ΤΑ 17 ΧΩΡΙΣ ΡΙΖΕΣ ΠΕΥΚΑ ΣΤΑ ΚΕΡΑΜΙΔΙΑ ΤΟΥ ΙΝ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΘΕΟΔΩΡΑΣ ΣΤΗ ΒΑΣΤΑ ΣΤΗΝ ΜΑΓΑΛΟΠΟΛΗ


         ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΘΕΟΔΩΡΑΣ...
Ναι. 
Σήμερα είναι μια μεγάλη γιορτή,  κάτω εκεί στην περιοχή Βάστα στην Μεγαλόπολη! 
Εδώ σήμερα εορτή της Αγίας Θεοδώρας,  έγινε και γίνονται κάθε χρόνο τέτοια ημέρα, πολλές εκδηλώσεις!
Το Ναιδριο αυτό δεν είναι απλώς ένα ωραίο θέαμα,  στα τόσα που υπάρχουν...
"Είναι μνημείο και Προσκύνημα της Ορθοδοξου Πίστεως", μου είπαν ντόπιοι και συνέχισαν "είναι ένα θαυμαστό εξωκκλησι, του δέκατου αιώνα στο όνομα της Οσιοπαρθενομαρτυρος Θεοδώρας,  τοπικής Αγίας"...
Η ιστορία αναφέρει,  πιο συγκεκριμένα...
"Η Θεοδώρα, ενω ζούσε σε ανδρικό Μοναστήρι της περιοχής, εσυκοφαντηθηκε και οδηγήθηκε βίαια στο σημείο αυτό και εκτελέστηκε ασπλαχνα από τους δήμιους! Τότε αποκαλύφθηκε ότι ήταν γυναίκα..."!
Όμως ιδιαίτερη σημασία έχει η προσευχή της,  προς τον Θεό. "Θεέ μου το σώμα μου να γίνει Ναός. Τα μαλλιά μου δένδρα. Το αίμα μου ποτάμι"! Είπε...
Έτσι και έγινε...
Οι κάτοικοι της περιοχής εκτισαν τον Ναό που βλέπετε και στην παλιά αυτή φωτογραφία μου (την έχω τραβήξει δεκάδες χρόνια πριν...) και πάνω στο Ναό φυτρωσαν θαυματουργικα 17 δένδρα το ύψος των οποίων ξεπερνά τα 15 μέτρα! 
Όλοι αναρωτιουνται πως η σκεπή της εκκλησίας αντέχει τόσο βάρος. Και ακόμα πως τα μεγάλα αυτά δένδρα κρατιούνται χωρίς ρίζες στην σκεπή! 
Πραγματικά πρόκειται για θαύμα! 
Από την βάση του Ναού και ενώ είναι βράχια βγαίνει νερό,  που γίνεται ποτάμι!  Είναι το αγίασμα. 
Όλοι μιλάνε για μέγα θαύμα. Κάνουν τον Σταυρό τους και ομολογουν "Μέγας είσαι Κυριε".
Η μνήμη της Αγίας Θεοδώρας εορτάζεται στις 11 Σεπτεμβρίου κάθε χρόνο (σαν σήμερα) και ο Ναός κατακλύζεται από πολύ κόσμο. Χιλιάδες πιστοί σπεύδουν για να προσκυνησουν την ιερά και θαυματουργή εικόνα της Αγίας Θεοδώρας. 
Χρόνια πολλά. 
Γιώργος Κοντονής

0 Comments:

Δημοσίευση σχολίου