ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΗ ΤΕΤΑΡΤΗ Ο ΙΕΡΑΣ ΔΙΑΒΑΖΕΙ ΤΗΝ ΕΥΧΗ ΤΗΣ ΣΥΓΧΩΡΕΣΗΣ

Μ. Τετάρτη 01 Μαΐου 2024





Η ΣΥΓΧΩΡΕΣΗ ΠΟΥ ΔΙΑΒΑΖΕΙ Ο ΙΕΡΕΑΣ 
     Μετά το Ιερό Ευχέλαιο ο Ιερέας κρατώντας το Ευαγγέλιο και τοποθετώντας το πετραχήλι στην κεφαλή του ποιο κοντινού πιστού, ενώ οι άλλοι ακουμπάνε τον ώμο του άλλου διαβάζει της ευχή της συγχώρεσης. 
      Να δούμε τι λένε οι γραφές. 
      Στα ιερά κείμενα δεν παρουσιάζεται μόνο η στενή σύνδεση της ασθένειας με την αμαρτία αλλά συγχρόνως υποδεικνύεται και ο τρόπος της θεραπείας: η ειλικρινής μετάνοια και η επιστροφή στον Θεό.
      Τα έθιμα και η συγχώρεση: Τα 7 Ευαγγέλια της Μεγάλης Τετάρτης και το Μυστήριο του Αγίου Ευχελαίου
      Μεγάλη Τετάρτη: Το λάδι του Ευχελαίου
Για την τέλεση του μυστηρίου τοποθετείται πάνω σε κάποιο τραπέζι το ευαγγέλιο, μικρή εικόνα του Χριστού, κανδήλα αναμμένη και δοχείο με αλεύρι, δίπλα στο οποίο ανάβονται επτά κεριά. Η κανδήλα πρέπει να είναι καθαρή και μέσα τοποθετείται αγνό λάδι, ένδειξη καθαρής και ολοπρόθυμης προσφοράς στον Θεό.
       Γι’ αυτό και ο καλός Σαμαρείτης στην ομώνυμη παραβολή, περιποιείται στοργικά τον τραυματία ρίχνοντας στις πληγές του λάδι και κρασί. Το λάδι, μετά τις ευχές των ιερέων, δεν είναι πια κοινό λάδι· όπως και στη βάπτιση: το νερό της κολυμβήθρας, μετά τις ευχές του λειτουργού, δεν είναι πια κοινό νερό.
      Η συγχώρηση των αμαρτιών, που παρέχεται στο μυστήριο του ευχελαίου, δεν αναφέρεται στα αμαρτήματα που γνωρίζουμε και δεν εξομολογούμαστε, αλλά σε όσα μικρά ξεχάσαμε η αγνοούμε. Διότι κανένα μυστήριο της Εκκλησίας δεν αναιρεί το άλλο, αλλά το ένα συμπληρώνει το άλλο μέσα στο μεγάλο «μυστήριο» της Εκκλησίας.

0 Comments:

Δημοσίευση σχολίου