ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ 19 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ ΚΑΙ ΟΜΩΣ ΑΛΗΘΙΝΟ!











ΣΗΚΩΣΕ ΤΟ, ΤΟ ΤΙΜΗΜΕΝΟ…19 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ!

Γράφει ο Γιώργος Κοντονής 

     «Γκοοοοολλλλλ» φώναξε ΟΛΗ η Ελλάδα εκείνο το βράδυ στις 4 Ιουλίου του 2004, όταν στο 57 λεπτό ο Χαριστέας με κεφαλιά σημείωνε το 1-0 επι της πανίσχυρης Πορτογαλίας μέσα στο «σπίτι» της! Η Ελλάδα είχε κάνει το απίστευτο! Το θαύμα! Πήρε το βαρύτιμο Κύπελλο της πρωταθλήτριας Ευρώπης και την έκανε να…παραμιλάει!


     «ΔΕΝ ΜΕΤΑΔΙΔΩ ΑΛΛΟ…»


    Όταν ο Χαριστέας πέτυχε το γκολ που έφερε τα «πάνω κάτω» στην παγκόσμια ιστορία του ποδοσφαίρου ο συνάδελφος Γιώργος Χελάκης που μετέδιδε για ιδιωτικό Ραδιοφωνικό Σταθμό τον αγώνα είχε πει το αμίμητο. «Γκοοοοολλλλλ! Δεν μεταδίδω άλλο…»! Και πράγματι την μετάδοση συνέχισε άλλος συνάδελφος! Με την ευκαιρία να τονίσω πως το Ραδιόφωνο στις μεταδώσεις ποδοσφαιρικών αγώνων έπαιζε, παίζει και θα παίζει πάντα τον πρώτο και σημαντικότερο ρόλο! Θυμάμαι στα δικά μας χρόνια τις Κυριακές (δεν είχαμε τότε παιχνίδια το Σάββατο ή την Δευτέρα!) δεν υπήρχε Ραδιόφωνο που να μην ήταν συντονισμό να μην είχε…καρφωμένη την βελόνα στο Δεύτερο Πρόγραμμα του ΕΙΡ μετέπειτα ΕΙΡΤ και ΕΡΤ ΕΡΑ για να ακούσει το παιχνίδι της αγαπημένης την ομάδας! Εμείς τότε το 1970 και μετά, πριν δηλαδή από 53 χρόνια, είχαμε καταφέρει και μεταδίδαμε όλα τα παιχνίδια. Και τα εννέα! Εκτός από τις μεταδόσεις που έκανα, είχα την τιμή και την χαρά να κάνω κάθε Κυριακή τον συντονισμό των μεταδόσεων και ομολογώ πως ήταν πολύ πολύ δύσκολο! Μάλιστα όλα τα χρόνια (πάνω από 30)  στάθηκα και τυχερός, γιατί μόλις… «έδινα μικρόφωνο σε κάποιο γήπεδο μια από τις ομάδες σημείωνα γκολ! Ή ήταν φάση με πέναλτυ, με φάουλ…»! 

      Εκεί όμως όπου το Ραδιόφωνο της ΕΡΤ έδωσε ρέστα ήταν η ιστορική εκπομπή τα «Αθλητικά Χρονικά» που κάθε Κυριακή στις οκτώ το βράδυ είχε κερδίσει το 99,9% της ακροαματικότητας! Η εκπομπή τα είχε όλα! Ηχογραφημένα τα γκολ από τα κυριότερα παιχνίδια! Ρεπορτάζ και κριτική από τους συναδέλφους που μετέδιδαν τα παιχνίδια! Έτσι εάν κάποιος είχε… «χάσει» τον αγώνα θα μπορούσε να μάθει, να ακούσει «τα πάντα όλα» από την εκπομπή μας! Σε ένα άλλο «ΣΑΝ ΝΑ ΗΤΑΝ ΧΘΕΣ θα αναφερθώ με ΚΑΘΕ λεπτομέρεια και ιστορικά ντοκουμέντα στα χρόνια εκείνα του δικού μας καλού Ραδιοφώνου!


