ΤΟΝ ΑΥΓΟΥΣΤΟ ΚΑΗΚΕ Η ΕΛΛΑΔΑ ΜΕ ΤΙΣ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΦΩΤΙΕΣ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ!

Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου 2023ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΜΟΝΟ ΤΡΕΙΣ ΛΕΞΕΙΣ
ΘΕΛΩ! ΔΕΝ ΘΕΛΩ!
giorgoskontonis.com
Σχόλιο Γιώργος Κοντονής 
    Μέσα στο δράμα που ζούμε από τη θεομηνία που έπληξε το Θεσσαλικό κάμπο, ο οποιος από τον όγκο νερού που έπεσε έγινε μια απέραντη  λιμνοθάλασσα που…κατάπιε χωριά. Που χάθηκαν ζωές. Που πνίγηκαν εκατομμύρια ζωάκια. Που αύριο τίποτα δεν θα είναι όπως ήταν χθες, θα αναφερθούμε τώρα σε μια άλλη τραγωδία και στα αποτελέσματα της, η οποία προηγήθηκε της σημερινής, τα αποτελέσματα της οποία όμως θα τα αναλύσουμε σε επόμενα σχόλια - έρευνες μας.
    Αυτό το καλοκαίρι, τούτο τον Αύγουστο του 2023, είναι γεγονός πως είχαμε τις περισσότερες και καταστροφικότερες φωτιές σε όλη την Ελλάδα. Φωτιές οι οποίες στο πέρασμα τους άφησαν στάχτη και αποκαΐδια! Ευτυχώς που δεν θρηνήσαμε θύματα, όπως τότε στο Μάτι με τους 104 νεκρούς. Όμως κάηκαν, απανθρακώθηκαν χιλιάδες ζώα. Και ιδιαίτερα στο δάσος της Δαδιάς όπου χάθηκαν χιλιάδες σπάνια άγρια πτηνά που μόνο σε αυτό το δάσος ζούσαν κάτι που ήταν μοναδικό στην Ευρώπη. Και μου αρέσει που το δάσος της Δαδιάς έχει χαρακτηριστεί και είναι προστατευόμενο από την Νατουρα 2000! Οι μεγάλες οι τεράστιες καταστροφές έχουν φέρει τα πάνω κάτω! Έχουν φέρει σε αντιπαράθεση την κυβέρνηση με την αντιπολίτευση. Και φυσικά εγείρονται πολλά ερωτηματικά, με κυριότερο το «τις πταίει;»! Σε αυτό ουδείς μπορεί δώσει απάντηση. Είναι στην κυριολεξία πολύ δύσκολο να γίνει κάτι τέτοιο και ιδιαίτερα από έναν μη ειδικό όπως η αφεντιά μου! Οι πελώριες φωτιές που κατέκαψαν ιστορικά δάση της χώρα μας, έχουν αφήσει…άφωνη όχι μόνο την Ελλάδα, αλλά την Ευρώπη και τον κόσμον όλον!
     «Όταν καίγεται ένα δένδρο λυπάμαι. Όταν καίγεται ένα δάσος πονάει η ψυχή μου...» μου έλεγε πριν λίγες ημέρες με δάκρυα στα μάτια, ένας εθελοντής της ομάδας προστασίας του δάσους. Και με την ευκαιρία να υπογραμμίσω πως δεν φθάνει η ομάδα των εθελοντών. Πρέπει να ενεργοποιηθεί, ο αγροφύλακας όπως παλιά που η δουλειά του ήταν να βρίσκεται από το πρωί έως το άλλο πρωί στα δάσος και να ελέγχει το τι ακριβώς συμβαίνει. Εάν υπήρχαν οι αγροφύλακες το δάσος δεν θα είχε γίνει κρυψώνας των λαθρομεταναστών ή όπως αλλιώς πείτε τους. Αυτοί έβαλαν τις περισσότερες φωτιές όπως αναφέρθηκε. Και ναι θα είχαμε αποφύγει τις ενέργειες όλων αυτών των αχρείων πυρομανών που χαίρονται, που το ευχαριστιέται η ψυχή τους όταν  βλέπουν  να  καίγονται τα δάση. Να χάνονται άνθρωποι και σπάνια άγρια ζώα! Να γίνονται στάχτη περιουσίες και να καταστρέφεται το πράσινο. Χαίρονται όλα αυτά τα ελεεινά υποκείμενα, τα αποβράσματα, όταν βλέπουν τα παλικάρια μας τους πυροσβέστες να «πέφτουν», να ρίχνονται με αυτοθυσία στην μάχη για το σβήσιμο της φωτιάς. Ακόμη στρέφουν το βλέμμα τους ψηλά όχι για να ζητήσουν συγγνώμη από το Θεό για το κακό που έχουν κάνει, αλλά για δουν τις προσπάθειες που κάνουν οι ήρωες πιλότοι μας για να σβήσουν και να θέσουν υπό έλεγχο τις φωτιές με τα πυροσβεστικά αεροπλάνα τους!
