Ο ΔΙΚΟΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΑΓΙΟΣ ΤΩΝ ΕΡΩΤΕΥΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ

Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου 2024





Ο ΥΑΚΙΝΘΟΣ Ο ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΑΓΙΟΣ ΤΩΝ ΕΡΩΤΕΥΜΕΝΩΝ! 


     Ο Άγιος Βαλεντίνος πέρασε και όπως ΚΑΘΕ χρόνο τέτοια ημέρα τα Ανθοπωλεία, τα Ζαχαροπλαστεία και τα καταστήματα Δώρων θησαύρισαν! Άλλωστε  Ο Λ Ο Ι   όλο και κάτι πήραμε για τα αγαπημένα μας πρόσωπα! Από ένα τριαντάφυλλο έως μια σοκολάτα! Ένας γνωστός ανθοπώλης της Αθήνας μου έλεγε ανήμερα του Αγίου Βαλεντίνου, πως οι καλύτεροι πελάτες αυτή την ημέρα είναι, είμαστε ποιο σωστά εμείς οι άνδρες! «Μπορεί ένας άνδρας να μπεί στο μαγαζί και χωρίς παζάρι να αγοράσει ή να του… «πασάρω» το…μισό μαγαζί»! 

      Με την ευκαιρία να πούμε πως ο Άγιος Βαλεντίνος, είναι ξενόφερτος για εμάς τους Ορθόδοξους. Ο Άγιος Βαλεντίνος εορτάζεται κάθε χρόνο στις 14 Φεβρουαρίου και αποτελεί σύμβολο του έρωτα. Το αιματοβαμμένο έθιμο στην Αρχαία Ρώμη. Μάλιστα και σύμφωνα με την ιστορία «η Καθολική Εκκλησία αναγνωρίζει τουλάχιστον τρεις διαφορετικούς αγίους με το όνομα Βαλεντίνος. Ο θρύλος αναφέρει πως όταν ο αυτοκράτορας Κλαύδιος Β' συνειδητοποίησε ότι οι άγαμοι άνδρες ήταν καλύτεροι στρατιώτες από εκείνους που είχαν γυναίκες και παιδιά, έθεσε εκτός νόμου τις... παντρειές. Ο Βαλεντίνος αντιλαμβανόμενος την αδικία αψήφησε το διάταγμα του Κλαύδιου και συνέχισε να παντρεύει μυστικά του νέους εραστές, με αποτέλεσμα να διαταχθεί ο θάνατός του»!

     Σε άλλο σημείο της ιστορίας διαβάζουμε ότι «κάποιοι άλλοι θρύλοι ισχυρίζονται πως ο Βαλεντίνος πιθανόν να σκοτώθηκε στην προσπάθειά του να βοηθήσει τους Χριστιανούς από τις απάνθρωπες διώξεις των Ρωμαίων, ενώ φυλακισμένος έστειλε στην πραγματικότητα τον πρώτο «Βαλεντίνιο» χαιρετισμό μόλις ερωτεύθηκε ένα κορίτσι, πιθανόν την κόρη του δεσμοφύλακά του η οποία τον επισκεπτόταν ενόσω εκείνος ήταν στη απομόνωση. Λέγεται μάλιστα, ότι πριν από την εκτέλεσή του της έστειλε ένα γράμμα με τη υπογραφή «από τον Βαλεντίνο σου», μία έκφραση που χρησιμοποιείται ακόμα και σήμερα»!

     Να προσθέσω πως εκτός από την Ορθοδοξία και σε άλλες θρησκείας άλλων κρατών ο Άγιος Βαλεντίνος θεωρείται και είναι ξενόφερτος. Η γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου λοιπόν προκαλεί αντιδράσεις και στον μη Χριστιανικό κόσμο. Συγκεκριμένα και σύμφωνα με την ιστορία «στην Ινδία οι φανατικοί ινδουιστές και μουσουλμάνοι αντιτίθεται στη γιορτή. Τη θεωρούν πολιτιστικό μίασμα και προϊόν της παγκοσμιοποίησης. Στο Πακιστάν, το τοπικό ισλαμικό κόμμα ζητά την κατάργησή της, καθώς, όπως υποστηρίζει, αντιβαίνει τον Ισλαμικό Πολιτισμό. Την ίδια άποψη έχουν και οι συντηρητικοί κύκλοι του θεοκρατικού Ιράν»!


