Ο ΑΓΩΝΑΣ 203 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΞΕΣΗΚΩΜΟ ΤΟΥ 1821 ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ!

Παρασκευή 22 Μαρτίου 2024





Ο ΑΓΩΝΑΣ, 203 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΞΕΣΗΚΩΜΟ ΤΟΥ 1821, ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ!

     «Ζήτω η Επανάσταση του 1821»!
       Έγραφε μια κορδέλα που… «ξετρύπωσα» στο αρχείο μου και η συγκίνηση μου ήταν φανερή. Πέρασαν από εκείνη την εποχή 203 χρόνια. Και νομίζεις πως έγινε χθες! Έτσι σήμερα θα προσπαθήσουμε κάνοντας μια αναδρομή να φέρουμε το τότε στο σήμερα. 
       Σύμφωνα με τους ιστορικούς η Ελληνική Επανάσταση του 1821 «ήταν η ένοπλη εξέγερση την οποία διεξήγαγαν Έλληνες εναντίον των Οθωμανών με σκοπό την αποτίναξη της Οθωμανικής κυριαρχίας και τη δημιουργία ανεξάρτητου κράτους. Οι απαρχές του ελληνικού εθνικού κινήματος που οδήγησε στην Επανάσταση εμφανίζονται πολλούς αιώνες αργότερα, στην ώριμη φάση του νεοελληνικού διαφωτισμού το δεύτερο μισό του 18ου αιώνα. Μία από τις οργανώσεις που δημιουργήθηκαν μέσα σε αυτό το ιδεολογικό και πολιτικό κλίμα ήταν η Φιλική Εταιρεία, μια μυστική οργάνωση που ιδρύθηκε το 1814 στην Οδησσό με σκοπό την προετοιμασία μιας ελληνικής επανάστασης»! Και οι ιστορικοί σημειώνουν πως «οι Φιλικοί είχαν τη στήριξη της Τσαρικής Ρωσίας για να προσεταιριστούν τα παραδοσιακά ελληνορθόδοξα στρώματα»!

ΕΤΣΙ ΞΕΚΙΝΗΣΕ Ο ΑΓΩΝΑΣ 

       Η απόφαση για την επανάσταση πάρθηκε από τον Αλέξανδρο Υψηλάντη στη Μολδαβία και τη Βλαχία. Στις παραδουνάβιες ηγεμονίες, «που αποτελούσαν μεν επαρχίες της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας πλην όμως διέπονταν από ένα ιδιότυπο καθεστώς που μεταξύ άλλων απαγόρευε την παραμονή του οθωμανικού στρατού σε αυτές», όπως υπογραμμίζουν τα ιστορικά συγγράμματα! Σε άλλο σημείο της ιστορίας διαβάζουμε. «Ένα βασικό πλεονέκτημα που παρουσίαζαν οι ηγεμονίες αυτές είναι ότι διοικούνταν από μέλη της φαναριώτικης αριστοκρατίας, και ότι στην περιοχή κατοικούσε μεγάλος πληθυσμός Ελλήνων, αν και αποτελούσε μειοψηφία. Ήδη από τα τέλη του 1820, -πριν από 204 χρόνια- ο Υψηλάντης είχε έρθει σε επαφή με τον ηγεμόνα της Μολδαβίας τον Μιχάλη Σούτσο. Εξαιτίας απρόσμενων εξελίξεων στη διεθνή σκηνή, τα σχέδια για την έναρξη της επανάστασης αναβλήθηκαν αρκετές φορές μέχρι τον Φεβρουάριο του 1821».
       Η επανάσταση λοιπόν ξεκίνησε την 21η Φεβρουαρίου του 1821. Και εκείνη την ημέρα μια μικρή ομάδα με επικεφαλής τον Βασίλειο Καράβια, έχοντας έμμισθους Αλβανούς και Επτανήσιους ναύτες, επιτέθηκαν στην Οθωμανική φρουρά στο Γαλάτσι και τους λίγους μουσουλμάνους του χωριού. Αφού πέρασαν από διάφορα στάδια, δυο ημέρες αργότερα, ο Υψηλάντης εξέδωσε την προκήρυξη «Μάχου υπέρ πίστεως και Πατρίδος», στην οποία καλούσε για επανάσταση τους Έλληνες!    

