Μια κατάσταση χωρίς… αρχή και… τέλος!...



-Αυτό πια είναι … πρωτάκουστο!!!
-..Παλι με… γρίφους αρχίζουμε… Όχι.. δεν πάμε καλά! Κάτι… γίνεται…
-Και καλά πάμε!... Και τίποτα δεν… γίνεται ρεεε…παλιοΓορτύνιε! ‘’Μπήκες’’;
-…Που; (απαντά το φιλαράκι μου ΟΛΟ… ειρωνία!) Που να… μπώ;
-Στο θέμα ρεεε!Στο θέμαααα!
-Ρεεε…Κοντονή μου , προσπάθησε επιτέλους να είσαι… εσύ !... Σε παρακαλώ! Μου το υπόσχεσαι;
-Καλααα! Μην πείς μετά ότι δεν …κατάλαβες κάτι;  Ωραίαααα; Λοιπόν. Γνωρίζεις ρεεε…Μπαμπίνο μου ότι το 1821-1822…
-Τώρα.. κοντά δηλαδή; (λέει με ύφος 1000 καρδιναλίων ο Μπάμπης! Και το… τόνισε ιδιαίτερα λες και είχες κερδίσει  τον πρώτο αριθμό του λαχείου!..)

-«Κόψε»την ειρωνία ρεεε… ξερόλα!... Σταμάτα να… απαντάς ή να… παρακολουθείς ΟΛΑ όσα σου λέω με ύφος υπεροπτικό !!!
 
