Η μαγεία του Ραδιοφώνου είναι όλα τα λεφτά!!!


Όταν εμείς κάναμε περιγραφή ενός ποδοσφαιρικού αγώνα ή ενός μπάσκετ ή ακόμα ενός άλλου αθλητικού γεγονότος, όπως πόλο ( υδατοσφαίρηση…) αγώνες κολύμβησης και άλλα …, δίναμε μόνο την … «φάση», όπως αυτή πραγματοποιείτο εκείνη την ώρα!!! Το κάναμε αυτό όχι γιατί η διοίκηση μας απαγόρευε τη κριτική ή τον σχολιασμό, όχι για κάτι τέτοιο…, το κάναμε ΟΛΟΙ επειδή οι ακροατές μας ήθελαν … και το έκαναν, να … «πλέκουν» την «εικόνα εκείνης της φάσης» στο μυαλό τους!
Σήμερα τα πράγματα έχουν …αλλάξει! Όχι βεβαίως προς το καλύτερο παρά το γεγονός ότι οι συνάδελφοι διαθέτουν και αρτιότερα μέσα και ΟΛΕΣ τις ανέσεις! Εμείς τότε, τις περιγραφές τις κάναμε, κάτω από … αντίξοες συνθήκες! Μέσα από τον αγωνιστικό χώρο, όπου η … ορατότητα ήταν … περιορισμένη!
Μάλιστα, όταν έβρεχε είμαστε αναγκασμένοι να κρατάμε ομπρέλα με το ένα χέρι και με το άλλο τις σημειώσεις μας!!! Και παρ’όλα αυτά πιστεύω ότι είμαστε σαφώς καλύτεροι! Και σήμερα όταν κάποιος από εμάς τους παλιούς βρεθεί σε … ποδόσφαιρο παρέα, ΟΛΟΙ μας ρωτούν για το τότε(!) και ΟΛΟΙ επιθυμούν κάποια απάντηση σε ένα από τα πολλά …«γιατί τους»!
Ένα άλλο στο οποίο, θα πρέπει να … σταθούμε και με … γνώμονα το … τότε και το … σήμερα να κάνουμε κάποια ή κάποιες συγκρίσεις! Και το κάνω αυτό χωρίς … ίχνος κακίας (προλαβαίνω κάποιους κακόπιστους… ξερόλες συναδέλφους, οι οποίοι ενώ κρίνουν και μάλιστα με απαίσιο τρόπο τους πάντες…, ΔΕΝ δέχονται με κανένα τρόπο κριτική!!  Και αυτό είναι το παράδοξο…, γιατί λησμονούν, εκείνο το …και οι… κρίνοντες …κρίνονται! Αυτό ΔΕΝ υπάρχει ούτε καν στην φαντασία τους! Αυτή είναι η αλήθεια…) ή υπερβολής!.. Θέλω απλώς ΟΛΟΙ εσείς να καταλάβετε και να μορφώσετε άποψη, τέτοια, ώστε να βγάλετε τα κατάλληλα και όχι λάθος συμπεράσματα! Η μαγεία του Ραδιοφώνου, σε αντίθεση με την τηλεόραση, είναι 1000 φορές ανώτερη! «Το ραδιόφωνο παιδί μου σε … μεταφέρει και σου προκαλεί την αίσθηση του … άγνωστου!! Σου δίνει το … δικαίωμα να … ψάξεις το θέμα! Να αναρωτηθείς και να … αφήσεις την φαντασία σου να … τρέξει και να … πλάσει τον ήρωα (πως είναι κλπ…) για τον οποίο ή με τον οποίο ο παρουσιαστής –σπίκερ ασχολείται…», λένε ΟΛΟΙ όσοι μιλούν …, γράφουν…, σχολιάζουν…, κριτικάρουν…, τα ραδιοφωνικά προγράμματα της χώρας! Και έχουν απόλυτα δίκιο…, για την καλή –άριστη, κριτική τους για το … πριν …, σε αντίθεση με το σήμερα!.. Τονίζουν μάλιστα ότι σήμερα το ραδιόφωνο ενώ πράγματι έχει εκσυγχρονιστεί είναι κατώτερο του … χθες!!! Είναι σε … δεύτερη μοίρα!..
Λυπάμαι που στενοχωρώ κάποιους από τους συναδέλφους! Δεν είχα όμως τέτοια πρόθεση! Θέλησα απλώς να μπουν κάποια πράγματα στη σωστή θέση τους! Αν δεν το κάνουμε εμείς, οι παλαιοί και ιδιαίτερα ο υπογράφων … τον οποίον, εσείς έχετε χαρακτηρίσει ( και σας ευχαριστώ πολύ για αυτό…) ως Ραδιοάνθρωπο! Και μην ξεχνάτε ότι κατέχω την πρώτη θέση, ακόμα και σήμερα, σε … ώρες εκπομπών!!! Και μακάρι να βρεθεί ή να βρεθούν, όχι ένας αλλά πολλοί άλλοι συνάδελφοι που θα … καταρρίψουν αυτό το … ρεκόρ!! Θα είμαι ο πρώτος που θα χειροκροτήσω τον … ή τους συναδέλφους αυτούς! Οι τότε … Ραδιοφωνιτζήδες, είχαμε γίνει γνωστοί σε ΟΛΗ την Ελλάδα μόνο από την φωνή μας! Ακόμα και σήμερα όταν μπαίνω σε ταξί που ο οδηγός του είναι παλιός …, έχει δεκαετίες στο τιμόνι ( για να μην πω και οι πιο νέοι ακόμα) και αρχίζουμε την κουβέντα, με θυμούνται! Έτσι, μαζί αναπολούμε στο σήμερα, το … τότε! Και πράγματι λέμε πολλά!.. Στα αλήθεια, είναι ωραίο πράγμα να σε θυμάται κάποιος, ή να σε αναγνωρίζουν κάποιοι, ΜΟΝΟ από την φωνή σου!!! Είναι ΟΛΑ τα λεφτά!! Και μακάρι…, το εύχομαι ολόψυχα αυτό το ίδιο να … συμβεί αργότερα, σε 30 και 40  χρόνια και με τους συναδέλφους του σημερινού ραδιοφώνου! Το εύχομαι και το θέλω…


