Από κάθε μέρος του κόσμου...

Προβολές Σελίδας

RADIO KONTONIS

Επικοινωνία 94 FM

ONE TV

ΣΚΑΪ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Tillas

ASTHENOFORA 365

VALLEDI VILLAGE

ΣΩΤΗΡΗΣ ΝΤΑΛΑΚΟΣ

VODAFONE SHOP

VODAFONE SHOP

ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ

Chryssi Akti