-Εγώωωω;
-…Δεν θα …’’πέσω στο …επίπεδο σου’’! Είμαι …ανώτερος άνθρωπος και το ξέρεις καλά αυτό!... Κλείσε το…διακόπτη ή καλύτερα το..’’κουτάκι’’ με τις μαλ…και δώσε προσοχή σε αυτά που έχω να σου πώ! Δεν θέλω σήμερα χρονιάρα ημέρα (γιορτάζει το φιλαράκι μου…)να σε στείλω στον… έξω από ‘δώ! Εντάξει; Λοιπόν… Μη… μη μιλάς! Μόνο να…ακούς  σου…επιτρέπω!
-Δικτατορία έχουμε ρεεε… Κακοβατίτη;
-Όχι…,αλλά ,προκειμένου να… σταματήσεις τις… φλυαρίες μπορεί και να… επιβληθεί τώρα!..(γελάμε και οι δύο) Πιστεύω να καταλαβαίνεις, επιτέλους ,την κρισιμότητα των στιγμών; Ελεγα στην αρχή…, στην αρχή της κουβέντας μας ότι και στην Επανάσταση του 1821, ’’μπήκανε’’ φόροι! Εβαλαν «χαράτσια»! Και είχαμε και …’’φοροεισπράκτορες’’!!!
-Τι είναι …αυτά που ακούω Θέε Μου!
-Η πραγματικότητα! Μάλιστα, εκείνη την εποχή η Πελλοπονησιακή Γερουσία είχε ανακοινώσει :’’ Η κινδυνεύουσα πατρίς προσκαλεί τους ευκατάστατους να τη βοηθήσουν εις τον ιερόν αγώνα υπέρ της φυσικής , ηθικής και πολιτικής υπάρξεώς της ‘’(Μια τέτοια… ανακοίνωση βεβαίως ΔΕΝ έγινε ΠΟΤΕ από τη σημερινή κυβέρνηση στους    ευκατάστατους Ελληνες! Κρίμα!!!) Ετσι ρεεε…παλιοΓορτύνιε,  η τότε’’Κυβέρνησης’’.. εξαπέλυσε  την πρώτη…. καταναγκαστική φορολογική…λαίλαπα!!( περί …τέτοιας επρόκειτο για την εποχή εκείνη!!!) και ΟΛΑ αυτά πριν από εκατόν εννενήντα χρόνια! Το 1822 είχαμε πολλούς Ελληνες που ήταν πλούσιοι. Ευκατάστατοι και οι οποίοι καλούνταν να καταβάλουν «Ειδικό φόρο», για να σωθεί η πατρίδα. Είχε εκδοθεί και σχετικό θέσπισμα με τα ονόματα των πλουσίων και φυσικά το ποσόν που έπρεπε ο καθένας από αυτούς να δώσει… να… καταβάλει φόρο! Εδώ, θα σου θυμίσω ότι τον Ιανουάριο του 1822 έγινε μια προσπάθεια από την «προσωρινή Διοίκηση»…, τέτοια ώστε να εξασφαλιστεί ένα εσωτερικό δάνειο (κάτι…, όπως ένας φόρος –χαράτσι της …ΔΕΗ(!!) ας πούμε!!!) επιβάλλοντας «αναγκαστική εισφορά» ένα γρόσι κατ ‘ατομο! Ομως όπως και σήμερα που «λεφτά ΔΕΝ υπάρχουν» (άσχετα με ΟΛΑ όσα είπε ο Γιώργος Παπανδρέου ) προκειμένου να …αρπάξει την ψήφο μας!!! έτσι και τότε η είσπραξη αποδείχθηκε δύσκολη εως και… ’’ανύπαρκτη’’!!!  Υστερα από αυτή την…, απόδειξη,  η «Πελλοπονησιακή Γερουσία»,απευθύνθηκε στους «Εχοντες και κατέχοντες» για να εξοικονομηθούν τα απαιτούμενα, για  την περίπτωση, χρήματα! Να προσθέσω πως αυτό το…δάνειο ονομάστηκε, όπως διαβάζω  στην ιστορία, επίσημα:’’χρηματολογία’’ και θεωρήθηκε ως «εσωτερικό δάνειο’’!! Μόνο που ήταν….’’δανεικά και αγύριστα’’!!!
-Ααα,από αυτό βγήκε το… ίδιο που λέει και σήμερα ο λαός μας ρεεε… Κοντονή μου! Ετσι;
-…Θα πρέπει ρεεε… Μπαμπίνο μου, να σου πώ ότι, πριν από ΟΛΑ αυτά που πριν λίγο σου τόνισα, είχε προηγηθεί η «λαφυραγωγία’’!
-Η…ποιά;
-…Η «λαφυραγωγία» η οποία ΔΕΝ απέδωσε!  Δεν έφερε τα…αναμενόμενα δηλαδή…  Και αυτό επειδή ΔΕΝ εξασφαλίστηκαν σπουδαία έσοδα, από την  πώληση των λαφύρων από τους Τούρκους! Μάλιστα όταν ο Δημήτρης Υψηλάντης  είχε θέσει ως κανόνα ότι, μέρος αυτών  των λαφύρων θα διατίθενταν υπέρ του «κοινού ταμείου» εισέπραξε (ο Υψηλάντης ),αντί για γρόσια ,… ’’γέλια και χλευασμούς’’, όπως γράφει ο ιστορικός της εποχής!! Για αυτό και μετά την άλωση της Τριπόλεως , ως μόνη λύση εμφανιζόταν η «αναγκαστική φορολογία’’! Λόγω των κρίσιμων περιστατικών (και ΤΟΤΕ υπήρχαν.. τα ίδια όπως και σήμερα!!!) Επρεπε να συνυπογράψει  την απόφαση και ο «γενναίος στρατηγός» Θεόδωρος Κολοκοτρώνης!! Σχηματίστηκε ακολούθως μια πενταμελής επιτροπή (Θ.Κολοκοτρώνης, Α. Καλαμογδάρτης, Η.Καράπαυλος  ,Χριστόδουλος Αχολος και Παναγιώτης Σοφιανόπουλος) και ..’’γύρισε ‘’στις επαρχίες της Πελλοπονήσου για να ειπράξει αυτόν το «αναγκαστικό φόρο»! Τα πέντε αυτά άτομα …μοίρασαν τότε και τα…πρώτα «Ελληνικά ομόλογα»! Ηταν , ασφαλώς…. άχρηστα χαρτιά! Και αυτό γιατί ήταν χωρίς… αντίκρισμα!!! (Όχι πως τα σημερινά ομόλογα είναι… καλύτερα ρεεε… Μπαμπίνο μου!!!) Και κάτι ακόμα, που παρουσιάζει ενδιαφέρον.
-Για λέγεεε..
-Σιγά…να πάρω μια ανάσα! Λοιπόν. Εκείνο  που έχει μεγάλο ενδιαφέρον είναι τα ονόματα ΟΛΩΝ εκείνων που έδωσαν στον αγώνα για την ανόρθωση της πατρίδος, τα περισσότερα χρήματα! Αξίζει να τα αναφέρω. Είναι:Οι Δεληγιανναίοι από την Καρύταινα που έδωσαν 120.000 γρόσια! Οι Γ. και Ι.Σισίνης Από την Γαστούνη με 60.000 γρόσια… Ο Λ.Κοπανίτσας από τον Μυστρά  που προσέφερε 50.000 γρόσια ! Ο Σ.Παπαδόπουλος από τα Καλάβρυτα  έδωσε 60.000γρόσια! Ο Παν.και ο Αναγν.Τροχάνης από τον Πραστό με 75.000 γρόσια. Και πολλοί άλλοι με μικρότερα ποσά!! Θα πρέπει να υπογραμμίσω πως συγκεντρώθηκε τότε 1.066.000 γρόσια! Πολύ σημαντικό ποσό για την εποχή εκείνη!.. Λίγο  αργότερα όμως, άρχισαν τα δάνεια!.. Ηταν επιτακτική η ανάγκη για σύναψη δανείων από το εξωτερικό!!! Ετσι φθάσαμε στη σημερινή …ιστορία των δανείων! Να μην γνωρίζουμε δηλαδή πόσα και που χρωστάμε!!!ΟΛΑ ξεκίνησαν από τότε και σιγά…σιγά  φθάσαμε, στην ανεξέλεγκτη , τωρινή κατάσταση ! Μια κατάσταση χωρίς …αρχή και.. τέλος!..
                                   ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ
Στον αδερφικό  φίλο μου Μπάμπη Μπόβο, εύχομαι ολόψυχα χρόνια καλά και φυσικά χρόνια πολλά, με τη σημερινή ευκαιρία της ονομαστικής του εορτής!.. Ρεεε…Μπαμπίνο μου νασαι υγιής, χαρούμενος και ευτυχισμένος με την οικογένειά σου. Τα’κους ρεεε…παλιοΓορτύνιε! Χρόνια Πολλά!
Ακόμα να πώ χρόνια πολλά και στον καλό μου φίλο Χάρη Τομπούλογλου και να του ευχηθώ εκπλήρωση κάθε επιθυμίας του!

                                                                           ΓΑΚ

0 Comments:

Δημοσίευση σχολίου