Ο ΑΓΙΟΣ ΥΑΚΙΝΘΟΣ Ο ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΑΓΙΟΣ ΤΩΝ ΕΡΩΤΕΥΜΕΝΩΝΟ ΑΓΙΟΣ ΥΑΚΙΝΘΟΣ, Ο ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΑΓΙΟΣ 
ΤΩΝ ΕΡΩΤΕΥΜΕΝΩΝ.
      Χρόνια πολλά σε ολες και σε όλους τους ερωτευμένους. 
      Οι ορθόδοξοι έχουν και αυτοί τον δικό τους Άγιο της αγάπης και του έρωτα. Και αυτός είναι ο Άγιος Υάκινθος, που έχει καθιερωθεί ως ο Άγιος της αγάπης. Των ερωτευμένων ζευγαριών και της νεότητας. Ο Άγιος Υάκινθος, εορτάζει σήμερα, 3 Ιουλίου.
      Ο Άγιος Υάκινθος υπήρξε, σύμφωνα με την Ορθόδοξη Εκκλησία, θαλαμηπόλος του αυτοκράτορα Τραϊανού, ο οποίος του ζήτησε να απαρνηθεί τον Χριστό. Εκείνος αρνήθηκε και φυλακίστηκε 12 χιλιόμετρα νότια από τα Ανώγεια της Κρήτης, στην ορεινή περιοχή Φούρνοι, όπου του έδιναν φαγητά ποτισμένα με το αίμα ζώων που είχαν θυσιαστεί σε είδωλα.
      Ο Άγιος αρνήθηκε το φαγητό επί σαράντα ημέρες και τελικά πέθανε από ασιτία το 98 μ.Χ., σε ηλικία 20 ετών. Οι φρουροί του βρήκαν στο κελί του αγγέλους που κρατούσαν λαμπάδες να τον στεφανώνουν. Ο αυτοκράτορας Τραϊανός, κατά την ελληνορθόδοξη παράδοση, έδωσε εντολή να πετάξουν το λείψανό του στα θηρία, αλλά το φύλασσαν άγγελοι και τα θηρία δεν το πείραξαν. Τελικά, το λείψανο ετάφη στην πατρίδα του, την Καισάρεια, από έναν συγκλητικό που του ξαναέδωσε το φως του.
      Παράλληλα, το όνομα Υάκινθος είναι συνυφασμένο και με τα πανάρχαια ήθη. Προς τιμήν του γίνονταν κάθε χρόνο γιορτές στην Τύλισσο, στη Μεσσηνία και τη Σπάρτη. Γιόρταζαν το θάνατο και την ανάστασή του, καθώς θεωρούνταν ένας προελληνικός θεός της βλάστησης και της γονιμότητας.

0 Comments:

Δημοσίευση σχολίου