Η ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΑΡΧΙΣΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ!

    Ο ξεσηκωμός άρχισε στην Πελοπόννησο τον Μάρτιο του 1821, πριν από 203 χρόνια. Να προσθέσουμε πως είχε προηγηθεί η σύσκεψη των προεστών και άλλων σημαντικών Ελλήνων στη Βοτσίτσα, στην οποία όμως δεν είχαν ληφθεί οριστικές αποφάσεις για την έναρξη της επανάστασης. Υπήρχαν υποψίες των Οθωμανικών αρχών επιτάχυναν όμως τις εξελίξεις. 
      Πρέπει να υπογραμμίσουμε στο σημείο αυτό πως στις 22 και 23 Μαρτίου «εισήλθαν στην Πάτρα τα στρατιωτικά σώματα, τα οποία ανάγκασαν τους Οθωμανούς να ξανακλειστούν στο κάστρο». Έτσι στις 24 Μαρτίου «ήλθε στην πόλη ο Μπενιζέλος Ρούφος με τους Σαγιά και το Νενέκο και την ίδια μέρα (κατ' άλλους την επομένη 25 Μαρτίου), προσήλθαν ο Ανδρέας Ζαίμης και ο Αρχιερέας ο Παλαιών Πατρών Γερμανός, ο οποίος έστησε το απόγευμα στην πλατεία του Αγίου Γεωργίου σταυρό και δόθηκε όρκος για την Επανάσταση μέσα σε κλίμα γενικού ενθουσιασμού και «αλλόφρονως χαράς» του λαού της Πάτρας». 
      Ας δούμε τώρα πως ξεσηκώθηκαν οι Μανιάτες και ο Κολοκοτρώνης! Το ημερολόγιο έγραφε «22 Μαρτίου 1821». Και στη Μάνη η επανάσταση ξεκίνησε από τον Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη, ο οποίος ήταν «ο σημαντικότερος άρχοντας της περιοχής»! Όπως οι ιστορικοί αναφέρουν «ο Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης κατέλαβε σημαντικά σημεία και την επόμενη εισήλθε στην πόλη, όπου οι Οθωμανοί παραδόθηκαν. Κάποιοι εξ αυτών κρατήθηκαν ως όμηροι ενώ οι άλλοι θανατώθηκαν». Να σημειώσουμε ότι μετά τις τελετουργίες της 24ης Μαρτίου, οι επαναστατημένοι δημιούργησαν τη «Γερουσία των Καλαμών». «Δημιουργήθηκε για να διοικήσει την περιοχή». 
     Στην Επανάσταση στον ξεσηκωμό του Γένους, τις τελευταίες ημέρες του Μαρτίου κάνει την εμφάνιση του ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης. Σύμφωνα με την ιστορία «ο  Κολοκοτρώνης κατέλαβε την Καρύταινα ενώ οι Οθωμανοί εγκατέλειψαν το Άργος είτε για το Ναύπλιο, είτε για την Τριπολιτσά». Οι άλλοι οπλαρχηγοί πήραν «τα όπλα τα ιερά» όπως «ο Δεληγιάννης που κατέλαβε τα Λαγκάδια εκτελώντας όλους τους Οθωμανούς στην πλατεία του χωριού». Έτσι μέχρι το τέλος του Μάρτη, οι επαναστατημένοι Έλληνες είχαν τον έλεγχο του μεγαλύτερου μέρος του Πελοποννήσου.
     Όμως για τον μεγάλο ξεσηκωμό των άλλων πόλεων, των Καλαβρύτων και της Ρούμελης θα μιλήσουμε στο επόμενο Π, γιατί 203 χρόνια μετά, ο αγώνας συνεχίζεται!

0 Comments:

Δημοσίευση σχολίου