ΟΙ ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΑΠΟ ΤΟ 1896 ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

Τρίτη 14 Μαΐου 2024



             ΣΑΝ ΝΑ ΗΤΑΝ ΧΘΕΣ
             Από σήμερα και ΚΑΘΕ Τρίτη θα δημοσιεύουμε 
             την ιστορία των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων
             έτσι όπως τα σχολιάζω και το υπογραμμίζω ΚΑΘΕ 
             Σάββατο στην εφημερίδας ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ.



ΣΑΝ ΝΑ ΗΤΑΝ ΧΘΕΣ
    Γράφει ο Γιώργος Κοντονής

ΠΡΩΤΗ ΣΤΑ ΜΕΤΑΛΛΙΑ Η ΕΛΛΑΔΑ 
ΠΡΙΝ ΑΠΟ 128 ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ!

            «Αρχαίο Πνεύμα αθάνατο, αγνέ      
              Πατέρα του ωραίου, του μεγάλου 
              και του αληθινού κατέβα, φανερώσου, 
              κι άστραψε εδώ πέρα στη δόξα της 
              δικής σου γης και τ’ ουρανού. Στο 
              δρόμο και στο πάλεμα και στο λιθάρι, 
              στον ευγενών αγώνων λάμψε την 
              ορμή και με τ’ αμάραντο στεφάνωσε 
              κλωνάρι και σιδερένιο πλάσε και άξιο 
              το κορμί. Κάμποι, βουνά και πέλαγα 
             φέγγουν μαζί σου σαν ένας 
             λευκοπόρφυρος μέγας ναός και τρέχει 
             στον ναό εδώ προσκυνητής σου, 
             αρχαίον πνεύμα αθάνατο, κάθε λαός».
    Ο Ολυμπιακός Ύμνος που έγραψε το 1896 ο εθνικός μας ποιητής Κωστής Παλαμάς και μελοποίησε ο μουσουργός Σπύρος Σαμάρας.  Ο Ύμνος ανακρούστηκε για πρώτη φορά στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1896 στην Αθήνα. Να πούμε πως αμέσως η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (η Δ.Ο.Ε.) τον αναγνώρισε και μάλιστα οριστικά το 1958 πριν από 66 χρόνια ως «το Ολυμπιακό σύμβολο», στην 55η Σύνοδό της στο Τόκυο!

Η ΠΡΩΤΗ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΠΡΙΝ ΑΠΟ 128 ΧΡΟΝΙΑ!

    Βρισκόμαστε στα 1896 και έχουμε τη διοργάνωση των πρώτων σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα η οποία θεωρήθηκε ως «η ιδανικότερη πόλη για να φιλοξενήσει τους την πρώτη διεξαγωγή των σύγχρονων αγώνων»! Να πούμε ότι σύμφωνα με τους ιστορικούς «η επιλογή της διοργανώτριας χώρας έγινε σε συνέδριο που οργάνωσε ο Γάλλος παιδαγωγός και ιστορικός ο Πιερ ντε Κουμπερτεν στο Παρίσι η οποία πραγματοποιήθηκε στις 23 Ιουνίου του 1894». Να προσθέτουμε πως η ΔΟΕ η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή ιδρύθηκε, κατά τη διάρκεια αυτού του συνεδρίου.

ΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΜΕΤΑΛΛΙΑ ΠΗΡΕ Η ΕΛΛΑΔΑ!

