Όταν το ραδιόφωνο... μιλάει!!!


Συμπληρώθηκαν τούτες τις ημέρες 43 χρόνια από την εκπομπή (εμβόλιμα… έμπαινε!) της «Τροχαίας» στο τότε ΕΙΡ, μετέπειτα ΕΙΡΤ και στη συνέχεια ΕΡΤ! Σαράντα- τρία χρόνια γεμάτα ειδήσεις…, πληροφορίες για την κίνηση, όχι μόνο στην Αθήνα, τον Πειραιά, τη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα, αλλά σε «ΟΛΗ την χώρα»!!

Ήταν η πρώτη «ζωντανή εκπομπή» με εκατομμύρια ακροατές! Δεν είναι υπερβολή, εάν σας πω πως, η εκπομπή «Κάθε Μέρα Παντού» που μέσα στα άλλα, είχε και «απευθείας συνδέσεις» («ζωντανά» δηλαδή…) με ΟΛΑ τα σημεία (κεντρικά και όχι) των μεγαλουπόλεων (μιλάγαμε με τους τροχονόμους!) είχε γίνει..«βίωμα» όλων!
Όχι μόνο των «φίλων οδηγών»! Αυτές οι λέξεις(Το «φίλοι οδηγοί..») έγιναν μέσα σε λίγους μήνες το… σλόγκαν της εποχής! Ακόμα και σήμερα…, το «φίλοι οδηγοί» είναι ή για την ακρίβεια ακούγεται παντού! Και αυτό είναι-αποτελεί μεγάλη χαρά για μένα γιατί είμαι ο…«νονός»! Το «Κάθε Μέρα Παντού» και η «Τροχαία» μέσα σε λίγους μήνες (το επαναλαμβάνω αυτό…) έγινε το απαραίτητο… αξεσουάρ και όχι μόνο των οδηγών!!

Οι «συνδέσεις» που κάναμε ήταν πολλές(από τις 6 το πρωί μέχρι και τις 10…) και οι ίδιοι οι τροχονόμοι, μέσω ασυρμάτου, μας ενημέρωναν για τα προβλήματα…, τα κυκλοφοριακά προβλήματα, για τους φωτεινούς σηματοδότες που δεν λειτουργούσαν, για αυτοκίνητα (γενικά ΙΧΕ, ταξί και λεωφορεία όπως και τρόλεϋ) που ήταν ακινητοποιημένα(χαλασμένα κλπ…) για τους δρόμους που είχαν προβλήματα(λάδια…,νερά…,πετρέλαιο…,«χαντάκια»…,«σαμαράκια»… κλπ) και που ο κίνδυνος ήταν εξαιρετικά μεγάλος! Είχαμε όμως και άλλου με την Τροχαία, όχι μόνο της Αθήνας, του Πειραιά, της Θεσσαλονίκης, αλλά παντού συνδέσεις(πάντοτε ζωντανά) και δίναμε πληροφορίες στους ακροατές μας(επαναλαμβάνω εκατομμύρια σε όλη την Ελλάδα…) για αντικείμενα που είχαν «λησμονήσει», «ξεχάσει» στα ταξί και διάφορα ακόμα! Θυμάμαι κάποια φορά, ο διευθυντής τερματοφύλακας του Παναθηναϊκού,το…«πουλί» εκείνης της εποχής ο Τάκης Οικονομόπουλος που διατηρούσε με τον Μιχάλη Δερμανούτσο (έναν…τρελό Αεκτζή!!)γραφείο «εκτελωνιστικό», έφθασαν στο στούντιο της εκπομπής και μου είπαν πως σε ταξί είχαν αφήσει δέματα με «μπλούζες φίρμες» που μόλις είχαν εκτελωνίσει!

