Το… «διακύβευμα» σε όλο το…μεγαλείο του!!..

«Παππού τι σημαίνει διακύβευμα;» με ρώτησε χθες η «μεσαία» και με…«συγγραφικό ταλέντο» (γράφει ιστοριούλες καταπληκτικές!) δεκάχρονη εγγονούλα μου Λίντα Παππά!..

Για να… κρύψω, προς στιγμήν, την αμηχανία μου και φυσικά να… προλάβω να… ανοίξω τον… Μπαμπινιώτη (το λεξικό έτσι;..) της ανέλυσα διάφορες θεωρίες που προέρχονται ή βγαίνουν από αυτή την λέξη!!..


«Ναι…, αλλά παππού ΔΕΝ μου απάντησες ακόμα…, για το τι είναι και τι σημαίνει ακριβώς η λέξη  διακύβευμα;», μου ξαναλέει και με.. «κολλάει στον τοίχο…», η Λίντα, η μικρή αυτή… «Εγκυκλοπαίδεια»! (Γνωρίζει τόσα…, όσα εμείς στην ηλικία της ΔΕΝ ξέραμε ή ΔΕΝ είχαμε ακούσει ποτέ!!!) Για άλλη μια φορά προσπάθησα να την…«παρασύρω» σε κάτι παραπλήσιο, όμως η…«ταραχή μου» ήταν μεγάλη! Το διαπίστωσα και η «μεσαία εγγονούλα μου» (έχω τρεις…, Δόξα τον Θεό) και χωρίς να χάσει άλλο χρόνο μου λέει.. «Άκουσε παππού Γιώργο, για να…μαθαίνεις κιόλας! (σκάει στα γέλια…) Εντάξει;»!!! «Ακούω» λέω με φωνή που μόλις ακουγόταν…

«Λοιπόν…» τονίζει, με ύφος…δασκάλας η Λίντα, ενώ πιο ‘κει η «μεγάλη μου» Ελεάνα και το «μωρό μας» παρακολουθούσαν με… ζωηρό ενδιαφέρον, την κουβέντα που είχαμε με την Λίντα, η οποία μου αναλύει το «διακύβευμα…!!!» «Παππού με προσέχεις; Ωραία! Το διακύβευμα, γιατί είναι ουσιαστικό ( η γενική του είναι… του διακυβεύματος) είναι αυτό που μπορεί να κερδίσει ή να χάσει κανείς, σε ένα εγχείρημα ή επιχείρηση! Αυτό το οποίο επιδιώκει να πετύχει, να κερδίσει… κάποιος σε ανταγωνισμό! Είναι (το διακύβευμα…) «το βασικό-της επομένης εκλογικής μάχης για το πώς και ποιος θα διαχειριστεί την μετά την κρίση εποχή…» Είναι πολιτική (ορολογία…) πολιτικό…, κοινωνικό…, πολιτιστικό…, εργαλείο!.. Το…«έπιασες» παππού;»

«Σωστά ! Και σε ευχαριστώ  πολύ Λίντα μου, για την…ανάλυση!» Με την ευκαιρία να σας πως ότι υπάρχει και το «διακυβεύω» από το γαλλικό enjeu!! (Το διάβασα σε άλλο λεξικό…) Το διακυβεύω, έχει «δυο έννοιες»:

1.       Θέτω (κάτι) σε κίνδυνο, μπροστά στο αβέβαιο αποτέλεσμα γεγονότος ή εγχειρήματος, τα παίζω όλα για όλα! Τα συμφέροντα μου. Την ζωή! Την ειρήνη! Τα πάντα!

