ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΩΡΑΙΤΑΚΗΣ. «ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΣΥΝΤΑΞΗ ΜΕ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ...»!





       Πολλές απορίες όλων μας, έλυσε με την αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στο ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΠΑΝΤΟΥ, ο γνωστός Οικονομολόγος και από τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας ο Αλέξανδρος Μωραϊτάκης.
       Η Ευρωπαϊκή σύνταξη και τί σκέπτονται στην Ελλάδα...
       Τα κόκκινα δάνεια ο μεγάλος βραχνάς!       
       Η έξοδος από τα μνημόνια καί ο...πανηγυρισμός της Κυβέρνησης...
-Πως και τι πρέπει να γίνει για την Ευρωπαϊκή σύνταξη με την οποία σήμερα ασχολείται η Κυβέρνηση άλλα και η Αντιπολίτευση;
Η δημιουργία της ευρωπαϊκής σύνταξης, επειδή οι περισσότεροι είναι πιθανό να μην το γνωρίζουν, είναι μια πρόταση στην οποία προχώρησε πριν ενάμιση χρόνο περίπου η Κομισιόν. Σύμφωνα με την πρόταση αυτή, η σύνταξη αυτή θα αφορά κυρίως τους ευρωπαίους πολίτες που εργάζονται και μετακινούνται εντός της ΕΕ και θα τους επιτρέπει να κάνουν αποταμίευση σε ένα «ταμείο», ανεξαρτήτως της χώρας στην οποία εργάζονται.
Βέβαια, για να γίνει αυτό, πρέπει να υπάρχουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Θυμίζουμε, ότι τότε –τον Ιούνιου του 2017- η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε στις εθνικές κυβερνήσεις να φροντίσουν να έχει ευνοϊκές φορολογικές ρυθμίσεις το πανευρωπαϊκό προϊόν, και να προχωρήσουν σε συμφωνία για κοινή φορολογική πολιτική απέναντι σε αυτές τις νέες συντάξεις, κάτι το οποίο δεν κατέστη εφικτό.
Σύμφωνα με τους εκπροσώπους της Κομισιόν η ευρωπαϊκή σύνταξη θα έδινε τεράστιες δυνατότητες στους ευρωπαίους πολίτες, αφού μέσω αυτής θα σχημάτιζαν ένα συνταξιοδοτικό χρηματικό απόθεμα, ενώ θα ενίσχυε και τον ανταγωνισμό, αφού θα επέτρεπε σε περισσότερους παρόχους να προσφέρουν το προϊόν αυτό εκτός των εθνικών αγορών τους.
Για την ώρα, αυτή η πρόταση δεν έχει προχωρήσει, αλλά αν βλέπαμε να υλοποιείται στο μέλλον θα βοηθούσε και στην ενίσχυση του σχεδίου για μια Ένωση Κεφαλαιαγορών, βοηθώντας να διοχετεύονται οι αποταμιεύσεις σε μακροπρόθεσμες επενδύσεις στην ΕΕ.
-Τι πρέπει να ξέρουμε για τα κόκκινα δάνεια, για τις Τράπεζες και για τούς πλειστηριασμούς που γίνονται ακόμα και για πρώτη κατοικία;
Τα κόκκινα δάνεια είναι ο μεγάλος βραχνάς των ελληνικών τραπεζών εδώ και χρόνια, ωστόσο, το κλίμα στην ελληνική οικονομία δεν είναι το ευνοϊκότερο, ούτως ώστε να συμβάλει στην προσπάθεια μείωσης των NPLs από τη μία, ενώ από την άλλη είναι γεγονός ότι οι ίδιες οι τράπεζες καθυστέρησαν πολύ μέχρι να πάρουν δραστικά μέτρα για τη μείωσή τους.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία την ΤτΕ στο τέλος Ιουνίου το ύψος των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων μειώθηκε κατά 4,1% στα 88,6 δισ. ευρώ, φτάνοντας το 47,6% του συνόλου, ποσοστό το οποίο εξακολουθεί να είναι ιδιαίτερα υψηλό. Πέραν όμως την βασική προτεραιότητα μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, οι τράπεζες δέχονται έντονες πιέσεις από τους δανειστές να βγάλουν στο «σφυρί» ακίνητα πρώτης κατοικίας ακόμη και κάτω από τις 100.000 ευρώ, κάτι το οποίο θα έπληττε τα νοικοκυριά και δημιουργούσε μεγάλες κοινωνικές αντιδράσεις.
Επιπλέον, ανησυχητικό είναι και το γεγονός, ότι όσο οι μέρες μετρούν αντίστροφα μέχρι την 31η Δεκεμβρίου, οπότε και τυπικά λήγει η ισχύς του προστατευτικού πλαισίου του νόμου Κατσέλη – Σταθάκη, τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά που κινδυνεύουν να χάσουν το σπίτι τους, ανησυχούν για το αν το νέο έτος θα βρουν καταφύγιο για τη διευθέτηση των οφειλών τους. Με απλά λόγια, εάν η κυβέρνηση δεν επιδιώξει κάποια παράταση, στις 31 Δεκεμβρίου χάνεται κάθε δυνατότητα ένταξης στο νόμο που έχουν όσοι δανειολήπτες βρέθηκαν σε δεινή θέση και δεν κατάφεραν να πληρώσουν τα δάνειά τους.

Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Εποπτείας αντιτίθεται στο ενδεχόμενο παράτασης του νόμου Κατσέλη, διότι υπάρχει κίνδυνος να σταματήσουν οι ρυθμίσεις καθυστερούμενων οφειλών και να αυξηθεί εκ νέου ο όγκος των κόκκινων δανείων. Παρ’ όλα αυτά ο ΥΠΟΙΚ, Ευκλειδης Τσακαλώτος, πριν από λίγες μέρες διαβεβαίωσε ότι ο εν λόγω νόμος δεν καταργείται.
Η αλήθεια είναι ότι πρέπει να βρεθεί μια χρυσή τομή, η οποία θα βοηθήσει από τη μία τις τράπεζες να μειώσουν τα κόκκινα δάνεια, ούτως ώστε να βρεθούν εντός των στόχων το 2019, να εξυγιανθούν και να επανέλθουν σταδιακά στην χρηματοδότηση της πραγματική οικονομίας, αλλά από την άλλη να προστατευθούν οι πραγματικά αδύναμοι δανειολήπτες οι οποίοι πρέπει να επιτέλους να διαχωριστούν από τους στρατηγικούς κακοπληρωτές.
-Η Κυβέρνηση πανηγυρίζει πως βγήκαμε από τα Μνημόνια! Τι σημαίνει αυτό; Όταν κ. Μωραϊτάκη δεν μπορούμε να βγούμε στις αγορές ενώ μέχρι και το 2063 θα έχουμε τακτικούς ελέγχους;
Η κυβέρνηση έχει επενδύσει εδώ και πολύ καιρό στην διαστρέβλωση των γεγονότων ως μέσο πολιτικής. Ειδικότερα, το αφήγημα της κυβέρνησης ήταν πως τον Αύγουστο η χώρα εξέρχεται των μνημονίων και της επιτροπείας, αλλά και ότι η οικονομική μεγέθυνση θα ενισχυθεί ακόμα περισσότερο.
Δυστυχώς όμως η πραγματικότητα έρχεται να διαψεύσει το αφήγημα αυτό. Μπορεί «τυπικά» να ολοκληρώθηκε η περίοδος των μνημονίων, άφησε όμως πίσω της επιπρόσθετα μέτρα λιτότητας μέχρι το 2022 και  αυστηρή εποπτεία σε τριμηνιαία βάση, τη σκληρότερη δηλαδή σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες μέλη της Ευρωζώνης που εξήλθαν των μνημονίων. Κι αυτό συμβαίνει διότι το 80% του ελληνικού κρατικού χρέους βρίσκεται στα χέρια δημόσιων δανειστών (248 δις ευρώ στους Ευρωπαίους και 13 δις ευρώ στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο). Άρα η Αθήνα θα παραμείνει υπό την επιτήρηση των δανειστών μέχρι να αποπληρώσει το χρέος της
Κάτι τελευταίο, αλλά εξίσου σημαντικό είναι το γεγονός ότι η Ελλάδα, παρά το γεγονός ότι καλείται να «σταθεί στα πόδια της» δεν δύναται να το κάνει, αφού τα επιτόκια δανεισμού έχουν φτάσει εσχάτως μέχρι τα επίπεδα του 4,6%, κάτι που καθιστά απαγορευτική την έξοδο στις αγορές. Η απάντηση της κυβέρνησης είναι ότι η αδυναμία χρηματοδότησης από τις αγορές μπορεί να καλυφθεί μέσω του μαξιλαριού ασφαλείας, η αλήθεια ωστόσο είναι ότι τα χρήματα αυτά κάποια στιγμή θα τελειώσουν. Και μέχρι τότε ΠΡΕΠΕΙ σίγουρα να έχουν βελτιωθεί οι συνθήκες στην ελληνική οικονομία, προκειμένου να μειωθούν και τα επιτόκια δανεισμού.


0 Comments:

Δημοσίευση σχολίου