Το ραδιόφωνο ΔΕΝ θέλει...κόπο, θέλει...τρόπο!!!



Εκείνα τα χρόνια τα… παλιά, εκεί πάνω στην Αγία Παρασκευή…, στην ΕΡΤ ντε…,
ΔΕΝ «δίναμε»- «μεταδίδαμε» καμία είδηση, εάν πρώτα ΔΕΝ ήταν…, είχαμε…«διασταυρώσει» δυο…, ακόμα και τρεις φορές!!! Αυτό, ανέκαθεν «συνέβαινε» από το «Ζαππειάκι μας» (Ραδιοθάλαμοι οι πρώτοι του κρατικού Ραδιοφώνου!..), από το Ζάππειο  λοιπόν…, «τρέχαμε» και δεν… «φτάναμε», ώστε η «είδηση που πρόκειται να βγει στον αέρα», να ήταν από «κάθε πλευράς»…, «αδιάβλητη…»!!! Ήταν…«χτύπημα για τον συντάκτη της είδησης», εάν αυτή…«έπεφτε»!!!



Έτσι ΟΛΟΙ καταλαβαίνουμε, την μεγάλη σημασία της είδησης…, αλλά και του… «ανταγωνισμού»!!! Ένας «ανταγωνισμός», ο οποίος σήμερα ΔΕΝ υπάρχει!!!


Και γιατί; Διότι ΟΛΑ τα ραδιόφωνα…, μα και οι τηλεοράσεις μεταδίδουν τις… «ίδιες ειδήσεις»! Δεν «αλλάζει από την είδηση ούτε ένα…και»!!! Άλλωστε η…«πηγή είναι ίδια»!!!
Ας είναι…καλά το Ίντερνετ και τα Blog, που «προσφέρουν την είδηση έτοιμη…και στο πίατο!! Μόνο που, είναι γραμμένη με την… ίδια συνταγή!...»!!! Για αυτό ΔΕΝ …«αλλάζει», με αποτέλεσμα να …«διαβάζουμε και να ακούμε» από το ραδιόφωνο και από την τηλεόραση…, «τα ίδια και τα ίδια…»!!!
Δεν φταίνε οι συνάδελφοι συντάκτες! Όχι πως «ΔΕΝ έχουν ‘μερίδιο’ ευθύνης», αλλά την «μεγάλη ευθύνη»…, «μερίδα του λέοντος» φέρουν οι διευθυντές! Οι συνάδελφοι διευθυντές οι οποίο «ΔΕΝ ελέγχουν και αδιαφορούν για το τι μεταδίδει το ραδιόφωνο ή η τηλεόραση που προΐσταται»!..


Βέβαια, εδώ να υπογραμμίσω πως, πολλοί ραδιοφωνικοί σταθμοί διοικούνται από… «άσχετα ως προς το ραδιόφωνο άτομα»!!! Αυτή είναι η πραγματικότητα, δυστυχώς!...


Βλέπετε είναι (ίσως) πιο… «φθηνοί»!!! Αμείβονται με πολύ λίγα χρήματα, από όσα πρέπει, για τη θέση που κατέχουν! Και εδώ θα πρέπει να αναφέρω τον ρόλο του ιδιοκτήτη!!! Ο καλός επιχειρηματίας επιθυμεί ένα «άψογο» ραδιόφωνο, όπως και μια «αξιόπιστη» τηλεόραση, γιατί έτσι και μόνο θα εξασφαλίσει διαφήμιση, «όση έχει ακόμα… απομείνει»!!! Πολλοί, αυτό ΔΕΝ το έχουν…«καταλάβει» ακόμα!! Αποτέλεσμα είναι να «επιδιώκουν ΜΟΝΟ το κέρδος» απ΄όπου και όπως αυτό (το κέρδος…) και αν προέρχεται!!! Τα άλλα(ειδήσεις-εκπομπές κλπ) ΔΕΝ τους πολύ ενδιαφέρουν!!! Αυτό είναι γεγονός αναμφισβήτητο! Κάτι που μέχρι σήμερα ΟΥΔΕΙΣ το έχει διαψεύσει ή μπορεί να το… ανατρέψει!!!


