Σχόλιο Γιώργος Κοντονής 
      Είναι αλήθεια πως για να εξαφανιστεί ο ιός πρέπει να 
      εμβολιαστεί όλος ο πληθυσμός. Και φυσικά πρέπει να 
      αποφύγουμε όλους τους αρνητές. Όλους εκείνους που 
      δεν πιστεύουν πως υπάρχει ο κορονοιός. Ενώ 
      παράλληλα αποφεύγουν τον εμβολιασμό και μιλάνε 
      για...προσωπικά δεδομένα!
   ΟΜΩΣ 
   Είναι αλήθεια.
   Ο εμβολιασμός είναι προαιρετικός.
   Ακόμα και σε πανδημία εάν δεν θέλεις δεν το κάνεις! Δεν εμβολιάζεσαι.
   Όμως...
   Την ώρα που η Ευρώπη προετοιμάζεται για να αντιμετωπίσει την επόμενη ημέρα της πανδημίας και το εμβόλιο (όχι ένα αλλά τρία παρακαλώ) είναι έτοιμο, δεν μπορείς εσύ να μένεις στην άρνηση! Να σφυρίζεις αδιάφορα! Ε;
     Μήπως λοιπόν πρέπει και στην χώρα μας να ισχύσει το «Υγειονομικό Διαβατήριο», που είναι έτοιμο να εφαρμοστεί σε άλλες χώρες; Ήδη η εφαρμογή ξεκινά από τις αεροπορικές πτήσεις! Δεν θα μπορεί κάποιος να ταξιδέψει εάν δεν έχει και αυτό το διαβατήριο.
      Και αυτό είναι σωστό. 
      Πρέπει να υπογραμμίσω πως στο τέλος του 19 αιώνα, αρχές του 20 αιώνα, την εποχή δηλαδή που οι Ευρωπαίοι ήθελαν να μεταναστεύουν στην Αμερική, οι υγειονομικοί έλεγχοι ήταν εξονυχιστικοί! Έτσι όλοι οι Ευρωπαίοι μετανάστες για να περάσουν στις ΗΠΑ πήγαιναν πρώτα στο νησί Ελις στο λιμάνι της Νέας Υόρκης. Εδώ έπρεπε να σταθούν στην ουρά προκειμένου να τους γίνει  έλεγχος για ασθένειες και ιδιαίτερα για την μάστιγα της εποχής εκείνης, την φυματίωση! Στην Αμερική έμπαιναν μόνο εάν οι ειδικοί γιατροί πιστοποιούσαν πως είναι καλά στην υγεία τους! Και φυσικά γινόταν Αμερικανοί.
      Ο ύπουλος και φονιάς κορονοιός επαναφέρει σχεδόν κάτι τέτοιο! Έτσι για να πάει κάποιος στην Αυστραλία, οι Αεροπορικές Εταιρείες, θα του ζητούν να έχει επίσημο έγγραφο που να πιστοποιεί πως έχει κάνει το εμβόλιο!
      Έγινε μάλιστα γνωστό ότι πέντε άλλες Αεροπορικές Εταιρείες σχεδιάζουν να προσφέρουν ψηφιακά «πάσα υγείας». Εαν λοιπόν δεν εχεις αυτό το πάσο δεν θα μπορείς να ταξιδέψεις! 
      Μια καινοτομία είναι το γεγονός πως κάποιες Εταιρείες σκανάρουν εφαρμογές για τα κινητά τηλέφωνα «που θα συνδέουν, την απόδειξη εμβολιασμού»! Ακόμη θα υπάρχουν και ψηφιακές ταυτότητες ότι έχεις κάνει το εμβόλιο ώστε να σου επιτραπεί η είσοδος οπουδήποτε. Αυτό θα είναι για όλους μας το «Διαβατήριο Ανοσίας»! 
      Βέβαια συζητούνται πολλά πάνω σε αυτό το θέμα με τις ψηφιακές ταυτότητες που θα «λένε» θα πιστοποιούν πιο σωστά, πως ο κάτοχος έχει εμβολιαστεί και άρα είναι ελεύθερος να πάει παντού...
       Ακούω για σεβασμό των προσωπικών δεδομένων. Εντάξει. Όμως όταν πρόκειται για την ζωή μας, αυτό ας περάσει σε δεύτερη θέση! Και άλλωστε με το να εμβολιστεί κάποιος ώστε να μην...μεταφέρει τον ιό είναι προσωπικό δεδομένο;
       Σοβαρευτείτε επιτέλους.
Γιώργος Κοντονής