ΝΤΕΡΜΠΥ «ΑΙΩΝΙΩΝ» ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΕΛ ΚΛΑΣΙΚΟ! ΝΤΕΡΜΠΥ ΑΠΟΔΕΙΞΕΩΝ!ΕΑΝ ΚΥΡΙΑΡΧΗΣΕΙ Η ΛΟΓΙΚΗ, ΑΝΟΙΞΟΥΝ ΟΙ ΘΥΡΕΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ, ΘΑ ΔΕΙΞΟΥΜΕ ΠΩΣ ΔΕΝ ΦΟΒΟΜΑΣΤΕ ΤΗΝ ΒΙΑ!
Σχόλιο Γιώργος Κοντονής 
    Στις συζητήσεις των φιλάθλων  και δεν λέω οπαδών γιατί εδώ δεν υπάρχουν λόγια αλλά ύβρεις και βία,  κυριαρχεί τούτες τις ημέρες το ποδοσφαιρικό ντέρμπυ των «αιωνίων» που διεξάγεται την Κυριακή (αύριο) στην Λεωφόρο. Εδώ λοιπόν ο φετινός Παναθηναϊκός,  που με το 10 στα 10 έχει κάνει ρεκόρ συγκομιδής βαθμών, το απόλυτο 30,  υποδέχεται τον μεγάλο και «αιώνιο» αντίπαλο του, τον Ολυμπιακό, ο οποίος έχασε στο ξεκίνημα του πρωταθλήματος πολλούς βαθμούς και βρίσκεται αρκετά πίσω, έχοντας 20 βαθμούς και μια διαφορά μεταξύ τους δέκα βαθμών! Βέβαια σε τέτοια παιχνίδια η βαθμολογική απόσταση που χωρίζει τους αντιπάλους δεν παίζει κανένα ρόλο! Ούτε βέβαια και η έδρα! Έχουμε πολλά παραδείγματα, που σε αγώνες των «αιωνίων» νίκησε εκείνος που ήταν σε όχι καλή κατάσταση και η πορεία του δεν ήταν ανάλογη του αντιπάλου του! Έτσι σε τέτοια παιχνίδια δεν υπάρχουν φαβορί! Μπορεί στα χαρτιά, στην βαθμολογία να βλέπουμε τις μεγάλες αποστάσεις που πολλές φορές υπάρχουν μεταξύ Παναθηναϊκού και Ολυμπιακού ή Ολυμπιακού Παναθηναϊκού. Αυτά όμως «πέφτουν», διαγράφονται με το σφύριγμα της έναρξης του παιχνιδιού από τον διαιτητή. Άπειρα τα παραδείγματα που έχουμε και για τους δυο, που κέρδισε όχι το φαβορί, αλλά εκείνος που έπαιξε καλύτερα ή ήταν ο πιο τυχερός!
    Κάποτε στα παλιά, όχι όμως πολύ μακρινά χρόνια, τα ντέρμπυ των «αιωνίων» τα παρακολουθούσαν φίλαθλοι και των δυο ομάδων! Θυμάμαι μάλιστα σε αγώνες στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας όταν κάναμε Ραδιοφωνικές μεταδόσεις για το ΕΙΡ και μετά για την ΕΡΤ ΕΡΑ, ο καλύτερος σπίκερ όλων των εποχών ο αείμνηστος Μιχάλης Γιαννακάκος και η αφεντιά μου ως μαθητευόμενος εκείνη την εποχή (έπαιρνα, για την ακρίβεια μου έδινε μικρόφωνο στα 15 με 20 λεπτά πριν από την λήξη του αγώνα) βλέπαμε τους φιλάθλους και των δυο ομάδων να βρίσκονται σε πολλά τμήματα της εξέδρας «ανακατεμένοι» και μάλιστα μέχρι να ξεκινήσει το ματς έπαιζαν και τάβλι! Δεν θα ξεχάσω ποτέ τις ατάκες που έλεγαν οι φίλαθλοι πειράζοντας ο ένας τον άλλον! Η μια πλευρά της εξέδρας που βρίσκεται στη Λεωφόρο όπου ήταν οι Παναθηναϊκοί και εκείνοι στο πέταλο «στη θύρα 13», φώναζαν συνθήματα χωρίς βωμολοχίες για τον Πειραιά και τον Ολυμπιακό. Και έπαιρναν αμέσως την απάντηση-ατάκα από τους Ολυμπιακούς, που είχαν γεμίσει το πέταλο κάτω από το ρολόι! Αξέχαστες εποχές. Εποχές που όλοι εμείς νοσταλγούμε. Σήμερα δυστυχώς έχει κυριαρχήσει η βία και μπορεί να χάσεις ακόμη και την ζωή σου εάν είσαι στο αντίπαλο στρατόπεδο! Έτσι περάσαμε στα παιχνίδια που γίνονται ΜΟΝΟ με την παρουσία των φιλάθλων, οπαδών της γηπεδούχου ομάδας! Αυτή είναι η αλήθεια! 
       Βέβαια έχουν αρχίσει να γίνονται δειλά δειλά τα πρώτα βήματα μετακίνησης, επιστροφής των φιλάθλων και της αντιπάλου ομάδας στο γήπεδο. Επαναφοράς δηλαδή της εικόνας που ζήσαμε εκείνα τα χρόνια που το φίλαθλο πνεύμα κυριαρχούσε! Που όλοι γνώριζαν πως δεν υπάρχει μόνο νίκη. Αλλά η ισοπαλία και κυρίως η ήττα! Εάν λοιπόν μπορέσουμε και το καταλάβουμε αυτό θα έχει λυθεί το πρόβλημα! Μια απόδειξη έστω και η μοναδική, ήταν το παιχνίδι που έγινε την περασμένη Κυριακή στο Πανθεσσαλικό στάδιο, το οποίο άνοιξε τις πόρτες του και δέχθηκε πάνω από 15 χιλιάδες φίλους του Παναθηναϊκού που παρακολούθησαν τον αγώνα της ομάδας τους  κόντρα στον Βόλο, που αποτελεί την φετινή έκπληξη του πρωταθλήματος! Ας ελπίσουμε πως κάποια στιγμή θα κυριαρχήσει η λογική και θα ανοίξουν οι θύρες όλων των γηπέδων για όλους τους φιλάθλους ανεξαρτήτου ομάδας και χρώματος! Μόνο έτσι θα καταπολεμήσουμε την βία! Εάν της δείξουμε πως δεν την φοβόμαστε! Τώρα, για το μεγάλο ντέρμπυ της Κυριακής, μεταξύ των «αιωνίων», πολλές ευχές να γίνει ένα σπουδαίο παιχνίδι χωρίς βία και παρατράγουδα και να κερδίσει ο καλύτερος!

0 Comments:

Δημοσίευση σχολίου