     ΣΗΚΩΣΕ ΤΟ, ΤΟ ΤΙΜΗΜΕΝΟ…


      Όταν ο Γερμανός διαιτητής Μάρκους Μερκ σφύριξε για τελευταία φορά, «φύγαμε όλοι για τον έβδομο ουρανό»! Η Ελλάδα ήταν η  ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΡΙΑ ΕΥΡΩΠΗΣ! Και πρέπει επιτέλους να το πιστέψουμε! Ναι είναι αλήθεια. Πέρασαν 19 χρόνια και πολλοί δεν το έχουν…πιστέψει ακόμη; Και όμως το έχουμε καταφέρει  και αυτό! «Ελλάς όλε»!

       Στην Ελλάδα, αλλά και σε όλο τον κόσμο όπου υπάρχουν Έλληνες ΟΛΟΙ τραγουδούσαμε εκείνο το βράδυ, το «σήκωσε το, το τιμημένο… δεν μπορώ, δεν μπορώ… να περιμένω…»! Και φυσικά αυτό δεν πρόκειται ΠΟΤΕ να το ξεχάσουμε. Αποτελεί άλλωστε μέρος της ιστορικής κατάκτησης του euro2004! Όλοι οι Έλληνες πλέον τραγουδούσαμε ζητώντας από τους διεθνείς να σηκώσουν το τρόπαιο, όπως και τελικά έγινε! Στο Τύπο εκείνης της εποχής διαβάζουμε. «Όταν στο 57 λεπτό, ο Άγγελος Μπασινάς, κτύπησε κόρνερ και ο Άγγελος Χαριστέας με κεφαλιά έστειλε την μπάλα στα δίκτυα, η Ελλάδα «ανέβηκε» στα ουράνια! Στη συνέχεια του τελικού «η Πορτογαλία δεν μπόρεσε να αντιδράσει, με αποτέλεσμα η Ελλάδα να κατακτήσει τη σπουδαία νίκη και ο αρχηγός της Θοδωρής Ζαγοράκης να σηκώσει το τρόπαιο στον ουρανό της Λισαβώνας»! Διαβάζουμε ακόμη. «Οι σκηνές των πανηγυρισμών που ακολούθησαν από τους Έλληνες σε όλο τον κόσμο δεν είχαν προηγούμενο. Η Ελλάδα είχε καταφέρει αυτό που μέχρι τότε φάνταζε ακατόρθωτο, ήταν στην κορυφή της Ευρώπης. Αποθεωτική ήταν και η υποδοχή της ελληνικής αποστολής κατά την επιστροφή της από την Πορτογαλία.

Η κατάκτηση του τροπαίου από την Ελλάδα θεωρείται και είναι μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες όλων των εποχών στον ομαδικό αθλητισμό…»! Για την ιστορία να θυμηθούμε την εντεκάδα με την οποία η Ελλάδα κατέκτησε το βαρύτιμο Κύπελλο της πρωταθλήτριας Ευρώπης! Νικοπολίδης, Σεϊταρίδης, Δέλλας, Μπασινάς, Ζαγοράκης, Γιαννακόπουλος (76΄ Βενετίδης), Χαριστέας, Φύσσας, Βρύζας (81΄ Παπαδόπουλος), Καψής, Κατσουράνης. Η φιναλίστ Πορτογαλία αγωνίστηκε μα την εξής εντεκάδα 

Πορτογαλία: Ρικάρντο, Αντράντε, Κοστίνια (60΄ Ρούι Κόστα), Φίγκο, Παουλέτα (74΄ Νούνο Γκόμες), Μιγκέλ (43΄ Φερέιρα), Νούνο Βαλέντε, Καρβάλιο, Ρονάλντο, Μανίς, Ντέκο
Προπονητής: Λουίς Φελίπε Σκολάρι