Στην πρώτη φωτογραφία θα … γυρίσουμε τον χρόνο χρόνια πίσω! Θα πάμε στο τότε γήπεδο της Νέας Σμύρνης…, έδρα του Πανιωνίου, από όπου είχαμε μεταδώσει τον αγώνα της τοπικής ομάδας με τον πρωταθλητή και τότε Ολυμπιακό, ο οποίος είχε νικήσει τον Πανιώνιο με 2-0! Στη φωτογραφία ο Νίκος Φώσκολος, ένας από τους δασκάλους μου και εγώ, σε … ώρα δουλειάς! Να πω, πως από το Νίκο Φώσκολο τον «πατέρα» του «αγνώστου πολέμου» και άλλων επιτυχιών, πήρα πολλά.


Στη δεύτερη φωτογραφία, ο Γιάννης Διακογιάννης ένας από τους κορυφαίους αν όχι κορυφαίος αθλητικός «σπορ κάστερ» και εγώ, στο γήπεδο του Αιγάλεω, μιλάμε …, λίγα λεπτά πριν από την περιγραφή της συνάντησης, της τοπικής ομώνυμης ομάδας με τον Παναθηναϊκό! Δάσκαλος στην κυριολεξία ο καλός μου φίλος Γιάννης Διακογιάννης…Με βοήθησε, όπως και άλλα παιδιά εκείνης της εποχής, στην καριέρα μου.
Την  άλλη Δευτέρα θα πούμε και θα δείξουμε περισσότερα για το τότε ραδιόφωνο με το σημερινό. Τις τότε «ακατάλληλες» συνθήκες με τις σημερινές σύγχρονες! Και έχουμε πολλά να πούμε!

0 Comments:

Δημοσίευση σχολίου