Στο… άκουσμα της είδησης ο οδηγός του ταξί που είχε πάρει τους δυο φίλους εκτελωνιστές, έψαξε και βρήκε τα δέματα με τις μπλούζες(μεγάλη ήταν η αξία τους!!! Είπαμε φιρμάτες…)τα οποία έφερε σε λίγη ώρα  στο στούντιο όπου και τον περίμεναν οι κ.κ Οικονομόπουλος-Δεμανούτσος!! Ένα άλλο περιστατικό που είχε κάνει το γύρο του κόσμου(ναι όπως το διαβάσατε…)είχε κάνει το γύρο του κόσμου και παράλληλα έκανε την εκπομπή και εμένα να… φιγουράρουμε στην πρώτη θέση της ακροαματικότητας ήταν η είδηση-πληροφορία που είχα(τότε) μεταδώσει με… έμφαση: «Ο οδηγός του υπ’αριθμόν τάδε (δεν θυμάμαι το νούμερο) πούλμαν, βρήκε στο πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου του ένα αγοράκι 4 ετών»!! Ναι, διαβάσατε πολύ σωστά!

Τι είχε συμβεί.

Οι γονείς του μωρού, κατέβηκαν βιαστικά και αφού πήραν τα πράγματά τους μπήκαν σε ταξί, το οποίο τους μετέφερε σπίτι τους! Όμως είχαν… ξεχάσει ό,τι πολυτιμότερο είχαν! Το ίδιο το παιδί τους!!! Ευτυχώς για αυτούς (τους…γονείς!! τελοσπάντων!!!) ο οδηγός του ταξί άκουγε την εκπομπή και αμέσως, «μαμά» και «μπαμπάς», διαπίστωσαν ότι… κάτι τους έλειπε!!! Έτσι σε χρόνο dt ήρθαν στο στούντιο όπου τους περίμενε ο οδηγός του πούλμαν και παρέλαβαν τον τετράχρονο γιό τους!!!

Εδώ να προσθέσω ότι ο οδηγός του πούλμαν που είχε κατεύθυνση την Κόρινθο«πήρε χαμπάρι» το παιδί, όταν ο… «μπόμπιρας» ξύπνησε και έβαλε τα κλάματα!! Φανταστείτε την έκπληξή του!!! Έκανε στροφή 180 μοιρών και έφθασε άμεσα στην εκπομπή από όπου οι …γονείς έμαθαν για το… συμβάν!!!    
Η είδηση αυτή την επομένη έγινε πρωτοσέλιδο σε όλες τις εφημερίδες! Δεν… έμεινε βέβαια εντός…συνόρων! Γι' αυτό είπα, ότι έκανε το γύρο του κόσμου!!!


Είναι τόσα πολλά όλα όσα θυμάμαι, (θα τα δημοσιεύσω όλα και θα βγάλω βιβλία με το τότε και το σημερινό ραδιόφωνο)…  που χρειάζονται χιλιάδες σελίδες και… τόνοι μελάνι!!! (Πλάκα κάνω! Χρειάζονται όμως εκατοντάδες σελίδες! Αυτό είναι σίγουρο!!!) Θα σημειώσω μόνο ότι η εκπομπή μου είχε γίνει «θεατρική πράξη» (Χάρυ Κλύνν) και μεγάλο μέρος του δίσκου του!! Χαρακτηριστικά ο Χάρυ Κλύνν έλεγε, κάνοντας – μιμούμενος και τη φωνή μου: «Φίλοι οδηγοί στην Πανεπιστημίου είναι Ι.Χ. επιβατικό αυτοκίνητο… κατεβαίνει – κινείται ανάποδα…» Στο άκουσμα αυτό, ο οδηγός που κινείτο ανάποδα (Πόντιος ήταν!!!) αναφώνησε: «Μα τι λέει ο Κοντονής, για ένα αυτοκίνητο! Εγώ βλέπω δεκάδες που κινούνται ανάποδα…»! και καταλαβαίνεται το γέλιο που… έπεφτε!..


Η τηλεόραση της ΕΡΤ με τον αείμνηστο Χρήστο οικονόμου, έκανε πολλές φορές αφιερώματα στη δική μου εκπομπή, όπως το απόσπασμα που βλέπουμε τώρα. Όταν το ραδιόφωνο.. μιλάει οι άλλοι σιωπούν

0 Comments:

Δημοσίευση σχολίου