ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΠΕΛΑΓΙΑΣ ΣΗΜΕΡΑ. ΠΑΝΗΓΥΡΙΖΕΙ ΤΟ ΙΕΡΟ ΝΗΣΙ ΤΗΣ ΤΗΝΟΥ

Τρίτη 23 Ιουλίου 2024 





ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΠΕΛΑΓΙΑΣ ΣΗΜΕΡΑ 
ΠΑΝΗΓΥΡΙΖΕΙ ΤΟ ΝΗΣΙ ΤΗΣ ΤΗΝΟΥ

             «Θείας πίστεως, τη επιγνώσει, ζόφον 
               έλιπες, της αγνωσίας, Πελαγία Χριστού,    
               καλλιπάρθενε. Ου την αείζωον δρόσον 
               πλουτήσασα, δια πυρός τον αγώνα 
               ετέλεσας. Μάρτυς ένδοξε, Χριστόν τον 
               Θεόν ικέτευε, δωρήσασθαι ημὶν το μέγα      
               έλεος» Είναι το απολυτίκιο της  Οσίας  Αγίας Πελαγίας που τιμούμε και εορτάζουμε σήμερα στην Τήνο, στο ιερό νησί της Παναγίας Νητερας. Την Μάνας Μας.
     Παρακολουθήστε τώρα πως η Λέμυ Γ. Κοντονή περιγραφή το κεκι στο οποίο έζησε η Αγία Πελαγια στην Τήνο. 

       ΑΓΙΑ ΠΕΛΑΓΙΑ 

            Με την ευκαιρία σς δούμε ποια ήταν είναι 
            ποιο σωστά η Αγία Πελαγια, έτσι όπως την 
            περιγράφουν τα ιερά βιβλία.  

     «Η Αγία Πελαγία ήταν κόρη του παπά Νικηφόρου Νεγρεπόντη. Η μητέρα της ήταν από τον Τριπόταμο της Τήνου και άνηκε στην οικογένεια Φραγκούλη. Γεννήθηκε το 1752 μ.Χ. στο χωριό Κάμπο της Τήνου και το κοσμικό της όνομα ήταν Λούκια. Από διάφορα έγγραφα φαίνεται ότι είχε ακόμα τρεις αδελφές. Η οικογένειά της διακρινόταν για την αγνή πίστη και την προσήλωση στα θρησκευτικά ιδεώδη.
     Λίγα χρόνια μετά τη γέννηση της Λουκίας ο πατέρας της πέθανε. Ήταν τότε 12 χρονών και έδειχνε σημάδια έντονης επιθυμίας να αφιερωθεί και να υπηρετήσει το θέλημα του Θεού. Οι δυσκολίες της ζωής έκαναν την μητέρα της να τη στείλει στον Τριπόταμο, στην κάπως πιο ευκατάστατη αδελφή της.
     Εκεί η Λούκια έμεινε τρία χρόνια και συχνά επισκεπτόταν την άλλη θεία της, που ήταν μοναχή στη Μονή Κεχροβουνίου. Ένοιωσε τότε επιτακτική την ανάγκη ν’ ακολουθήσει τον μοναχικό βίο και σε ηλικία 15 χρονών μπήκε στο Μοναστήρι σαν δόκιμη, υπό την επίβλεψη της θείας της μοναχής Πελαγίας. Όταν ήλθε η ώρα έγινε και η ίδια μοναχή με το όνομα Πελαγία.
     Ως μοναχή αφοσιώθηκε με ψυχή και σώμα στην λατρεία του Θεού και στην ανακούφιση των πασχόντων. Η αγνότητα της ψυχής της, η οσιότητα της ζωής της, η αυταπάρνηση της, η μυστική ζωή της κι ο πόθος της για λύτρωση συντέλεσαν ώστε η μοναχή Πελαγία να γίνει το «σκεύος εκλογής» για ν’ αποκαλυφθεί σ’ αυτήν η Παναγία για την εύρεση της Αγίας εικόνας της στον αγρό του Δοξαρά στην πόλη της Τήνου (30 Ιανουαρίου 1823 μ.Χ.).
     Αυτό το γεγονός έμελλε να κάμει την Τήνο ιερό νησί και να κατατάξει την Πελαγία μεταξύ των Αγίων. Το γεγονός δε αυτό συνέβη όταν η Όσια ήταν 73 χρόνων και αρχιερέας Τήνου ήταν ο Γαβριήλ»
     Βοήθεια μας

0 Comments:

Δημοσίευση σχολίου