Πρωτομαγιά ….στην ψωροκώσταινα!!!

Πρωτομαγιά !

Χρόνια καλά πάνω από όλα και ύστερα χρόνια πολλά , γιατί  άμα τα χρόνια ΔΕΝ είναι καλά , τι… να τα κάνεις..τι τα θέλεις τα πολλά!...Έτσι ΔΕΝ είναι;


Πρωτομαγιά σήμερα!

Η γιορτή των λουλουδιών !Της Άνοιξης! Του έρωτα! Της αγάπης! Όλα αυτά ‘’εις …πείσμα των καιρών υπάρχουν! Ζουν και βασιλεύουν! Και ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ μπορεί να τα σταματήσει…’’!!!

Πρωτομαγιά!

Όχι ΔΕΝ είναι αργία! Είναι απεργία !Σήμερα τιμάμε ΟΛΟΥΣ εκείνους που… ’’έπεσαν’’ αγωνιζόμενοι για το οχτάωρο , για δουλειά και για ελευθερία!

Πρωτομαγιά σήμερα!

Η γιορτή …,ο ξεσηκωμός καλύτερα των εργαζομένων! Όπως τότε …, έτσι και σήμερα ο εργαζόμενος διεκδικεί και θα διεκδικεί πάντοτε δουλειά και ελευθερία σκέψης! ΟΛΟΙ λοιπόν στον αγώνα τούτες τις δύσκολες στιγμές που έρχονται!

Πρωτομαγιά !

Και σε πέντε ημέρες ,και πιο συγκεκριμένα την ερχόμενη Κυριακή 6 Μαΐου 2012 έχουμε εκλογές! Είναι πλέον στο χέρι μας …’’το τι θα κάνει αυτή η χώρα…’’! Εμείς καλούμεθα ‘’να αποφασίσουμε για το μέλλον των παιδιών μας! Εμείς πια ‘’έχουμε την ευθύνη…’’! Για αυτό τούτες οι εκλογές ‘’παίρνουν ιδιαίτερο χαρακτήρα …’’!Μια ‘’άλλη μορφή…’’! Έτσι θα πρέπει  να προσέξουμε πολύ !!Θα πρέπει , επιτέλους ,  ‘’στη Βουλή , να στείλουμε τους πιο καλύτερους …,από τους καλύτερους’’!!!Όμως, ΟΛΑ αυτά ‘’θα τα πούμε ‘’,τις επόμενες ημέρες αναλυτικά …Υπομονή!..

Πρωτομαγιά σήμερα!

Θα πρέπει να χαρούμε την ημέρα …και για τα άλλα έχει ο Θεός! Έχω άδικο; Έχουμε άλλωστε μπροστά μας πέντε ολόκληρες ημέρες! Εδώ οι πολιτικοί πιστεύουν ότι μέσα σε αυτές τις ημέρες μπορούν να μας … ’’αλλάξουν’’ και να τους …’’πούμε ναι’’! Να τους ψηφίσουμε!!!Αυτά όμως από αύριο!!!

Πρωτομαγιά στην ….Ψωροκώσταινα!

Αυτός είναι ‘’ο τίτλος’’ που έδωσε κάποιος συνάδελφος σε ένα σχόλιο του!...Όταν όμως τον ερώτησα… ’’τι σημαίνει Ψωροκώσταινα..’’, ο νεαρός συνάδελφος ΔΕΝ μου απάντησε! Ίσως να ήθελε να… αποφύγει την …ανάλυση ή και το πιο σωστό , να μην γνώριζε!...

Το …’’ψωροκώσταινα’’ …,το… ’’κόλλησαν ‘’στην Ελλάδα στη εποχή του Καποδίστρια , ο οποίος ως Κυβερνήτης , στη συνεδρίαση της Συνέλευσης , έπαιρνε αποφάσεις! Έτσι παρομοίασε την φτώχεια με μια ζητιάνα που την έλεγαν  ψωροκώσταινα και ζούσε στο Ναύπλιο! Ύστερα λοιπόν από τη Συνεδρίαση της Συνέλευσης , όταν κάποιος ήθελε να πει κάτι για τη φτώχεια είτε του Δημοσίου (πολύ  περισσότερο για αυτό …,το Δημόσιο!...)είτε κάποιου άλλου το παρομοίαζε , με αυτήν  , τη πασίγνωστη ζητιάνα! Η …ψωροκώσταινα λοιπόν , επικράτησε  και λέγεται σε  όλες τις περιπτώσεις !Όχι μόνο για το Ελληνικό Δημόσιο , αλλά, το… ψωροκώσταινα , λέγεται για ολόκληρη την Ελλάδα!!!

Η ιστορία της… Ψωροκώσταινας με …λίγα λόγια , είναι η εξής : Στην εποχή του Μεσολογγίου , η μετέπειτα …Ψωροκώσταινα , μια περήφανη γριά πλύστρα η Χατζηκώσταινα (αυτό ήταν το πραγματικό της όνομα …)για τον αγώνα των Ελλήνων άφησε στην ερανική επιτροπή , πάνω στο τραπέζι το οποίο είχε στήσει (η επιτροπή…)στη πλατεία του Ναυπλίου (ήταν Κυριακή του 1826…)ότι η … ’’κακομοίρα’’ διέθετε! Είπε μάλιστα .’’Δεν έχω τίποτα άλλο από αυτό το ασημένιο δαχτυλίδι και αυτό το γρόσι. Αυτά τα προσφέρω στο μαρτυρικό Μεσολόγγι..’’!!!Έπειτα λοιπόν από αυτήν την ενέργεια της πλύστρας (Χατζηκώσταινα το όνομά της είπαμε…)κάποιος από το πλήθος που ΔΕΝ περίμενε κάτι τέτοιο , φώναζε .’’Για δείτε …,η πλύστρα η ‘’ψωροκώσταινα’’ πρώτη πρόσφερε τον οβολό της …’’!!Και αμέσως το… φιλότιμο των Ελλήνων , φάνηκε! Έπεσαν τα χρήματα …βροχή!

Θα πρέπει να σας πω , ότι η ‘’ψωροκώσταινα’’, ήταν κάποτε αρχόντισσα των κυδωνιών του Αιβαλιού !Την έλεγαν Πανωραία Χατζηκώστα και ήταν σύζυγος πάμπλουτου Αιβαλιώτη εμπόρου! Όμως, μετά την σφαγή από τους Τούρκους , έφθασε στο Ναύπλιο και ξενόπλενε , προκειμένου να ζήσει! Εκεί στο Ναύπλιο , ο Καποδίστριας  , όταν την είδε , τη συμμάζεψε και όταν ίδρυσε το ορφανοτροφείο η Πανωραία …η Ψωροκώσταινα  όπως την έλεγαν ΟΛΟΙ προσφέρθηκε να πλένει τα ρούχα των ορφανών , χωρίς λεφτά !Πανωραία … Ψωροκώσταινα με τ ‘όνομα λοιπόν !...Πρωτομαγιά στην .. Ψωροκώσταινα!!!


0 Comments:

Δημοσίευση σχολίου