ΗΤΑΝ Η ΠΕΜΠΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΗΓΕΤΩΝ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΚΑΙ ΤΑΓΙΠ ΕΡΝΤΟΓΑΝ

Πέμπτη 11 Ιουλίου 2024ΗΤΑΝ Η ΠΕΜΠΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΗΓΕΤΩΝ 
ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΚΑΙ ΤΑΓΙΠ ΕΡΝΤΟΓΑΝ 

     Η νέα συνάντηση που έγινε στην Ουάσιγκτον στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης διήρκησε 45 λεπτά! Ήταν η πέμπτη συνάντηση των ηγετών Ελλάδας και Τουρκίας. Και βέβαια συζητήθηκαν θέματα που ακούστηκαν στη ΓΣ των χωρών μελών του ΝΑΤΟ. Να πούμε πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης «έθεσε θέμα επανέναρξης των συνομιλιών για το Κυπριακό»! 
     Κυριάκος Μητσοτάκης και Ταγιπ Ερντογάν, «οι δύο ηγέτες βγήκαν μαζί από τη αίθουσα που συνεδρίαζαν οι σύμμαχοι των χωρών μελών του ΝΑΤΟ και κατευθύνθηκαν χωρίς να κάνουν καμία δήλωση προς την αίθουσα που έγινε η συνάντηση».
     Οι δυο ηγέτες συζήτησαν ιδιαίτερα πολύ για τις
«γέφυρες επικοινωνίας» που όπως είπαν «πρέπει να διατηρηθούν»! Και είναι σωστό αυτό.,
     Σύμφωνα με τους απεσταλμένους των ελληνικών Μέσων «στόχος της σημερινής συνάντησης ήταν να διατηρηθούν οι γέφυρες επικοινωνίας μεταξύ των δύο χωρών, με το βλέμμα σε μια πιο αναλυτική συζήτηση τον Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ»! 
     Τώρα και σύμφωνα με τις ελληνικές πηγές και «όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν θέματα διεθνούς και περιφερειακού ενδιαφέροντος με έμφαση τις τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και στην Ουκρανία».
     Να πούμε ακόμη πως «οι δύο ηγέτες, προσθέτουν οι ίδιες πηγές, προχώρησαν σε σύντομη επισκόπηση των διμερών σχέσεων μετά την τελευταία συνάντηση που είχαν τον περασμένο Μάιο στην ‘Αγκυρα».
     Να προσθέσουμε πως «ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του για την συνεργασία με τις τουρκικές αρχές στην καταπολέμηση της παράτυπης μετανάστευσης».
     Γι’αυτό το τεράστιο ζήτημα «οι δύο ηγέτες συμφώνησαν στο αμοιβαίο όφελος από τη διατήρηση κλίματος ηρεμίας στις διμερείς σχέσεις. Ακόμη, συμφώνησαν να εντατικοποιήσουν τη συνεργασία για την επίτευξη του στόχου του διπλασιασμού του όγκου των διμερών εμπορικών συναλλαγών».
     Συμφώνησαν πως «η επόμενη συνάντησή τους θα πραγματοποιηθεί τον Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ». 
     Για το θέμα του Κυπριακού «ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε αυτό τονίζοντας ότι 50 χρόνια μετά την τραγωδία του ’74 δεν μπορεί η Κύπρος, κράτος-μέλος της Ε.Ε., να παραμένει διαιρεμένη και επανέλαβε την ανάγκη επανέναρξης των συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού».
     Να αναφέρουμε ότι παρόντες στην συνάντηση ήταν και οι υπουργοί Εξωτερικών Γ. Γεραπετρίτης και Χακάν Φιντάν, αλλά και  οι διπλωματικοί σύμβουλοι των δύο ηγετών, Άννα – Μαρία  Μπούρα και Ακίφ Τσαγατάι Κιλίτς.

0 Comments:

Δημοσίευση σχολίου