ΣΗΜΕΡΑ ΕΟΡΤΗ ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΟΣ ΟΙ ΙΕΡΕΙΣ ΕΥΛΟΓΟΥΝ ΤΑ ΣΤΑΦΥΛΙΑ!




ΑΠΟ ΤΙΣ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΕΟΡΤΕΣ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ
      Σήμερα η ορθόδοξη εκκλησία μας εορτάζει την Μεταμόρφωση του Σωτήρος, του Κυρίου Μας, το πρόσωπο του οποίου μετά την προσευχή Του στο όρος (πιθανώς) Θαβώρ άστραφτε σαν τον ήλιο και τα φορέματα Του ήταν λευκά όπως το χιόνι. 
      Στο απολυτήριο απολυτίκιο της ημέρας ακούμε 
    «Μετεμορφώθης ἐν τῷ ὄρει Χριστὲ ὁ Θεός,     
      δείξας τοῖς Μαθηταῖς σου τὴν δόξαν σου, 
      καθὼς ἠδύναντο. Λάμψον καὶ ἡμῖν τοῖς 
      ἁμαρτωλοῖς, τὸ φῶς σου τὸ ἀΐδιον, πρεσβείαις 
      τῆς Θεοτόκου, φωτοδότα δόξα σοι»
      Είναι Δεσποτική εορτή, από τις μεγαλύτερες της Χριστιανοσύνης. Γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 6 Αυγούστου, ημέρα των εγκαινίων του ομώνυμου ναού που ίδρυσε στο Θαβώρ η Αγία Ελένη, μητέρα του Μεγάλου Κωνσταντίνου. Την ημέρα αυτή γιορτάζουν ο Σωτήρης, η Σωτηρία, η Ευμορφία και η Μόρφω.
       Όπως αναφέρεται στην Καινή Διαθήκη (Ματθαίου ιζ' 1-13, Μάρκου θ' 2-12, Λουκά θ' 28-36), ο Χριστός πήρε την ημέρα αυτή μαζί του τους μαθητές του Πέτρο, Ιάκωβο και Ιωάννη και ανέβηκαν σ’ ένα βουνό, πιθανώς το Θαβώρ της Γαλιλαίας, για να προσευχηθούν. Οι τρεις μαθητές Του, κουρασμένοι από τη δύσκολη ανάβαση στο βουνό, κάθισαν να ξεκουραστούν κι έπεσαν σε βαθύ ύπνο.
        Όταν ξύπνησαν, αντίκρισαν ένα απροσδόκητο και εξαίσιο θέαμα. Το πρόσωπο του Κυρίου άστραφτε σαν τον ήλιο και τα φορέματά του ήταν λευκά σαν το χιόνι. Τον περιστοίχιζαν και συνομιλούσαν μαζί Του δύο άνδρες, ο Μωυσής και ο Ηλίας, δύο από τους προφήτες της Παλαιάς Διαθήκης. Ήταν η πρώτη φορά που έγινε ιδιαίτερα αισθητή από τους ανθρώπους η Θεότητα του Χριστού.
         Να προσθέσουμε πως μέχρι και τον 4ο αιώνα η Μεταμόρφωση του Χριστού γιορταζόταν πριν από το Πάσχα, αλλά από την ημέρα των εγκαινίων του Ναού της Μεταμορφώσεως, τον οποίο έχτισε η Αγία Ελένη στο όρος Θαβώρ, επικράτησε ο εορτασμός του γεγονότος να γίνεται στις 6 Αυγούστου.
         Αυτή την ημέρα (και μόνο για σήμερα) εορτή της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος κάμπτεται η αυστηρή νηστεία, που προηγείται του Δεκαπενταύγουστου, καθώς επιτρέπεται η ιχθυοφαγία.
          Σήμερα σε όλους τους Ναούς οι ιερείς ευλογούν και μαζί με το αντίδωρο στο τέλος προσφέρουν στους πιστούς και σταφύλια. 
          Στην Λαογραφία μάλιστα αναφέρεται πως «στις αγροτικές περιοχές συνηθίζεται ανήμερα της Μεταμόρφωσης να προσκομίζονται στις εκκλησίες για να ευλογηθούν με ειδική ευχή τα πρώτα σταφύλια της χρονιάς, τα οποία στη συνέχεια διανέμονται στο εκκλησίασμα»
           Χρόνια πολλά.
Γιώργος Κοντονής
         Σημ.Συντ.
         Στο video βλέπετε τον γνωστό Αγιογράφο 
         τον Πανοσιολογιοτατο Αρχιμανδρίτη και καλό 
         μου φίλο τον π. Τιμόθεο Παναγιωτακόπουλο 
         την στιγμή που ευλογεί σήμερα (06-08-2023) 
         τα σταφύλια που μοίρασε αμέσως μετά στο 
          εκκλησίασμα μαζί με το αντίδωρο.
         Χρόνια πολλά π. Τιμόθεε και του χρόνου. 
         ΓΑΚ

0 Comments:

Δημοσίευση σχολίου