ΟΠΩΣ Ο ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΑΥΛΟΣ ΣΤΗΝ ΠΝΥΚΑ!

Δευτέρα 01 Ιουλίου 2024



     Με την δέουσα εκκλησιαστική λαμπρότητα εόρτασε και εφέτος η Εκκλησία της Ελλάδος την ιερά μνήμη του Αποστόλου των Εθνών Παύλου, Ιδρυτού της Εκκλησίας της Ελλάδος.    

     Την παραμονή, Παρασκευή 28 Ιουνίου 2024, στον Καθεδρικό Ιερό Ναό Αποστόλου Παύλου Κορίνθου, τελέσθηκε Μέγας Πανηγυρικός Συνοδικός Εσπερινός, με την συμμετοχή του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, Μελών της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου και άλλων Μητροπολιτών. Όλα έγιναν με την ευκαιρία των εορταστικών εκδηλώσεων υπό τον τίτλο «ΙΗ’ Κορίνθου Παύλεια 2024». Να πούμε πως στην Ακολουθία του Εσπερινού χοροστάτησε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος. Συμμετείχαν οι Σεβασμιώτατοι Συνοδικοί Μητροπολίτες Ελασσώνος κ. Χαρίτων, Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως κ. Νικηφόρος και Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός, οι προσκεκλημένοι του επιχωρίου Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κορίνθου κ. Διονυσίου Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Πειραιώς κ. Σεραφείμ, Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, Ζιχνών και Νευροκοπίου κ. Ιερόθεος, Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος και Ηλείας κ. Αθανάσιος, ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Φαναρίου κ. Αγαθάγγελος, οι Θεοφιλέστατοι Επίσκοποι Κεγχρεών κ. Αγάπιος, Τεγέας κ. Θεόκλητος, Λακεδαιμονίας κ. Θεόφιλος και Σκοπέλου κ. Νικόδημος, καθώς και ο Αρχιγραμματεύς της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Ιωάννης Καραμούζης.

     Να προσθέσουμε πως κατά την Ακολουθία του Εσπερινού ομίλησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως κ. Νικηφόρος, ο οποίος προσέγγισε το ζήτημα του σύγχρονου πλουραλισμού με οδοδείκτη τις κατευθύνσεις του Αποστόλου Παύλου στην Α’ προς Κορινθίους Επιστολή. Αφού αναφέρθηκε συνοπτικά στο συγκρητιστικό περιβάλλον της Ελληνορωμαϊκής εποχής και της πρωτοχριστιανικής κοινότητας της Κορίνθου, το παραλλήλισε προς την σύγχρονη πραγματικότητα, τονίζοντας ότι παρουσιάζει σαφείς ομοιότητες με την εποχή μας. Η θεοποιημένη επιστήμη, η τεχνητή νοημοσύνη, ο πανσεξουαλισμός, ο ακραίος θρησκευτικός συγκρητισμός με τις απειράριθμες ειδωλικές εκφράσεις του, η έξαρση της μαγείας και άλλα «συνιστούν τον ογκόλιθο της σύγχρονης ειδωλολατρείας, που βιάζει και ζητά να αφανίσει το ανθρώπινο πρόσωπο», τόνισε χαρακτηριστικά.

     Ανήμερα της εορτής, το πρωί του Σάββατο 29 Ιουνίου 2024, στον προαναφερθέντα Ιερό Ναό Αγίου Παύλου, τελέσθηκε ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Νικαίας κ. Αλεξίου με την συμμετοχή του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου κ. Θεοκλήτου, του Αρχιγραμματέως της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος Πανοσιολογιωτάτου Αρχιμανδρίτου π. Ιωάννου Καραμούζη και του Πρωτοσυγκέλλου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών π. Βαρνάβα Θεοχάρη. Συμπροσευχόμενος εκ του Ιερού Βήματος παρέστη ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος.

     Στο βράχο της Ακρόπολης στην Πνύκα στις 7 το απόγευμα της ίδιας ημέρας  στον Ιερό Βράχο του Αρείου Πάγου των αρχαίων Αθηνών, εις ανάμνησιν του κηρύγματος του Αποστόλου Παύλου προς τους Αθηναίους, τελέσθηκε, χοροστατούντος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, κατά τον οποίο ομίλησε ο Αιδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρεσβύτερος π. Εμμανουήλ Παπαμικρούλης, Γραμματεύς της Συνοδικής Επιτροπής επί των Διορθοδόξων και των Διαχριστιανικών Σχέσεων. 

0 Comments:

Δημοσίευση σχολίου