   Ο ΔΙΚΟΣ ΜΑΣ ΑΓΙΟΣ ΤΟΥ ΕΡΩΤΑ 

   ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ Ο ΑΓΙΟΣ ΥΑΚΙΝΘΟΣ 


     Ακόμη και η Καθολική Εκκλησία στην αναθεώρηση του γενικού εορτολογίου της το 1969 υποβίβασε την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου σε τοπική εορτή, επειδή δεν γνώριζε σχεδόν τίποτα για τον βίο του, παρά μόνο ότι ετάφη στη Βία Φλαμίνια της Ρώμης στις 14 Φεβρουαρίου. Ημέρα που εορτάζουν οι ερωτευμένοι!

      Λίγα χρόνια αργότερα μπήκε για τα καλά και στη ζωή των Ελλήνων και καθιερώθηκε ως η ημέρα των ερωτευμένων στα τέλη της δεκαετίας του ‘70 με πρωτοβουλία των ανθοπωλών! Έτσι, αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι εκπρόσωποι της Εκκλησίας να προτρέπουν τους Έλληνες ερωτευμένους να τιμούν και να γιορτάζουν αγίους που υπάρχουν στο ορθόδοξο εορτολόγιο! 

     Μάλιστα και σύμφωνα με τις δηλώσεις που μου έκανε εκείνη την εποχή στο Ραδιόφωνο αλλά και στην Τηλεόραση, το 1994, ο τότε εκπρόσωπος Τύπου της Ιεράς Συνόδου, ο αείμνηστος ο Γιάννης Χατζηφώτης, πρότεινε να καθιερωθεί ως ημέρα των ερωτευμένων η γιορτή του Αγίου Υακίνθου, που τιμάται στις 3 Ιουλίου. 

     Όπως διαβάζουμε στην ορθόδοξη ιστορία, «ο Υάκινθος καταγόταν από την Καισάρεια της Καπαδοκίας και υπηρετούσε ως κουβικουλάριος (θαλαμηπόλος) του Ρωμαίου αυτοκράτορα Τραϊανού ενώ ασπάστηκε τον Χριστιανισμό και οδηγήθηκε στην φυλακή. Αρνήθηκε μάλιστα το φαγητό για 40 ημέρες και τελικά «έφυγε» από ασιτία σε ηλικία 20 ετών»!

     Ακόμη «στην καθιέρωση της 3ης Ιουλίου ως ημέρα του έρωτα και της ποίησης πρωτοστάτησε ο γνωστός τραγουδοποιός από τα Ανώγεια της Κρήτης, Λουδοβίκος των Ανωγείων, που μαζί με ανθρώπους του πνεύματος και των γραμμάτων προχώρησαν στην ανέγερση ενός ναού σε υψόμετρο 1.200 μέτρων στον Ψηλορείτη. Μπροστά από το εκκλησάκι αυτό, που είναι το μοναδικό στην Ελλάδα αφιερωμένο στον Άγιο, κάθε καλοκαίρι πραγματοποιούνται εκδηλώσεις με την επωνυμία Υακίνθεια…»!

     Εκείνος που έπαιξε τον ποιο σπουδαίο ρόλο στην καθιέρωση του Ορθόδοξου Αγίου των ερωτευμένων και της αγάπης ήταν ο Μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος. 

«Το 2000 ο μακαριστός Aρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, στην προσπάθειά του να φέρει πιο κοντά τη νεολαία στην Εκκλησία, πρότεινε να εορτάζεται η γιορτή των ερωτευμένων στις 13 Φεβρουαρίου, ημέρα που η Ορθοδοξία τιμά τη μνήμη των Αποστόλων Ακύλα και Πρίσκιλλας, ενός ενάρετου ζευγαριού Ιουδαίων σκηνοποιών, που ζούσε στην Κόρινθο και ασπάστηκε τον Χριστιανισμό»! 


0 Comments:

Δημοσίευση σχολίου