ΣΗΜΕΡΑ 14 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ  Η ΥΨΩΣΗ ΤΟΥ ΤΙΜΙΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ


Γράφει η Λέμυ Γ.Κοντονή

Μεγάλη γιορτή της χριστιανοσύνης η σημερινή .Ολοι οι πιστοί πηγαίνουν στις εκκλησίες ,ανάβουν ένα κεράκι , προσκυνούν τον Σταυρό του Κυρίου ο οποίος περιβάλλεται από πλήθος μοσχομυρωδάτων βασιλικών και φεύγουν μ ένα ευλογημένο κλωναράκι βασιλικού .

Αποτέλεσμα εικόνας για υψωση του τιμιου σταυρου

Το 326 Μ.Χ. η μητέρα του Αγ.Κωνσταντίνου, Ελένη, επισκέφθηκε τα Ιεροσόλυμα και τους Αγίους Τόπους με σκοπό να ανακαλύψει τον Τίμιο Σταύρο. 
Πραγματοποίησε μεγάλες ανασκαφές έτσι ώστε να βρεθούν οι τόποι της Σταύρωσης και της Ανάστασης στο λόφο του Γολγοθά .Οδηγήθηκε από το αρωματικό φυτό του βασιλικού , ενώ ύστερα από πολλές προσπάθειες βρέθηκαν και οι τρεις Σταυροί του , Χριστού και των δυο ληστών .

Σύμφωνα με τους ιστορικούς ο Σταυρός του Κυρίου εντοπίστηκε από θαύμα όταν τοποθετήθηκε πάνω σε γυναίκα η οποία αναστήθηκε.Στη θέση που βρέθηκε ο Σταυρός υπήρχε ο Ναός της Αφροδίτης που είχε χτιστεί από τον Αυτοκράτορα Αδριανό ο οποίος κατόπιν εντολής της Ελένης γκρεμίστηκε και κατασκευάστηκε ο Ναός της Αναστάσεως . Στη συνέχεια παραδόθηκε στον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Μακάριο στις 14 Σεπτεμβρίου του 335 ο οποίος τον τοποθέτησε στο Ναό της Αναστάσεως .

Ο Τίμιος Σταυρός είχε 4,50 μέτρα ύψος και 2,40 μέτρα πλάτος.

Την ημέρα αυτή η εκκλησία μας επιβάλλει αυστηρή νηστεία , ενώ από την ημέρα της εύρεσής του τεμαχιζόταν σε κομματάκια και δινόταν στους πιστούς ως ευλογία .


0 Comments:

Δημοσίευση σχολίου