        Μια έρευνα που έγινε πρόσφατα μετά τις χιλιάδες φωτιές που είχαμε αυτό το καλοκαίρι του 2023 και ιδιαίτερα τον Αύγουστο έδειξε πως το 93% των εμπρηστών είναι άνδρες. Το 13% από αυτούς είναι ανήλικοι. Ενώ οι μεσήλικοι (από 35 έως και 59 ετών) αποτελούν περίπου το 45% εκείνων που έχουν καταδικασθεί για φωτιές σε δάση. Ακόμη το 31% ήταν ηλικίας άνω των 60 ετών.  Να προσθέσουμε πως  η εικόνα που βγαίνει από την Πυροσβεστική είναι διαφορετική. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των αξιωματικών της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας μόνο το 5% των δραστών των πυρομανών με τις τραγικές, με τις οδυνηρές συνέπειες είναι ψυχικά ασθενείς. Περίπου το 32% των καταδικασθέντων για καταστροφικές δασικές πυρκαγιές είναι τεχνίτες και εργάτες. Το 18% είναι γεωργοί, κυνηγοί, δασοκόμοι και διάφοροι άλλοι. Το 23% είναι συνταξιούχοι, σπουδαστές, ενώ κάποιοι ασχολούνται με τα οικιακά. Ένα μεγάλο ποσοστό πάνω από το 33% είναι άνεργοι! Να πούμε βέβαια πως κάποιες φωτιές οφείλονται σε καλώδια της ΔΕΗ. Στο καύσωνα (μπορεί από σπασμένο  γυαλί να αρπάξει φωτιά) και σε κεραυνούς, όπως έγινε πρόσφατα στο δήμο τρία βήτα!  Βούλας, Βάρης, Βουλιαγμένης όπου άρπαξε φωτιά το δάσος στην περιοχή. Υπάρχει ασφαλώς και η κλιματική αλλαγή! Όλα αυτά όμως, γίνονται μόνο από ανθρώπινο χέρι!  Σύμφωνα  με την Πυροσβεστική έχουμε ακόμη φωτιές που μπαίνουν από τρομοκράτες. Από πράκτορες ξένων υπηρεσιών. Και από κατασκόπους. Στην έρευνα γίνεται λόγος και για περιπτώσεις ατόμων που έχουν εκδικητικά κίνητρα, ψυχολογικά προβλήματα. Αλλά και σε αγροτικές εργασίες, αγνοώντας τους κινδύνους που ελλοχεύουν για καταστροφή του δάσους. Πρέπει όμως να υπογραμμίσουμε πως έμειναν στο απυρόβλητο οι επαγγελματίες εμπρηστές που είναι ατιμώρητοι. Ακούσαμε και για έρευνας του Αρείου Πάγου. Αυτά τα ακούει κανείς με αρκετή δόση επιφύλαξης. Κι’αυτό επειδή οι εμπρηστές συλλαμβάνονται από την αστυνομία και όχι από τις δικαστικές αρχές. 
       Πρέπει η Κυβέρνηση να πάρει άμεσα σκληρά μέτρα και αποφάσεις. Να αλλάξει ο ποινικός κώδικας, ώστε όλοι αυτοί οι δολοφόνοι να τιμωρούνται αυστηρά. Διαφορετικά κάθε χρόνο θα λέμε τα ίδια και θα μοιρολογούμε πάνω στις στάχτες και στα αποκαΐδια! Εμπρός λοιπόν αποφάσεις χθες, όχι αύριο! Δεν υπάρχει το δεν μπορώ. Υπάρχουν μόνο τρεις λέξεις. Θέλω! Δεν θέλω!

0 Comments:

Δημοσίευση σχολίου