ΕΤΣΙ ΕΚΑΨΑΝ ΤΟ ΓΗΠΕΔΟ ΤΗΣ ΛΕΩΦΟΡΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ ΠΡΙΝ ΑΠΟ 54 ΧΡΟΝΙΑ





Σχόλιο Γιώργος Κοντονής 
      Τετάρτη 17 Ιουνίου 1964
       Γήπεδο Λεωφόρου Αλεξάνδρας
       Κατάμεστο με πάνω από 25.000 θεατές.
       Ντέρμπυ Παναθηναϊκού- Ολυμπιακού.
       Ημιτελικός αγώνας Κυπέλλου Ελλαδος, τρίτος στη σειρά.
       Οι δύο προηγούμενοι αγώνες είχαν λήξει με ισόπαλα αποτελέσματα. Και κατά τα φαινόμενα και ο τρίτος αγώνας πήγαινε για μια ακόμα ισοπαλία!
       Βρισκόμαστε στο 115 λεπτό της παράτασης και 5 λεπτά πρίν από την λήξη. Και εν όλα έδειχναν πως θα είχαμε, πως πηγαίναμε για έναν ακόμα ημιτελικό αγώνα. Ένα ακόμα ντέρμπυ «αιωνίων»!
       Το λογάριαζαν όμως χωρίς τον ξενοδόχο, όπως λέει και ο λαός μας. 
       Έτσι κι’ενω το ρολόι του αγώνα έδειχνε ότι το παιχνίδι ήταν στο 115´ οι είκοσιπέντε χιλιάδες φίλαθλοι και των δύο ομάδων πίστεψαν πως το παιχνίδι, ο αγώνας ήταν ΣΙΚΕ και φωνάζοντας συνθήματα ΠΟΥΛΗΜΕΝΟΙ,  ΘΑ ΜΠΟΥΜΕ ΜΕΣΑ και ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΠΕΡΟΥ, εισέβαλαν εξαγριωμένοι στο γήπεδο και το έκαψαν στην κυριολεξία. Δέν άφησαν...όρθιο τίποτα. Ούτε ενα μικρό κομματάκι από τα δίκτυα ή από τα γκολπόστ, δεν διεσώθησαν!





        Το σύνθημα «θα γίνει Περού» το φώναζαν οι φίλαθλοι, γιατί πριν λίγες ημέρες (μιλάμε για το 1964) στον αγώνα των Εθνικών ομάδων Περού - Αργεντινής ο διαιτητής είχε ακυρώσει γκόλ των γηπεδούχων, με αποτέλεσμα οι οπαδοί να εξαγριωθούν να μπούν στο γήπεδο να το...ισοπεδώσουν κυριολεκτικά και το άσχημο ήταν ότι σκοτώθηκαν 318 άνθρωποι!
        Ευτυχώς εδώ δέν είχαμε κάτι τέτοιο.
        Είχαμε όμως καταστροφή του γηπέδου της Λεωφόρου Αλεξάνδρας.      
        Για την ιστορία, να σημειώσω πως στο παιχνίδι αυτό ο Ολυμπιακός με γκόλ του Νεοφώτιστου προηγήθηκε στο σκόρ και ο Παναθηναϊκός ισοφάρισε σε 1-1 με γκόλ του Δομαζου.





         Η στάση της Αστυνομίας Πόλεων (έτσι ήταν η ονομασία πρίν ενωθεί με την Χωροφυλακή) υπήρξε παθητική και μπράβο της κι’ευτυχώς γιατί διαφορετικά θα θρηνούσαμε κι’εδω όπως στο Περού πολλά θύματα.
        Να πούμε πως η ΕΠΟ μηδένισε και τίς δύο ομάδες και φυσικά δέν όρισε νέο ημιτελικό!
        Ούτε και ανακήρυξε Κυπελλούχο την ΑΕΚ που είχε προκριθεί στον τελικό, κάτι που ζητούσαν οι ΑΕΚτζηδες και οι εφημερίδες της εποχής! Βέβαια αργότερα η ΕΠΟ είδε πως η απόφαση της ήταν άδικη για την ΑΕΚ και την έχρισε Κυπελλουχο Ελλαδος για το 1964!
Γιώργος Κοντονής 

0 Comments:

Δημοσίευση σχολίου