 Αυτό που πρέπει να αλλάξει, προκειμένου τόσο το ραδιόφωνο…, όσο και η τηλεόραση να ανακτήσουν την«αξιοπιστία» τους, είναι:


  • Η…«ανατροπή» του…«ωχαδερφισμού» των συναδέλφων στη σύνταξη (εάν γίνεται κάτι τέτοιο…Προσωπικά αμφιβάλλω…) του δελτίου ειδήσεων… ώστε να γίνει και πάλι…«ανταγωνίσιμο»!!!
  • Η εκφώνηση ενός δελτίου ειδήσεων, θα πρέπει να γίνεται σωστά και όχι όπως ένας…«αγώνας δρόμου 100m»! Κύριο μέλημα η ορθοφωνία και τα σημεία στίξεως!!! Διαφορετικά το νόημα μιας είδησης ανατρέπεται!!!
  • Οι εκπομπές λόγου «παίζουν» τον…«ρόλο ενός… πρωταγωνιστή»! Εάν διαβάσει κάποιος λάθος μια πληροφορία…, τότε ο ακροατής ΔΕΝ ΘΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ!...Και εδώ να υπογραμμίσω ότι ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΛΟΙ οι συνάδελφοι «κατάλληλοι» για πολιτικές εκπομπές, ας πούμε! Ή για αθλητικές! Για αυτό, οι διευθυντές θα πρέπει να βάζουν τον «κατάλληλο» συντάκτη στην «κατάλληλη» εκπομπή!! Διαφορετικά, η…«παραφωνία» και το…«γέλιο από τον ακροατή», πηγαίνουν…χέρι-χέρι!!!  
  • Η…«πρόζα»(η συνεχόμενη ομιλία…) και μόνο αυτή, είναι…«κουραστική»! Είναι…«βαρετή»! Είναι γενικά…«αντιραδιοφωνική…»!
  • Το καλό ραδιόφωνο είναι…«τρία…,ένα!»!!! Αυτό σημαίνει ότι το τραγούδι θα κρατάει τρία λεπτά και η…«πρόζα»…, η ομιλία δηλαδή θα είναι ένα μόλις λεπτό! Εκτός και εάν έχουμε συνέντευξη με κάποιο πρόσωπο!!!Αυτά…Όλα αυτά που ακούω σε ΟΛΑ τα ραδιόφωνα κάνουν κακό! (στον ακροατή) Είναι «απαράδεκτα» ΟΛΑ αυτά που συμβαίνουν! Σου προκαλούν γέλιο!!!


Θα έχω την ευκαιρία, σε άλλο σημείωμα να σας δώσω πολλά παραδείγματα, για το πώς εκφωνείται ένα δελτίο ειδήσεων! Ή για το πώς εκφωνείται μια πολιτική εκπομπή! Ή ένα πρωινό «μαγκαζίνο»(ΟΛΑ αυτά που πραγματοποιούνται και ακούγονται ΜΟΝΟ γέλιο «φέρνουν»!) Ή μια μεσημβρινή ραδιοεφημερίδα! Ή τα…«γεγονότα της ημέρας» το βράδυ! Κάτι, όπως τα «Χρονικά της Ημέρας» του ΕΙΡ τότε… και της ΕΡΑ σήμερα, η οποία «είχε τα πάντα το βράδυ», από ΟΛΑ όσα είχαν σημειωθεί από το πρωί!!! Εκείνο, που για άλλη μια φορά θέλω να τονίσω, είναι το γεγονός πως, για να πάει μπροστά το ραδιόφωνο θα πρέπει να…«φύγουν» οι «άσχετοι» και οι…«ξερόλες…», γιατί αυτοί μόνο κακό κάνουν-προκαλούν!!! Στο βωμό του…εκσυγχρονισμού(;) δημιουργούν…«τραγικά» αποτελέσματα!!!


Κάθε Δευτέρα από αυτήν εδώ τη σελίδα (kontonis.blogspot.com) θα «ξεκινήσουμε τα ‘μαθήματα του ελεύθερου σεμιναρίου’ για το ραδιόφωνο…»


Θα σας δώσουμε λεπτομέρειες για το πώς εκφωνείται μια είδηση, για το πώς πραγματοποιείται μια εκπομπή (πρωινή-μεσημβρινή-βραδινή) πολιτική ‘η αθλητική! Θα σας πούμε…, θα σας αποκαλύψουμε τα «μυστικά και το ρόλο του μοντάζ…» και πολλά –πολλά άλλα! Γιατί το ραδιόφωνο ΔΕΝ θέλει…κόπο, θέλει…τρόπο!

0 Comments:

Δημοσίευση σχολίου