ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΕΚΛΕΓΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΥΣ ΤΟΠΙΚΟΥΣ ΑΡΧΟΝΤΕΣ…»!

Παρασκευή 06 Οκτωβρίου 2023



ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ 
ΤΟΥΣ ΑΡΧΟΝΤΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΜΑΣ!
      Σήμερα Παρασκευή έως και τα μεσάνυκτα μπορούν οι υποψήφιοι να μιλάνε. Να βγαίνουν στα ΜΜΕ και να λένε τις θέσεις τους. Από το Σάββατο…σιγή λέμε τώρα, ώστε την Κυριακή να ψηφίσουμε με καθαρό μυαλό τους καλύτερους! 
       Ας δούμε τώρα ιστορικά, από πότε ξεκίνησαν οι εκλογές για την ανάδειξη των τοπικών αρχόντων στην χώρα μας. Δείτε καη διαβάστε τι γράφει η εφημερίδα ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ (τούτο το Σαββατοκύριακο) στη σελίδα ΣΑΝ ΝΑ ΗΤΑΝ ΧΘΕΣ που φέρει πάντα την υπογραφή μου. 

«Ο ΘΕΣΜΟΣ  ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ 

      Στην χώρα μας η Τοπική Αυτοδιοίκηση εισήχθη και έγινε θεσμός, από τη βαυαρική αντιβασιλεία, με το Βασιλικό Διάταγμα της 27ης Δεκεμβρίου του 1833. Πριν από 190 χρόνια! Τότε η μικρή Ελλάδα «διαιρέθηκε σε δήμους, επαρχίες και νομούς»!    
     Χαρακτηριστικά οι ιστορικοί εκείνης της έποχής έγραψαν. «Ο θεσμός της τοπικής αυτοδιοίκησης, δηλαδή της διοίκησης των τοπικών υποθέσεων από όργανα ανεξάρτητα από την κρατική εξουσία, εισήχθη στη χώρα μας από τη βαυαρική αντιβασιλεία, με το Βασιλικό Διάταγμα της 27 Δεκεμβρίου του 1833». Να σημειώσουμε πως μέχρι και εκείνη την εποχή τις τοπικές υποθέσεις διαχειρίζονταν οι δημογεροντίες, «τις οποίες είχε αναγνωρίσει η Α' Εθνοσυνέλευση της Επιδαύρου το 1822 και τις κατάργησε ο Ιωάννης Καποδίστριας, για μικρό διάστημα έως και την πρώτη Ιανουαρίου του 1830». 

       ΤΟ 1834 ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ!

       Αλήθεια είναι πως στην Αργολιδοκορινθία έγιναν οι πρώτες δημοτικές εκλογές. Ήταν το 1834 πριν από 189 χρόνια και στο νομό της Αργολιδοκιρινθίας είχαμε την εκλογή του δημάρχου, η οποία έγινε με έμμεσο τρόπο. Να προσθέσω πως ψήφιζαν μόνο άνδρες οι οποίοι έπρεπε να έχουν μεγάλα εισοδηματικά κριτήρια! Δηλαδή έπρεπε να ήταν πλούσιοι!  Συγκεκριμένα στην ιστορία διαβάζουμε. «Οι πολίτες ψήφιζαν για την εκλογή δημοτικών συμβούλων. Όμως και η κυβέρνηση διόριζε ίσο αριθμό δημοτικών συμβούλων. Από τους τρεις πρώτους πλειοψηφήσαντες, η κεντρική διοίκηση επέλεγε έναν, ο οποίος αναλάμβανε καθήκοντα δημάρχου…»! Να πούμε πως τότε η τοπική αυτοδιοίκηση μόνο ανεξάρτητη δεν ήταν από την κεντρική εξουσίά! Δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν πως η κατάσταση αυτή συνεχίζεται με παραλλαγές όμως  έως και σήμερα!»
  ***Σημ. Συντ. Ολόκληρο το ΣΑΝ ΝΑ ΗΤΑΝ ΧΘΕΣ 
       μπορείτε να το αναζητήσετε στην εφημερίδα 
       ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ που κυκλοφορεί αυτό το 
       Σαββατοκύριακο.

0 Comments:

Δημοσίευση σχολίου