ΧΡΟΝΙΑ ΜΑΣ ΠΟΛΛΑ Η ΕΟΡΤΗ ΤΟΥ ΠΑΤΕΡΑ



ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΣΤΟΝ ΜΠΑΜΠΑ ΣΤΟΝ ΠΑΤΕΡΑ
       Επιτέλους.  Σήμερα εορτάζουμε και εμείς οι πατεράδες! Και με την ευκαιρία να ευχηθώ μέσα από την καρδιά μου ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ σε όλους μας. 
       Πρέπει ακόμη να υπογραμμίσω πως έχουμε και μητέρες, ιδιαίτερα τις χήρες που είναι για το παιδί τους, για τα παιδιά τους και ΜΑΝΑ και ΠΑΤΕΡΑΣ! Σε αυτές τις γυναίκες αξίζουν ΔΙΠΛΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ!
        Το ίδιο και για εκείνους τους πατεράδες που σήμερα είναι και ΠΑΤΕΡΑΣ και ΜΑΝΑ και στέκονται δίπλα στα βλαστάρια τους! 
        Χρόνια πολλά.
        Για να δούμε ιστορικά την σημερινή ημέρα.
        Η Γιορτή του Πατέρα είναι μια ημέρα κατά την οποία η κοινωνία τιμάει όλες τις πατρικές φιγούρες για την προσφορά τους. Η ημέρα αυτή έρχεται να συμπληρώσει μια αντίστοιχη παγκόσμια γιορτή, την Ημέρα της Μητέρας.
        Στις περισσότερες χώρες γιορτάζεται τον Ιούνιο, ενώ υπάρχουν και χώρες στο νότιο ημισφαίριο όπως η Αυστραλία, που γιορτάζουν την ημέρα του πατέρα τον Σεπτέμβριο.
        Στην Ελλάδα, όπως και στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, η ημέρα του πατέρα είναι κινητή και γιορτάζεται πάντα τη τρίτη Κυριακή του Ιουνίου.
         Η πρώτη ιστορικά περίπτωση εορτασμού έλαβε χώρα στο Φέαρμοντ της Δυτικής Βιρτζίνιας των Ηνωμένων Πολιτειών στις 5 Ιουλίου 1908.
         Η Γιορτή τουτ Πατέρα διοργανώθηκε από την Γκρέις Γκόλντεν Κλέιτον. Η γυναίκα ήθελε να γιορτάσει προς τιμήν των 210 νεκρών πατέρων που έχασαν τη ζωή τους σε ορυχείο στην αποκαλούμενη Τραγωδία του Μόνονγκα.
Έλαβε χώρα μερικούς μήνες πριν στο Μόνονγκα της Δυτικής Βιρτζίνιας, τον Δεκέμβριο του 1907. Είναι πιθανόν η Κλέιτον να επηρεάστηκε από τον πρώτο εορτασμό της ημέρας της μητέρας που έλαβε τόπο την ίδια χρονιά.
          Η Κλέιτον διάλεξε την πιο κοντινή Κυριακή στα γενέθλια του εκλιπόντα πατέρα της για να διεξαχθεί η εορτή.
         Δυστυχώς, η συγκεκριμένη μέρα δεν έλαβε την απαραίτητη προσοχή. Ο λόγος ήταν ότι επισκιάστηκε από άλλα γεγονότα που συνέβησαν εκείνη την ημέρα στην πόλη. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα ούτε η Δυτική Βιρτζίνια να αναγνωρίσει τη συγκεκριμένη μέρα ως επίσημη εορτή, ούτε να εορταστεί ξανά. Όλη η αναγνώριση για την ημέρα του πατέρα πήγε στη Σονόρα Ντοντ από το Σποκέιν της πολιτείας Ουάσιγκτον.
        Η Ντοντ μη γνωρίζοντας τίποτα για την προηγούμενη διοργάνωση στη Βιρτζίνια και επηρεασμένη επίσης από την Ημέρα της Μητέρας διοργάνωσε από μόνη της τη γιορτή του πατέρα, δύο μόλις χρόνια αργότερα από αυτήν της Κλέιτον. Ήθελε να τιμήσει τον πατέρα της, ο οποίος υπήρξε βετεράνος του Αμερικανικού Εμφυλίου Πολέμου (1861-1865).
        Το πρώτο νομοσχέδιο που πήγε στο αμερικανικό Κογκρέσο το 1913 καταψηφίστηκε λόγω φόβων περί εμπορευματοποίησης της εορτής. Το 1916 ο πρόεδρος Γούντροου Ουίλσον επισκέφτηκε το Σπόουκεν όπου έκανε ομιλία για την Ημέρα του Πατέρα. Ήταν άλλη μία αποτυχημένη απόπειρα για την επισημοποίηση της γιορτής από το Κογκρέσο. Το 1924, ο πρόεδρος Κάλβιν Κούλιτζ πρότεινε επίσημα την καθιέρωση μιας ιδιαίτερης ημερομηνίας για τον εορτασμό του πατέρα στις Ηνωμένες Πολιτείες.

0 Comments:

Δημοσίευση σχολίου