ΕΤΗ ΠΟΛΛΑ ΜΑΚΑΡΙΟΤΑΤΕ ΙΕΡΩΝΥΜΕ

Δευτέρα 11 Μαρτίου 2024



ΜΑΚΑΡΙΟΤΑΤΕ ΕΤΗ ΠΟΛΛΑ 
      Σαν σήμερα 10 Μαρτίου αλλά το 1938 πριν από 86 έτη γεννήθηκε στα Οινόφυτα της Θήβας ο σημερινός Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας κ. Ιερώνυμος.   
      Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος Β΄, κατά κόσμον Ιωάννης Λιάπης, είναι ο 20ός Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ελλάδος από της ανακηρύξεως του αυτοκεφάλου της, με τον τίτλο “Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος”.
       Να υπογραμμίσουμε πως ο κ. Ιερώνυμος έχει διατελέσει Ηγούμενος των Ιερών Μονών Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Σαγματά και Οσίου Λουκά Βοιωτίας. Ακόμη υπήρξε Γραμματέας και κατόπιν Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος και Μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας έως και το 2008. 
       Σήμερα είναι ο Πρόεδρος της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας, του ανώτατου θεσμικού οργάνου διοίκησης της Εκκλησίας της Ελλάδος, καθώς και της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου.
       Να προσθέσουμε πως ο Μακαριότατος κ. Ιερώνυμος, έχει διακριθεί για τις περιβαλλοντικές και φιλανθρωπικές του δραστηριότητες, όπως και για την πρόνοιά του προς βοήθεια τοξικομανών, υπερηλίκων και νέων.
       Ακόμη να σημειώσουμε πως ο κατά κόσμον Ιωάννης Λιάπης που γεννήθηκε στις 30 Μαρτίου του 1938 στα Οινόφυτα Βοιωτίας, είναι το πρώτο από τα δύο παιδιά του Τάσου και της Δήμητρας Λιάπη, οικογένειας με αρβανίτικη καταγωγή. Οι γονείς του ασχολούνταν με αγροτικές και ποιμενικές εργασίες. Εντάχθηκε από μικρή ηλικία στα κατηχητικά σχολεία, όπου γνώρισε τον τότε Αρχιμανδρίτη και μετέπειτα Μητροπολίτη Θηβών και Λεβαδείας, Νικόδημο Γραικό, ο οποίος έγινε πνευματικός του καθοδηγητής.
       Έτη πολλά Μακαριότατε.
Γιώργος Κοντονής

0 Comments:

Δημοσίευση σχολίου