    ΒΑΣΙΛΙΑΣ Ο ΟΤΟ ΡΕΧΑΓΚΕΛ 


       Ο αρχιτέκτονας της ιστορικής Εθνικής μας ομάδας ήταν ο Γερμανός Ότο Ρεχάγκελ, ο οποίος πανηγύρισε την κατάκτηση του τροπαίου περισσότερο και ποιο φανατικά ακόμη και από αυτούς τους οργανωμένους! Μάλιστα με δάκρυα στα μάτια σήκωσε, μαζί με τα παιδιά του όπως τα αποκαλούσε, το κύπελλο του Euro2004! Ο βασιλιάς Ότο Ρεχάγκελ έψαλε σε άπταιστα ελληνικά τον Εθνικό μας Ύμνο! Ήταν κάτι που συγκλόνισε όλο τον Ελληνισμό! Μόλις τα φώτα του γηπέδου της Πορτογαλίας όπου διεξήχθη ο τελικός, έκλεισαν ο Ότο Ρεχάγκελ με τα παιδιά του πανηγύρισαν την κατάκτηση μέχρι το πρωί! Η Εθνική μας με το τρόπαιο στις αποσκευές της γύρισε στην Πατρίδα και ο αρχιτέκτονας του Ελληνικού θριάμβου όπως δήλωσε στην εφημερίδα «Marca» ο διεθνής άσος του Ολυμπιακού ο Στέλιος Γιαννακόπουλος πήγε για ξεκούραση! «Είναι πολλές και καλές οι αναμνήσεις. Είναι κάποιος πολύ σημαντικός στη ζωή μου, ένας καθοδηγητής τώρα που είμαι προπονητής. Όταν κατακτήσαμε το Euro, φαντάσου τους πανηγυρισμούς μας στο ξενοδεοχείο. Εκείνη την ώρα, ο Ότο έφυγε, πήγε να κοιμηθεί, να ηρεμήσει. Τσούγκρισε μαζί μας με ένα ποτήρι κρασί, γιόρτασε, σηκώθηκε και έφυγε. Όταν επιστρέψαμε στην Ελλάδα, οι εορτασμοί ήταν μεγάλοι, αλλά ποτέ δεν τον είδα να χάνει τον έλεγχο, ήταν ήρεμος»! Είπε ο Γιαννακόπουλος!


        ΕΤΣΙ ΦΘΑΣΑΜΕ ΣΤΟΝ ΤΕΛΙΚΟ 


      Η Ελλάδα ξεκίνησε το ταξίδι της στο Euro2004 στα γήπεδα της Πορτογαλίας με νίκη! Στο εναρκτήριο παιχνίδι παίζαμε με την οικοδέσποινα Πορτογαλία! Όλοι μίλαγαν για μια μεγάλη συντριβή που έρχεται… Όμως λογάριαζαν χωρίς τον…ξενοδόχο! Όχι μόνο δεν υπήρξε συντριβή, αλλά νικήσαμε με 2-1 την ομάδα του Ρονάλντο και των άλλων παιδιών! Να θυμηθούμε τώρα το πως φθάσαμε στον τελικό.

  • Ελλάδα - Πορτογαλία 2-1 (Καραγκούνης 6', Μπασινάς 51' πέναλτι - Ρονάλντο 90'), Πόρτο 12 Ιουνίου 2004
  • Ελλάδα - Ισπανία 1-1 (Χαριστέας 67' - Μοριέντες 28'), Πόρτο, 16 Ιουνίου 2004
  • Ελλάδα - Ρωσία 1-2 (Βρύζας 44' - Κιριτσένκο 2', Μπουλίκιν 17'), Φάρο Λουλέ 20 Ιουνίου 2004
  • Ελλάδα - Γαλλία 1-0 (Χαριστέας 65'), Λισαβόνα 25 Ιουνίου 2004.
  • Ελλάδα - Τσεχία 1-0 (Δέλλας 105'), Πόρτο, 01 Ιουλίου 2004. Και ο τελικός 
  • Ελλάδα - Πορτογαλία 1-0 (Χαριστέας 57'), Λισαβόνα, 04 Ιουλίου 2004

     Δεκαεννέα χρόνια μετά και όλος ο κόσμος εξακολουθεί να μιλάει για αυτόν τον θρίαμβο της Ελλάδος! «Σήκωσε το, το τιμημένο…δεν μπορώ…δεν μπορώ να περιμένω…»! Ναι είναι αλήθεια είμαστε οι πρωταθλητές Ευρώπης του 2004! Να το πιστέψουμε επιτέλους

0 Comments:

Δημοσίευση σχολίου