    Αν ανατρέξουνε στην ιστορία των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων, θα δούμε πως στην πρώτη Ολυμπιάδα πήραν μέρος συμμετείχαν δεκατέσσερις (14) χώρες! Από αυτές οι δέκα (10) κατέκτησαν κάποιο μετάλλιο. Να υπογραμμίσουμε πως η Αμερική, οι ΗΠΑ κέρδισαν τα περισσότερα χρυσά, έντεκα (11), μετάλλια. Όπως διαβάζουμε «η διοργανώτρια Ελλάδα κατέκτησε τα περισσότερα στο σύνολο σαράντα έξι (46) μετάλλια! Ενώ «σημαντική στιγμή για τους Έλληνες ήταν η νίκη του Σπύρου Λούη στο Μαραθώνιο»! Και σύμφωνα με τους δημοσιογράφους εκείνης της εποχής «ποιο επιτυχημένος αθλητής των Αγώνων αναδείχθηκε ο Γερμανός παλαιστής και γυμναστής ο Καρλ Σούμαν, ο οποίος κέρδισε συνολικά τέσσερα χρυσά μετάλλια»!
    Πρέπει να υπογραμμίσουμε πως «οι Αγώνες είχαν μεγάλη επιτυχία και υπήρξε αθρόα συμμετοχή του ελληνικού κοινού, ιδιαίτερα στο Παναθηναϊκό Στάδιο, το μοναδικό Ολυμπιακό στάδιο που χρησιμοποιήθηκε κατά τον 19ο αιώνα»! Μάλιστα και σύμφωνα με τους συναδέλφους της εποχής εκείνης «ο Βασιλεύς Γεώργιος ο Α’ μετά το τέλος των Αγώνων, όπως και πολλοί άλλοι (μεταξύ των οποίων και Αμερικανοί αθλητές), υποστήριξαν την ιδέα να διοργανωθούν και οι επόμενοι Αγώνες στην Αθήνα. Όμως ο Γάλλος Κουμπερτέν ήταν αντίθετος με αυτό! Είχε, αποφασίσει να ανατεθούν η είχε ήδη αποφασιστεί να γίνουν στο Παρίσι όπως και οι φετινοί αγώνες! Έτσι η επόμενη διοργανώτρια ήταν η πόλη του Φωτός! Όμως οι αγώνες αυτοί του 1900 επισκιαστήκαν, από τη Διεθνή Έκθεση που διοργανώθηκε το ίδιο έτος στο Παρίσι! 

ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ  ΣΤΟ ΚΑΛΛΙΜΑΡΜΑΡΟ!

    Σε άλλο σημείο της ιστορίας των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων διαβάζουμε. 
«Κεντρικός χώρος της διοργάνωσης ήταν το ανακαινισμένο Παναθηναϊκό Στάδιο το Καλλιμάρμαρο»! Εδώ διεξήχθησαν τα αγωνίσματα. άρση βαρών, γυμναστική, πάλης και του στίβου. Πρέπει να υπογραμμίσουμε πως από τον Μαραθώνα ξεκίνησαν τα αγωνίσματα ατομικό ποδηλασίας σε δημόσιο δρόμο και ο μαραθώνιος στην κλασική του διαδρομή όπως από τους έγινε γνωστό! Σε άλλη σελίδα της ιστορίας των πρώτων σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων διαβάσαμε πως «στο λιμένα της Ζέας διεξήχθησαν ολα τα αγωνίσματα της κολύμβησης! Στο Ζάππειο έγινε η ξιφασκία. Στο ποδηλατοδρόμιο στο Ναό Φάληρο όπου είναι σήμερα το γήπεδο του Ολυμπιακού το «Γεώργιος Καραισκάκης» πραγματοποιήθηκαν οι ποδηλατικοί αγώνες και κάποιο αγωνες αντισφαίρισης! Στο Σκοπευτήριο στην Καλλιθέα διεξήχθησαν οι αγώνες σκοποβολής, ενώ στα γήπεδα αντισφαίρισης έγιναν οι αγώνες αντισφαίρισης 
   «Αν και ο αριθμός των αθλητών που πήραν μέρος ήταν μικρός (241 άνδρες, εκ των οποίων το 65% ήταν Έλληνες), παρ' όλα αυτά η συμμετοχή ήταν η μεγαλύτερη μέχρι τότε σε αθλητική διοργάνωση»! Σημειώνουν οι αθλητικοί δημοσιογράφοι εκείνης της εποχής που συνεχίζοντας τονίζουν. «Οι συμμετέχοντες ήταν όλοι Ευρωπαίοι. Ή ζούσαν στην Ευρώπη με εξαίρεση την ομάδα της Αμερικής των ΗΠΑ»! Να προσθέσουμε πως δέκα (10) από τις δεκατέσσερις (14) χώρες που έλαβαν μέρος, κατέκτησαν κάποιο μετάλλιο. 
    Στην κριτική οι συναδέλφου του 1896 υποστηρίζουν πως «οι Ολυμπιακοί Αγώνες είχαν μεγάλη επιτυχία και υπήρξε αθρόα συμμετοχή του ελληνικού κοινού»! Να πούμε πως «ιδιαίτερα στο Παναθηναϊκό Στάδιο, το μοναδικό Ολυμπιακό στάδιο που χρησιμοποιήθηκε κατά τον 19ο αιώνα, ήταν καθημερινά ασφυκτικά γεμάτο. 
    Είναι γεγονός αναμφισβήτητο πως η είδηση της ανάνηψης των πρώτων σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα το 1896 πριν από 128 χρόνια έτυχε μεγάλης αποδοχής. Αλλά για αυτό και για τελετές έναρξη και λήξης θα αναφερθούμε στο επόμενο Π. 

0 Comments:

Δημοσίευση σχολίου