Όλοι , είμαστε …νεόπτωχοι !

-Κάποτε …
-Άρχισες πάλι; Μια ημέρα απουσίασα και θέλεις να τα… πεις μαζεμένα;
-Είπα μόλις μια λέξη ρεεε Μπαμπίνο! Εσύ όμως… ξεσπάθωσες!..
-Ναι…, είπες μια λέξη , προσπαθώ όμως να…προλάβω τα… χειρότερα!!
-«Λέγε… ότι θέλεις λέγε»! Οπως λέει και το γνωστό άσμα!! Αγοράκι μου άφησε τις ενστάσεις και παρακολούθησε όσα έχω να σου πω με προσοχή και το πιο σπουδαίο, χωρίς να είσαι… διακόπτης κάτι που το συνηθίζεις τον τελευταίο καιρό!
-Τώρα ρεε Κοντονή ποιος λέει πολλά;
-Ναι… Θα πρέπει όμως να σου εξηγήσω κάποια πράγματα…
-Εεε…, γιατί δεν το κάνεις;
-Μήπως, επειδή με …. <<εμποδίζεις>> με τον τρόπο σου…, λέμε τώρα!... Αλλά τέλος πάντων!
-Εεελα…, άσε τους… προλόγους  και… μπες κατ ευθείαν στο…» κυρίως πιάτο»! Στο θέμα σου …, αγαπητέ μου! Στο θέμα σου!
-Πολύ καλά!..
-Περιμένω!
-…Κάποτε παλιοΓορτύνιε μιλάγαμε ΟΛΟΙ για τους νεόπλουτους…, που έκαναν τα πάντα για να… φανούν!
-Μα και σήμερα υπάρχουν τέτοιοι!.. Πιστεύεις ότι … <<χάθηκαν >>;
- Όχι…, αλλά είναι ελάχιστοι! Σήμερα …
-Τι έχουμε σήμερα;
-Χμ!Σήμερα ρεε φιλαράκι έχουμε το ακριβώς αντίθετο! Εχουμε, σύμφωνα  με την έρευνα της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής περισσότερα από τρία εκατομμύρια νεόπτωχους!!!
-Τι λες τώρα!
- Την πραγματικότητα! Το 27,7% των Ελλήνων ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας!..
-Και πώς βγαίνει αυτό ρεεε μάγκα;
-Σωστή η απορία σου Μπάμπη !Ορίζεται λοιπόν στα 7.178 ευρώ (!) τον χρόνο!! Αυτό βέβαια είναι σε ατομικό επίπεδο! Το όριο για τετραμελή οικογένεια είναι στα 15.073 ευρώ τον χρόνο!Και ξέρεις κάτι;
-Tι είναι πάλι;
-Έξαρση έχουμε… Έξαρση της φτώχειας που έφερε η οικονομική… κρίση… και που «χτύπησε» περισσότερο τουςΕλληνες έχουμε στις γυναίκες!
-Στις γυναίκες είπες;
-Ναι! Αυτές (το ωραίο φύλλο δηλαδή) απειλούνται από τη φτώχεια! Ακόμα από φτώχεια απειλούνται μονογονεικά νοικοκυριά και νοικοκυριά με έναν ενήλικο πάνω από 65 ετών!
-Έτσι…. Ετσι είναι δυστυχώς!
-Χαίρομαι που για μια φορά συμφωνείς μαζί μου φιλαράκι μου!.. Εδώ, θα πρέπει να σου υπογραμμίσω πως το ποσοστό του πληθυσμού που βρίσκεται σε μεγάλο «κίνδυνο φτώχειας»έχει σήμερα ξεπεράσει το 21%! Κατά πολύ περισσότερο , όσο ήταν πριν από ένα χρόνο! Ακόμα ….
-Έχει κι άλλα;
-Πολλά! Σύμφωνα πάντοτε με την Έρευνα της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής έχουμε:Ενα 20,9% για τις γυναίκες που είναι σε κίνδυνο φτώχειας! Ενα 19,3% για τους άνδρες! Να τονίσω πως στις ηλικίες έως και 17 ετών το συνολικό ποσοστό (γυναίκες και άνδρες) που είναι ή για την ακρίβεια που βρίσκεται σε «κίνδυνο φτώχειας» είναι 24%! Να σου πω επίσης …
-Δε… θέλω άλλο ρεεε (φωνάζει το φιλαράκι μου, αλλά διακρίνω την αγωνία του «ζωγραφισμένη»στο πρόσωπό του !..)
-Θέλεις …δεν θέλεις τα στοιχεία … <<μιλάνε>> από… μόνα τους!ΛΟΙΠΟΝ. Στις ηλικίες από 18 ετών έως και 64 έχουμε ένα 19,2% για τις γυναίκες και ένα 18,9 % για τους άνδρες! Ενώ άτομα που είναι πάνω από τα 65…, το ποσοστό κυμαίνεται στο 23,3%για τις… γιαγιάδες(!) και στο 18,8% για τους… παππούδες!...
-Τελείωσες την… ανάλυση;
-Όχι!Θα πρέπει να σου πω ότι η χώρα μας έχει το μεγαλύτερο ποσοστό  φτωχών και κοινωνικά αποκλεισμένων στην Ευρώπη των 27 χωρών! Φίλε μου είμαστε μετά  τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, τη Λετονία, τη Λιθουανία, την Ουγγαρία και την Πολωνία!!!
-…Είσαι καλά;
-Ναι! Μάλλον φοβάμαι  για σένα! Γιατί ΟΛΟΙ είμαστε… νεόπτωχοι!

 

0 Comments:

Δημοσίευση σχολίου