2.       (Διακυβεύομαι) εκτίθεμαι σε κίνδυνο απειλούμαι. Διακυβεύεται η ασφάλεια και η σταθερότητα της χώρας! Λέμε ακόμα διακυβεύεται η ασφάλειά μας!
Ή διακυβεύονται σημαντικά ποσά… Ελπίζω με ΟΛΑ αυτά…, καλύτερα με ΟΛΕΣ αυτές τις αναλύσεις να σας έδωσα να καταλάβατε τι ακριβώς σημαίνει η λέξη «διακύβευμα…»!!! Μια λέξη που πλέον, «έχει μπει για τα καλά στην ζωή μας…»!!! Παντού και οποιαδήποτε ώρα και στιγμή ακούς την… ίδια λέξη! Σε κάθε πρόταση, οι… «ξερόλες» έτσι για… ομορφιά «κολλάνε» και ένα… «διακύβευμα…»! Πάρε να’χεις δηλαδή!!! Εάν όμως ρωτήσεις τι σημαίνει…, πως ερμηνεύεται αυτή η λέξη…, ΟΥΔΕΙΣ μπορεί να σου δώσει μια σαφή απάντηση!.. Αρκεί αυτοί που λένε ή γράφουν αυτή την λέξη να… δείχνουν πως ΟΛΑ τα… ελέγχουν!!! Αυτό τους… φθάνει!!!

Το «διακύβευμα…» έχει γίνει…, μάλλον είναι και πάλι στο… προσκήνιο!... Είναι πια της μόδας! Έτσι την… «βάζουμε» παντού  και την… φωνάζουμε δυνατά, έτσι για να την ακούσουν ΟΛΟΙ! Υπάρχει  βέβαια μια διαφορά… Μια διαφορά που πραγματικά κάνει την… διαφορά!!! Η λέξη λοιπόν, δεν… ακούγεται, «ως διακινδύνευση ενός αγαθού και μάλιστα κεκτημένου, αλλά ως εκβιαστικό δίλημμα!!..»!!!!!

Και προκειμένου να το… καταλάβουμε οι… πάντες  (με ΟΛΑ όσα θα διαβάσουμε στη συνέχεια) θα σας δώσουμε μερικά αληθινά παραδείγματα! Ντοκουμέντα! Συζητήσεις!

·         Λέμε ή ακούγεται καθημερινά: «Το διακύβευμα είναι ευρώ ή δραχμή…»!

·         Οι (περισσότερο)  «πονηροί»… συμπληρώνουν: «Το διακύβευμα είναι ευρώ ή χάος!!»! Ασφαλώς, εάν του ζητήσεις διευκρινήσεις, θα… προφασισθεί κάτι άλλο και θα… ξεφύγει!!

·         Δεν είναι λίγοι εκείνοι (πολιτικοί και… όχι) που υπογραμμίζουν με ύφος… υπεροπτικό! «Το διακύβευμα είναι στην Ευρωζώνη, με θυσίες ή στην ανεξέλεγκτη χρεοκοπία!..»!

·         Κάποιοι άλλοι και είναι πολλοί (πιστεύουν πως έχουν αυτοί και μόνο, δίκιο…) με έμφαση τονίζουν: «Το διακύβευμα είναι στην Ευρώπη ή τριτοκοσμικοί!..»!!!



ΟΛΟΙ λοιπόν έχουμε πλέον…«πιάσει…» το τι ακριβώς συμβαίνει με το… «διακύβευμα»! Και το πιο σπουδαίο οι ίδιοι οι πολιτικοί ΔΕΝ γνωρίζουν ΠΟΤΕ και ΠΩΣ θα πρέπει να χρησιμοποιούμε αυτή την λέξη!!!

Τώρα. Είναι γεγονός ότι αυτήν εδώ την εποχή…, την εποχή των «διακυβευμάτων» την ζούμε, έντονα μάλιστα! Είναι ΟΛΑ τα εκβιαστικά διλήμματα που ζούμε με το χάος, με την ανεργία, με τα χρεοκοπημένα νοικοκυριά και φυσικά με τους… προσκυνημένους (είναι πολλοί τέτοιοι πολιτικοί, δυστυχώς!) και … ταπεινωμένους!!! Εμείς πάντως, φωνάζουμε, όχι στην κατοχή! Όχι στον εκβιασμό! Το… «διακύβευμα…» σε όλο το… μεγαλείο του!!..   









 

0 Comments:

Δημοσίευση σχολίου