ΣΤΑ ΑΣΤΕΡΙΑ ΤΟΥ ΟΥΡΑΝΟΥ Ο ΠΕΛΕ Α Θ Α Ν Α Τ Ο Σ!









ALPHAFREEPRESS.GR / ΑΘΛΗΤΙΚΑ / Ο ΔΙΚΟΣ ΜΑΣ ΠΕΛΕ ΘΑ ΖΕΙ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ ΣΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΜΑΣ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ
Ο δικός μας Πελέ θα ζει για πάντα στην καρδιά μας
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ Γιώργος Ζαχάρης |
28.12.2022 | 08:30
Σχόλιο Γιώργος Κοντονής 
       Πελέ: Σήμερα στην πόλη όπου ο Πελέ έγραψε χρυσή ιστορία στο Παγκόσμιο στερέωμα, όλα είναι έτοιμα για την κηδεία του μεγαλύτερου ειδώλου της ποδοσφαιρικής Βραζιλίας.
Ο Πελέ, ο μεγάλος των μεγάλων, ο καλύτερος των καλύτερων του Παγκοσμίου Ποδοσφαίρου, ο άνθρωπος που λατρεύτηκε όπως ο Θεός όχι μόνο από τους συμπατριώτες του Βραζιλιάνους, αλλά από όλους, δίνει τον πιο δύσκολο αγώνα της ζωής του! Δίνει την «μάχη των μαχών», όπως λένε οι πάντες. Είναι αλήθεια πως αγώνας του είναι άνισος. Και ίσως την ώρα που διαβάζονται αυτές οι γραμμές το σπουδαιότερο αστέρι του ποδοσφαίρου στον πλανήτη να έχει δύσει! Ο Πελέ να έχει πάρει τον δρόμο για το χωρίς γυρισμό ταξίδι του. Όμως όλοι εμείς που ζήσαμε τις μαγικές του ποδοσφαιρικές ικανότητες δεν θα τον ξεχάσουμε ποτέ. Όλα όσα έκανε με την μπάλα στον αγωνιστικό χώρο, στο χορτάρι, όλα θα περνάνε από μπροστά μας πάντοτε, όπως μια καλογυρισμένη κινηματογραφική ταινία.
      Εκείνο που δεν θα ξεχάσω ποτέ ήταν ο ερχομός του Πελέ στην Ελλάδα τον Ιούλιο του 1961, πριν δηλαδή από 61 χρόνια. Τότε η Σάντος, ο Πελέ και η παρέα του έδωσαν φιλικά παιχνίδια στην Αθήνα. Έπαιξαν με την ΑΕΚ, την οποία κέρδισαν με 3-0. Με τον Παναθηναϊκό, που νίκησαν με 3-2. Και έχασαν από τον Ολυμπιακό με 2-1! Μάλιστα η ήττα αυτή κόστισε στον Πελέ και την παρέα του, αφού δεν μπορούσαν να το χωνέψουν! Να χάσουν από τον Ολυμπιακό του Πολυχρονίου (με το παιχνίδι του ο Έλληνας άσος κράτησε μακριά από την εστία του Θεοδωρίδη τον μάγο Πελέ!!) του Στεφανάκου, του Κοτρίδη του Ψύχου, του Ποσειδώνα και των ποδοσφαιριστών του Θρύλου; Δεν το πίστευαν! Εδώ να τονίσω πως η Σάντος και πολλοί από τους διάσημους άσους της αγωνίστηκαν αρκετά σκληρά για να μπορέσουν να επιβληθούν των ερυθρολεύκων χωρίς βέβαια να τα καταφέρουν!

Γιώργος Κοντονής
γράφει ο Γιώργος Κοντονής

      Στις 4 Ιουλίου 1961, το γήπεδο της Λεωφόρου, «Απόστολος Νικολαΐδης», γέμισε νωρίς. Περισσότεροι από 25.000 φίλοι του Ολυμπιακού είχαν κατακλύσει το γήπεδο. Δεν… έπεφτε καρφίτσα! Στις 9 το βράδυ η ομάδα του Θρύλου θα έπαιζε φιλικό αγώνα με την Σάντος. Με την ομάδα του βασιλιά Πελέ. Όλοι πίστευαν πως η Σάντος, ο Πελέ και η παρέα του, θα έκαναν… περίπατο! Λογάριαζαν όμως χωρίς τον…ξ ενοδόχο! Έτσι ο Ολυμπιακός με το γκολ του Ποδειδώνα στο 10’ και του Σουρούνη πριν από το τέλος του ημιχρόνου νίκησε την ομάδα της Βραζιλίας! Στο δεύτερο ημίχρονο ο παίκτες της Σάντος φανερά εκνευρισμένοι προσπάθησαν με σκληρά μαρκαρίσματα να μπουν στην περιοχή του Ολυμπιακού. Το μόνο που κατάφεραν ήταν να μειώσουν το σκορ σε 2-1 με γκολ που σημείωσε ο Ζίτο στο 50ο λεπτό. Με το σφύριγμα της λήξης του αγώνα από τον διαιτητή, η Σάντος έφυγε από το γήπεδο νικημένη με 2-1! Είχαμε όμως και έναν φίλο του Ολυμπιακού από τον Πειραιά νεκρό!
Με την ευκαιρία πρέπει να υπογραμμίσω πως η Σάντος, αλλά και οι άλλες ομάδες της Λατινικής Αμερικής, από την δεκαετία του 1950, πριν από 72 χρόνια δηλαδή, ταξίδευαν τους καλοκαιρινούς μήνες σε χώρες της Ευρώπης για να διαφημίσουν το ποδόσφαιρο τους. Έτσι, το καλοκαίρι του 1961, η Σάντος ήρθε και στην Ελλάδα, έχοντας στις τάξεις της, τον βασιλιά του ποδοσφαίρου, τον Έντσον Αράντες ντο Νασιμέντο, δηλαδή τον μυθικό Πελέ, που έπαιζε στην Σάντος από τα 16 του χρόνια!!
      Σήμερα στην πόλη όπου ο Πελέ έγραψε χρυσή ιστορία στο Παγκόσμιο στερέωμα, όλα είναι έτοιμα για την κηδεία του μεγαλύτερου ειδώλου της ποδοσφαιρικής Βραζιλίας. Μπορεί να είναι ακόμη ζωντανός, η Σάντος όμως έχει στήσει στο κέντρο του γηπέδου ένα χρυσό φέρετρο. Ενώ «κατασκευάζεται τάφος σε μέγεθος Φαραώ με χρυσές λεπτομέρειες και ιδιαίτερα εντυπωσιακά σχέδια πλευρικά»! Γεγονός είναι πως ο Έντσον Αράντες ντο Νασιμέντο – Πελέ θα ζει για πάντα, στην καρδιά μας!
       Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
ΕΤΙΚΕΤΕΣ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΟΝΗΣΠΕΛΕ

0 Comments:

Δημοσίευση σχολίου