ΟΙ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ!

Σάββατο 14 Οκτωβρίου 2023



ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ 
     Αφού θυμίσω σε όλες και σε όλους πως στις περιοχές που δεν εξελέγησαν τοπικοί άρχοντες απο την πρώτη Κυριακή (8 Οκτωβρίου) έχουμε αύριο (Κυριακή 15 Οκτωβρίου 2023) επαναληπτικές εκλογές ΚΑΙ ΝΑ ΤΟΝΙΣΩ ΠΩΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΜΕ (οι κάτοικοι των περιοχών αυτών) ΟΛΟΙ ΝΑ ΨΗΦΙΣΟΥΜΕ! Να αφήσουμε τον καναπέ  και να ψηφίσουμε οποιον μας αρέσει. Μόνο εαν ψηφίσουμε θα έχουμε λόγο. Θα μπορούνε να πουμε «αυτο δεν το έκανες σωστά...» και να κάνουμε γενικά κριτική. 
     Εγινα πιστύω αντιληπτός. 
     Τωρα ας γυρίσουμε τιν χρόνο πίσω...
     Πάμε μαζι να δούμε το ποτέ έγιναν οι πρώτες εκλογές!

      ΤΟ 1834 ΟΙ ΠΡΩΤΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ!

       Αλήθεια είναι πως στην Αργολιδοκορινθία έγιναν οι πρώτες δημοτικές εκλογές. Ήταν το 1834 πριν από 189 χρόνια και στο νομό της Αργολιδοκιρινθίας είχαμε την εκλογή του δημάρχου, η οποία έγινε με έμμεσο τρόπο. Να προσθέσω πως ψήφιζαν μόνο άνδρες οι οποίοι έπρεπε να έχουν μεγάλα εισοδηματικά κριτήρια! Δηλαδή έπρεπε να ήταν πλούσιοι!  Συγκεκριμένα στην ιστορία διαβάζουμε. «Οι πολίτες ψήφιζαν για την εκλογή δημοτικών συμβούλων. Όμως και η κυβέρνηση διόριζε ίσο αριθμό δημοτικών συμβούλων. Από τους τρεις πρώτους πλειοψηφήσαντες, η κεντρική διοίκηση επέλεγε έναν, ο οποίος αναλάμβανε καθήκοντα δημάρχου…»! Να πούμε πως τότε η τοπική αυτοδιοίκηση μόνο ανεξάρτητη δεν ήταν από την κεντρική εξουσίά! Δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν πως η κατάσταση αυτή συνεχίζεται με παραλλαγές όμως  έως και σήμερα! 

ΟΙ ΠΡΩΤΟΙ ΔΗΜΑΡΧΟΙ ΑΘΗΝΑΣ ΚΑΙ ΠΕΙΡΑΙΑ!

       Ένα χρόνο μετά τις εκλογές στην Αργολιδοκορινθία, είχαμε τις πρώτες δημοτικές εκλογές στην Αθήνα. Ήταν το 1835 πριν από 188 χρόνια ήταν οι Αθηναίοι κλήθηκαν να ψηφίσουν και να εκλέξουν τον δήμαρχο τους. Οι εκλογές στην Αθήνα έγιναν από τις 15 έως και τις 20 Μαρτίου του 1835. Οι Αθηναίοι ψήφισαν και ανέδειξαν δήμαρχο τον φιλοκυβερνητικό Ανάργυρο Πετράκη, ο οποίος ήταν «γόνος οικογένειας γαιοκτημόνων» από την Αρκαδία!
       Τον ίδιο χρόνο το 1835 διεξήχθησαν εκλογές και στον Πειραιά! Οι εκλογές έγιναν στις 14 Δεκεμβρίου του 1835. Οι Πειραιώτες ανάδειξαν δήμαρχο τους τον έμπειρο  Κυριάκο Σερφιώτη, ο οποίος ήταν από την Υδρα και υπήρξε αγωνιστής του 1821! Ο ιστορικός γράφει σχετικά. «Όσον αφορά στους επάρχους και τους νομάρχες, αυτοί διορίζονταν από την κεντρική εξουσία». 
        Καλό βόλι.
Γιώργος Κοντονής

0 Comments:

Δημοσίευση σχολίου