Η ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΝΕΑΣ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗΣ ΦΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΚΑΛΗΣ ΓΕΙΤΟΝΙΑΣ 100 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ!

Παρασκευή 08 Δεκεμβρίου 2023





Η ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΝΕΑΣ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗΣ ΦΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΚΑΛΗΣ 
ΓΕΙΤΟΝΙΑΣ ΤΩΝ ΔΥΟ ΧΩΡΩΝ ΕΚΑΤΟ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ,
ΑΠΟ ΤΟΝ  ΚΥΡΙΑΚΟ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΤΑΓΙΠ ΕΡΝΤΟΓΑΝ!

        Στη συνάντηση των δυο ηγετών οι κύριοι Μητσοτάκης και Ερντογάν συζήτησαν για όλα και για όλους και φυσικά δεν παρέβησαν τις κόκκινες γραμμές. Μάλιστα ο Έλληνας πρωθυπουργός υπενθύμισε ότι «τον Οκτώβριο του 1930 υπογράφηκε σύμφωνο φιλίας από Ισμέτ Ινονού και Ελευθέριο Βενιζέλο για να ανακοινώσει 100 χρόνια μετά την υπογραφη της Συνθήκης της Λωζάνης τη σύναψη διακήρυξης περί σχέσεων φιλίας και καλής γειτονίας. Στη συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε πως ηταν «μια διακήρυξη που οραματίστηκε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης όταν παρέλαβε το 1997 το μεγάλο βραβείο Ειρήνης και Φιλίας Αμπντί Ιπεκτσί. Διακήρυξη που υπογράψαμε σεβόμενοι απόλυτα τα δικαιώματα που απορρέουν από την κυριαρχία κάθε χώρας. Καθορίζει τις αρχές και τα ορόσημα του διαλόγου και τα όρια της συνεργασίας».
        Ο Ταγίπ Ερντογάν που πήρε τον λόγο αμέσως μετά τόνισε χαρακτηριστικά. «Είμαστε γειτονικές χώρες που μοιραζόμαστε την ίδια θάλασσα, την ίδια γεωγραφία, το ίδιο κλίμα. Είναι αρκετά φυσικό να υπάρχουν προβλήματα ανάμεσα σε δύο χώρες πόσο μάλλον σε αδέλφια. Το θέμα είναι η βούληση για την επίλυση. Εμείς θέλουμε να μετατρέψουμε το Αιγαίο σε θάλασσα ειρήνης και συνεργασίας. Θέλουμε να γίνουμε παράδειγμα για τα κοινά βήματα . Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα τόσο μεγάλο μεταξύ μας ώστε να μην μπορεί να λυθεί αρκεί να κινηθούμε με καλή πίστη και να επικεντρωθούμε στη μεγάλη εικόνα και να μην γίνουμε από αυτούς που περνανε τη θάλασσα και πνίγονται στο ποτάμι». Και κοιτάζοντας τους Έλληνες και τους Τούρκους δημοσιογράφους είπε. «Είμαστε ικανοποιημένοι που έχει τέτοια αντίληψη και ο Μητσοτάκης. Ευχαριστώ τον πρωθυπουργό Μητσοτάκη και εύχομαι οι συνομιλίες να βγουν σε καλό για τους δύο λαούς μας και σας περιμένω στην Άγκυρα να σας φιλοξενήσω για την επόμενη συνάντηση».
           Λίγο πριν κλείσουν οι κάμερες ο Έλληνας πρωθυπουργός που δεν άφησε να μείνει κάτι χωρίς απάντηση, αναφερόμενος στην μειονότητα υποστηριξε. «Ξέρετε 
 για εμάς και για εμένα προσωπικά, η Θράκη αποτελεί ένα παράδειγμα αρμονικής συνύπαρξης χριστιανών και μουσουλμάνων και οι μουσουλμάνοι συμπολίτες μας έχουν -και αγωνιζόμαστε πάντα να διασφαλίζουμε στην πράξη- ίσες ευκαιρίες. Σε αυτή την κατεύθυνση αγωνιζόμαστε. Ο προσδιορισμός της ιδιότητας της μειονότητας ως μουσουλμανικής καθορίζεται από την ίδια τη Συνθήκη της Λωζάνης. Χρέος δικό μας είναι αυτό το κλίμα της αρμονικής συνύπαρξης, είναι χρέος της ελληνικής έννομης τάξης, να το διασφαλίσουμε και να το ενισχύσουμε. Και θέλω να σας διαβεβαιώσω, και να διαβεβαιώσω βέβαια όλους τους μουσουλμάνους συμπολίτες μας, ότι προς αυτή την κατεύθυνση η Ελληνική Κυβέρνηση θα εξακολουθεί να δουλεύει νυχθημερόν».
          Και αμέσως μετά πρώτος απο όλους ο Ερντογάν χειροκρότησε τον Μητσοτάκη. Και φυσικά ο Μητσιτάκης ανταπέδωσε ολως και οι δημοσιογράφοι που παρακολουθούσαν τις δηλώσεις.

0 Comments:

Δημοσίευση σχολίου