«Ε Ι Δ Ε Σ Η Δ Ε Η» ΕΝΑ ΣΥΝΘΗΜΑ ΠΟΥ ΠΑΕΙ ΓΑΝΤΙΟ ΛΑΟΣ ΛΕΕΙ ΞΑΝΑ, ΜΕ ΝΟΗΜΑ, ΤΟ ΠΑΛΙΟ «ΕΙΔΕΣ Η ΔΕΗ;»!
Σχόλιο Γιώργος Κοντονής 
    Όταν έρχεται ο λογαριασμός της ΔΕΗ, όλοι μας πριν τον ανοίξουμε παίρνουμε μια βαθιά ανάσα, καθόμαστε (ποτέ όρθιοι δεν ανοίγουμε λογαριασμό!), έχουμε ένα ποτήρη γεμάτο νερό και ένα χαπάκι για κάθε ενδεχόμενο! Τώρα είμαστε έτοιμοι. Παίρνουμε στα χέρια μας τον φάκελο και με αργές κινήσεις τον ανοίγουμε. Κλείνουμε τα μάτια και προσπαθούμε ξεδιπλώνοντας σιγά σιγά να δούμε πόσοι είναι οι…αριθμοί! Τα νούμερα. Τρία; Ή τέσσερα; Εδώ έχουμε φθάσει δυστυχώς, ύστερα από τους…παραφουσκωμένους λογαριασμούς που η ΔΕΗ μας στέλνει. Βλέπετε η Ρήτρα Αναπροσαρμογής καθορίζει το τελικό «πληρωτέο ποσό»! Μπορεί να έχεις καταναλώσει 100 ευρώ ρεύμα, όμως σε υποχρεώνει η ΔΕΗ να πληρώσεις 1.500, αφού σου έχει χρεώσει 1.000 ευρώ ρήτρα και άλλα 300 ευρώ στα διάφορα άλλα «υπέρ τρίτων»! ΕΡΤ, δημοτικά τέλη κλπ. Και αν δεν πληρώσεις στο χρονικό διάστημα που ορίζει, τότε έχουμε την απειλή της διακοπής! Τρέχεις να κάνεις διακανονισμό. Γνωρίζεις όμως πως πρέπει μαζί με την δόση να πληρώσεις και τον τρέχοντα λογαριασμό που είναι περίπου ο ίδιος! Και εκεί είναι που τα χάνεις. Και φυσικά δεν ξέρεις τι να κάνεις!
    Ναι, ο καταναλωτής έχει δικαίωμα να προσφύγει στην δικαιοσύνη θεωρώντας πως η Ρήτρα είναι παράνομη. Η ουσία όμως είναι πως τα δικαστήρια θα κάνουν δυο και τρία χρόνια για να βγάλουν απόφαση, με αποτέλεσμα να είσαι υποχρεωμένος να πληρώνεις για να μην υποστείς το οδυνηρό μέτρο της διακοπής του ηλεκτρικού ρεύματος!   
Τι είναι όμως η ρήτρα που η ΔΕΗ μας υποχρεώνει με το «έτσι θέλω» να πληρώσουμε; Πολλοί λένε. Ομολογούν πως η ρήτρα αναπροσαρμογής είναι «ένας περίεργος, δύσκολος και γριφώδης αλγόριθμος που προσπαθεί να μετακυλήσει στον καταναλωτή το κόστος αύξησης της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας». Και πρέπει να υπογραμμίσουμε πως η ρήτρα αυτή «μπήκε» στους λογαριασμούς μας από την ώρα που η ΔΕΗ «εισήχθη στο Χρηματιστήριο»! Δεν προέρχεται λοιπόν από την αύξηση του κόστους παραγωγής του ηλεκτρικού ρεύματος, αλλά από την αύξηση της χρηματιστηριακής τιμής της ενέργειας! Και το Χρηματιστήριο της Ενέργειας υπάρχει στην Ευρώπη! Το αστείο της υπόθεσης είναι ότι η ΔΕΗ στην προσπάθεια της να δικαιολογήσει την ρήτρα αναπροσαρμογής εξέδωσε ανακοίνωση η οποία αντί να διευκρινίζει, περιπλέκει ακόμη περισσότερο τα πράγματα! Μας ενημερώνει λοιπόν η ΔΕΗ. 
     «Υ=α*χ+β, όπου χ ίσο με τον αριθμητικό 
       μέσο όρο της Τιμής Εκκαθάρισης Αγοράς 
       (Market Clearing Price - MCP) της Προ-
       Ημερήσιας Αγοράς (Day Ahead Market -
       DAM) του προηγούμενου μήνα (t-1), που 
       δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του 
       Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας.
       α: Συντελεστής Προσαύξησης,ίσος με 1,15
       β: Συντελεστής Προσαύξησης,ίσος με 
           0,0115 €/kWh
       κλπ κλπ εξισώσεις!
Για να λύσει κάποιος αυτή την εξίσωση και όλες τις άλλες θα πρέπει να είναι ο Άλμπερτ Αιστάιν! Αφήστε που αυτή την εξίσωση ούτε αυτός μπορεί να την λύσει! «Είδες η ΔΕΗ» (το παλιό εκείνο διαφημιστικό της Εταιρείας) ξαναλέει σήμερα με νόημα όμως ο λαός! 
    Ο εργαζόμενος με τα 713 ευρώ τον μήνα (τόσο πήγε από 1 Μαΐου ο κατώτερος μισθός των εργαζομένων με την αύξηση που έδωσε η Κυβέρνηση!) αδυνατεί να πληρώσει τους λογαριασμούς της ΔΕΗ, η οποία απειλεί με διακοπή της παροχής του κοινωνικού αγαθού του ηλεκτρικού ρεύματος. Βλέποντας την κατάσταση αυτή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης με σύνθημα «Δίπλα σε κάθε πολίτη» και με τρία ρήματα που καθορίζουν το μέλλον «Νιώθουμε. Προσπαθούμε. Δρούμε» πρόκειται γρήγορα να ανακοινώσει μέτρα. Γνωρίζει άλλωστε ο πρωθυπουργός, πως οι εκλογές δεν κερδίζονται μόνο με επαφές και ομιλίες, αλλά με κατάργηση της άδικης ρήτρας αναπροσαρμογής της ΔΕΗ και με την κοινωνική στήριξη της φτωχολογιάς και των συνταξιούχων!
           (Το άρθρο μου αυτό δημοσιεύεται στην
             εφημερίδα ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ στο Σάββατο
             07 Μαΐου 2022)

0 Comments:

Δημοσίευση σχολίου