Αμόλα… καλούμπα ρεεε!!..

Καθαρά Δευτέρα σήμερα…
Καλά κούλουμα…

Καθαρά Δευτέρα ναι…, αλλά ΔΕΝ σημαίνει ότι… μπορούμε να… «καθαρίσουμε» ό, τι έχει μείνει (ορεκτικά και οτιδήποτε άλλο!..) από χθες! Έτσι;

Χθες, τελευταία Κυριακή της αποκριάς θαυμάσαμε τα… καρναβάλια που «γέμισαν» όλη την χώρα, από το ένα άκρο μέχρι το άλλο!..

Σωστά, δεν περιμέναμε με τις… φιγούρες αυτές…, με τα καρναβάλια για να δούμε την πραγματικότητα!  Μία πραγματικότητα που έχει… «μπει» για τα καλά στην καθημερινότητά μας!

«Εσύ τι θα ντυθείς;» ήταν το ερώτημα όλων! Ή «Τελικά τι ντύθηκες;» και η απάντηση, στα δύο αυτά ερωτήματα είναι – ήταν μία: Μα δεν χρειάζεται να ντυθεί κάποιος κάτι!.. Και αυτό επειδή έχουνε καθημερινά… καρναβάλια!! Καρναβάλια που «βγαίνουν» από τη Βουλή!! Οι πολιτικοί…!!!!! Ασφαλώς εδώ, ο κόσμος έχει δίκιο!... Όμως έχει βάλει στο… ίδιο τσουβάλι ΟΛΟΥΣ και χωρίς εξαίρεση,  τους πολιτικούς!!! Και αυτό ΔΕΝ είναι σωστό! Χωρίς να θέλω να πάρω θέση, πιστεύω πως θα ήταν πιο δίκαιο αν ο… στόχος ΔΕΝ ήταν ο εαυτός» και για τους «300»! ΔΕΝ πρέπει να γίνει έτσι!.. Δεν είναι πρέπον να… γίνει κάτι τέτοιο! Βέβαια ο κόσμος λέει πως… «κοντά στα ξερά καίγονται και τα χλωρά…» Μόνο που εδώ τα πράγματα διαφέρουν!...

Τώρα. Μόνο στην Πάτρα παρίλασαν περισσότεροι από 30.000 καρναβαλιστές!! Και να πούμε ο φετινός… καρνάβαλος (αχ… δεν είναι μόνο ένας. Υπάρχουν τόσοι γύρω μας που είναι… αδύνατον να τους περιλάβει αυτή η σελίδα!) έχει σάτιρα! Έχει έμπνευση είτε είναι καλλιτεχνική…, είτε είναι δημιουργική! Έτσι και με την ευρηματικότητα του δημιουργού τους είδαμε χθες (μιλάμε για την Πάτρα) τον… αρχηγό καρνάβαλο με… κοφτερά δόντια έτοιμος να… κατασπαράξει ό, τι και όποιον βρει μπροστά του! Είδαμε δυο άρματα να… συνυπάρχουν οι δυο κόσμοι. Του Βορρά και φυσικά του νότου. Δηλαδή η… πρώτη κατηγορία και η… δεύτερη!... Χαρακτηριστικό είναι για την… ομάδα του Νότου, εκεί όπου 4… καπέλα και 4… κότες που ήταν… πάνω στα καπέλα και που αντιστοιχούσαν την ελλάδ, την Ιταλία, την Ισπανία και την Πορτογαλία! Τις τέσσερις πιο φτωχές χώρες του Νότου! Ααα…, να σας πω ότι ανάμεσα στους δυο κόσμους (Βορράς - Νότος) ήταν το… κεφάλι του καρνάβαλου, ο οποίος με τα… κοφτερά δόντια του και τα τεράστια χέρια του, παρουσιάζει τον… τραπεζίτη που ΔΕΝ αφήνει… τίποτα! Τα παίρνει ΟΛΑ! Από αυτό το άρμα ΔΕΝ θα μπορούσε…, να ήταν απούσα η Τρόϊκα!!! Η Τρόϊκα έχει την μορφή μιας παμπόνηρης… αλεπούς!

Ένα από τα πιο, ωραία καρναβάλια της χώρας, γίνεται στην όμορφη Ξάνθη! Και εδώ χιλιάδες είναι οι… καρναβαλιστές, με τις… κόκκινες μαζορέτες να κερδίζουν τις εντυπώσεις! Τσαχπινιά…, μπρίο…, χορό… και τραγούδι…, είναι στην ημερήσια διάταξη! Πολλά τα άρματα με μεγάλη σημασία και… καυτή σάτιρα, δίνουν απαντήσεις στην επικαιρότητα τις εποχής!!! Με τη δύση του ηλίου έγινε, χθες, το κάψιμο του Τζάρου, εκεί στην γέφυρα του ποταμού Κόσυνθου!
Στην Κέρκυρα το πέρασμα των Βενετών άφησε το… στίγμα!!! Άλλωστε είναι μία παράδοση , 450ετών, ίσως και κάτι παραπάνω!!! Οι μασκαράδες έκαναν παρέλαση με… Βενετσιάνικα  ρούχα-στολές! Κυριάρχησαν οι… καντάδες και οι… συναυλίες!!! Οι Κερκυραίοι κράτησαν ψηλά τον… πήχη!..

Στη Νάουσα… πρωταγωνιστικό ρόλο, όπως και κάθε χρόνο άλλωστε είχαν ο αυθορμητισμός και η σάτιρα! Εδώ είδαμε και την αναβίωση του εθίμου του Γιαννίτσαρου και της Μπούλας! Είναι ένα έθιμο με πολύ βαθιές ρίζες!..

Όπως έγραψα και στην αρχή σε όλη τη χώρα είχαμε καρναβάλια, που… «έκριναν» τη σημερινή Ελλάδα και τα… καμώματα των πολιτικών της!!!

Εκεί, που με λίγες γραμμές θα… σταθώ είναι στο «σημερινό γεγονός», που γίνεται στη Θήβα!..  Στον «Βλάχικο Γάμο», όπου οι… συμπέθεροι τα λένε «έξω από τα δόντια» και με καυστικά λόγια, όπως άλλωστε θα διαπιστώσετε και από το video που εξασφάλισε και μετέδωσε η εκπομπή «Πρωινό Βήμα, το Σαββατοκύριακο» χθές!..

Χρόνια Πολλά και Καλά Κούλουμα!
ψηλά τον αετό…, για να τους δώσουμε μια απάντηση! «Ό, τι και να μας κάνουν εμείς Ελεύθεροι…, θα πετάξουμε και πάλι ψηλά»!..

Αμόλα… καλούμπα ρεεε!!..

0 Comments:

Δημοσίευση σχολίου