Ράδιο, αγάπη μου!

Συνεχίζοντας την… “επιστροφή” στην ιστορία θα “γυρίσουμε” την μνήμη μας τριάντα ΝΑΙ τριάντα χρόνια πίσω!
Θα… πάμε στα studio της ΕΡΤ, εκεί στην Αγία Παρασκευή  και θα… δούμε σε… 3 φάσεις τα ιστορικά “χρονικά της Ημέρας”!
Τότε που, ιδιαίτερα το ραδιόφωνο, είχε αρχίσει την… ανοδική του πορεία! Το “ράδιο” για πολλούς, το ραδιόφωνο πιο σωστά, είναι ο… έρωτας της ζωής ΟΛΩΝ όσοι ασχολούμεθα μαζί του! Και είναι πέρα για πέρα αλήθεια αυτό, γιατί όπως έχω τονίσει πολλές φορές, σε συνεντεύξεις που έχω δώσει, “εάν ΔΕΝ είναι κάποιος ερωτευμένος με το ραδιόφωνο ιδιαίτερα με αυτό, ΤΟΤΕ είναι μαθηματικώς βέβαιον ότι θα αποτύχει σε ό, τι και εάν κάνει γι’ αυτό χωρίς αυτό”!!!
Το ραδιόφωνο διαφέρει κατά πολύ από την τηλεόραση… για δύο κυρίως λόγους:
Α) Ο ακροατής γνωρίζει τον παρουσιαστή μόνο από την φωνή του και προσπαθεί να τον φανταστεί , πλάθει  διάφορα σενάρια για το πώς είναι!
Ψηλός.. Κοντός… Χοντρός… Αδύνατος… Όμορφος… Άσχημος… Ξυρισμένος… Αξύριστος… Με γραβάτα ή χωρίς… κάτι που ΔΕΝ συμβαίνει στην τηλεόραση!...
Β) Ο παρουσιαστής –δημοσιογράφος-σχολιαστής σπίκερ περιγραφής ποδοσφαιρικών ή άλλων αθλητικών αγώνων, προσπαθεί με την περιγραφή του να δώσει στον ακροατή “ζωντανή εικόνα” που ΔΕΝ ΕΧΕΙ το ραδιόφωνο, όσο είναι πιο σωστά! Και αυτό γιατί ο ακροατής… φαντάζεται τι γίνεται στο γήπεδο σαν να βλέπει τηλεόραση, ακούγοντας την περιγραφή από τον παρουσιαστή! Έτσι, ο παρουσιαστής  πρέπει χωρίς να … “χάσει” κάποια από τις φάσεις, με απλά λόγια να … “μεταφέρει” το τι γίνεται στο γήπεδο όσο το δυνατό με μεγαλύτερη ακρίβεια! Αντίθετα στην τηλεόραση η εικόνα βοηθάει τον παρουσιαστή κατά 70 με 80 % στην περιγραφή!!!
Για το ραδιόφωνο που λατρεύω στην κυριολεξία θα έχουμε την ευκαιρία να “μιλήσουμε” και να πούμε πολλά, σε άλλες “επαφές” μας! Εκείνο που θέλω σήμερα να υπογραμμίσω είναι το γεγονός ότι προσωπικά έχω γράψει τη δική μου ιστορία! Θα πρέπει να σας υπενθυμίσω πως το ραδιόφωνο και εγώ, μεγαλώσαμε μαζί!!! Όταν για πρώτη φορά με φοβερό τρακ το 1969 (Μάιος εάν θυμάμαι καλά…) έκανα την πρώτη μου εκπομπή , “ζωντανή εκπομπή” το ραδιόφωνο ήταν 35 ετών! Γι’ αυτό είπα ότι μαζί μεγαλώσαμε! Σήμερα το ραδιόφωνο είναι κοντά στα 80!!! Για την ακρίβεια … βαδίζει στο 78ο έτος της…  “ζωής” του!!! Δεν θέλω να … περιαυτολογήσω αλλά είμαι ή πιο σωστά κατέχω την πρώτη θέση σε “ζωντανές ” εκπομπές ακόμα και σήμερα που τα πάντα έχουν γίνει απλά!!!
Για τις τότε συνθήκες των “ζωντανών” εκπομπών θα ασχοληθούμε με άλλο σημείωμά μας! Η διαφορά του τότε με το σήμερα είναι τεράστια! Προσωπικά και σήμερα  φωνάζω: “Ράδιο, αγάπη μου”!!
Τώρα, στις φωτογραφίες που βλέπετε είναι η ώρα της επεξεργασίας, επαναλαμβάνω, ιστορικές εκπομπές “Χρονικά της Ημέρας” μιας εκπομπής με 100 χρόνια δράση! Ήταν η εκπομπή αυτή τότε, όπως είναι σήμερα το “Δελτίο των οχτώ” ή κάποιο μαγκαζίνο!

Στις φωτογραφίες, στην πρώτη θέση με βλέπετε νεαρό 43 χρόνια πριν να σχολιάζω τα γεγονότα από το Studio της  ΕΡΤ-ΕΡΑ ενώ στην άλλη είμαστε με τον Στέλιο( δυστυχώς ΔΕΝ θυμάμαι το επίθετό του) “μοντάροντας” κάποια ρεπορτάζ για την εκπομπή!
Όμως την άλλη Δευτέρα θα συνεχίσουμε με “άλλα στοιχεία ντοκουμέντα του τότε”.!     

0 Comments:

Δημοσίευση σχολίου