ΩΡΑ ΓΙΑ ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ!

Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου 2023ΚΥΡΙΑΚΟ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΩΡΑ, ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΗ ΣΟΥ!
Σχόλιο Γιώργος Κοντονής 
     Είμαστε στην επόμενη ημέρα από «τη σύγχρονη αρχαία τραγωδία» που ζήσαμε και περνάμε με όλα όσα έφερε ο κυκλώνας Daniel στο Θεσσαλικό κάμπο. Ένα σπάνιο φαινόμενο που όπως είπε ο  ομότιμος καθηγητής του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αθηνών και Ακαδημαϊκός ο Χρήστος Ζερεφός «θα τα ξαναδούμε έπειτα από 300-400 χρόνια»! Πρέπει να σημειώσουμε πως ενώ μέχρι τώρα όλα και όλοι  «βαδίζουν σε θολά νερά» έχει δίκιο ο κ. Ζερεφός που υπογραμμίζει πως «είναι ανάγκη να επανασχεδιαστούν οι χάρτες επικινδυνότητας πλημμύρας για τα ποτάμια και τα προγράμματα πολιτικής προστασίας». 
      Οι εικόνες που βλέπουμε, εικόνες που άφησε στο πέρασμα της η μεγάλη καταιγίδα «Ντανιέλ», δημιουργούν πανικό και τρομοκρατούν. Βλέπουμε ακόμη και σήμερα περίπου δέκα ημέρες από τη Θεομηνία πως ο κάμπος έχει γίνει μια λιμνοθάλασσα. Είναι κάτι όπως τα…κυκλαδονήσια! Τα «πάντα όλα» παραμένουν βουτηγμένα στο νερό. Είναι «παραδομένα όλα στο έλεος της πλημμύρας» όπως τόνισαν στην εκπομπή μου «Ελλάδα Παντού» στο Ραδιόφωνο, κάτοικοι των περιοχών που χάθηκαν στα λασπόνερα και που προσπαθούν μάταια να κλείσουν τις πληγές τους. Δεν ήταν λίγοι αυτοί που τόνισαν πως «οι υποδομές έχουν παραδοθεί στη δίνη του κυκλώνα». Και μάλιστα τα χωράφια οι καλλιέργειες τους, τα ποιμνιοστάσια, η πτηνοτροφία και οι άλλες επιχειρήσεις τους, υπέστησαν μέσα σε τρία χρόνια από το 2020 που κτύπησε ο «Ιανός», ένα δεύτερο ιδιαίτερα σκληρό κτύπημα που τους έριξε με…νοκ αουτ στο καναβάτσο!
       Όλα αυτά μου θυμίζουν τον καιρό της «Πύρρας και του Δευκαλίωνα». Τότε που σύμφωνα με την Ελληνική Μυθολογία «ο Δευκαλίων ο σύζυγος της Πύρρας, κόρης του Επιμηθέα, ήταν οι μόνοι άνθρωποι που επέζησαν από τον Κατακλυσμό και αναδημιούργησαν την ανθρωπότητα»! Μάλιστα όπως λέει η Μυθολογία, «ο Δευκαλίωνας, γιος του Προμηθέα και της Κλυμένης, παντρεύτηκε την κόρη του Επιμηθέα και της Πανδώρας, Πύρρα, και ήταν βασιλιάς στη Φθία. Ο Δίας, όμως, αποφάσισε να τιμωρήσει το «χάλκινο» γένος των ανθρώπων με ραγδαίο κατακλυσμό. Ο Προμηθέας προστατεύοντας τον γιο του, Δευκαλίωνα, τον συμβούλεψε να δημιουργήσει μία «λάρνακα», μία κιβωτό δηλαδή, και να τοποθετήσει μέσα τρόφιμα και να σωθεί μαζί με τη γυναίκα του». Έτσι έγινε. Και μετά από 9 μερόνυχτα «η κιβωτός προσέγγισε τον Παρνασσό, ή σύμφωνα με άλλη εκδοχή την Όθρυ και, όταν σταμάτησαν οι βροχές, ο Δευκαλίωνας βγήκε έξω από αυτή και έκανε θυσία στον Δία»! Σήμερα δεν ξέρω πως μπορεί αυτό να γίνει πράξη…
     Ήταν τόσο πολύ το νερό τόνοι να δουν τα μάτια σας που έπεσε που μέσα σε λίγες ώρες υπερκαλύφθηκαν περισσότερα από 720 χιλιάδες στρέμματα και μετατράπηκαν σε χρόνο ρεκόρ λιμνοθάλασσα! Όπως εξήγησε ο κ. Ζερεφός «ο κυκλώνας Daniel έδωσε ύψη βροχής τριπλάσια από τον κυκλώνα Ιανό, το 2020». Συνεχίζοντας, υποστήριξε πως «μπορεί η κλιματική αλλαγή να οδηγήσει σε συχνότερη εμφάνιση φαινομένων, όπως καταιγίδες και καύσωνες, αλλά αυτή η καταιγίδα ήταν πολύ ακραία κατάσταση»! Και έτσι είναι…
        Είναι αλήθεια. Τίποτα δεν θα είναι αύριο στο Θεσσαλικό κάμπο, όπως ήταν χθες! Όλα άλλαξαν. Τώρα πια, όλοι βαδίζουν μόνο στα λασπόνερα. Και είναι γεγονός πως η χώρα μας…καταδιώκεται από το μυθολογικό «Σισύφειο άγος». Εκεί που πάει να σηκωθεί κάτι γίνεται, κάτι άλλο έρχεται, πέφτει και ξαναπέφτει! Δέχεται σφαλιάρα και πριν καταλάβει τι συνέβη έρχεται η δεύτερη και ποιο δυνατή! Η μια κρίση λοιπόν διαδέχεται την άλλη! Και ουδείς ξέρει εάν και πότε θα υπάρξει τέλος σε αυτές τις συμφορές. Οψόμεθα.
       Ο κόσμος πάντως με υπομονή περιμένει λύσεις από την πολιτεία, στα μεγάλα και δύσκολα προβλήματα. Είναι ώρα λοιπόν για μεγάλες, για θαρραλέες αποφάσεις. Πρέπει επιτέλους το μαχαίρι να φθάσει στο κόκκαλο! Κυριάκο η απόφαση τώρα, είναι δική σου!

0 Comments:

Δημοσίευση σχολίου