…Και στο βάθος νέες εκλογές !


Πέρασαν τα πρώτα 24ωρα της νέας πολιτικής κατάστασης , που δημιουργήθηκε στη χώρα μας , από τις  εθνικές εκλογές της περασμένης Κυριακής , 6 Μαΐου 2012 ‘’Ψήφος τιμωρίας …’’λέει ο κόσμος  που πήγε στις κάλπες με θυμό και οργή! Δεν ξέρω εάν μας ωφέλησε αυτή η ‘’ψήφος τιμωρίας …’’την Ελλάδα …,ή την ‘’στέλνει  στον… πάτο ‘’!!!


Τα ..’’χαμηλά ‘’αποτελέσματα που …έφεραν ΟΛΑ τα κόμματα έδειξαν  ήττα! Μια ήττα που ήταν , για πολλούς , αναμενόμενη .Ουδείς όμως μπορούσε να πιστέψει σε αυτά που έβλεπε! Στα ποσοστά των δύο πρώην μεγάλων!

Ο κόσμος πλέον έδειξε με την …’’φωνή ‘’του , τι ακριβώς θέλει! Ποια είναι η επιθυμία του …Όπως  ‘’είπαμε – γράψαμε ‘’και χθες , θέλει ,   ‘’Κυβέρνηση συνεργασίας …’’

Τώρα , τι θα γίνει στην περίπτωση , που ΔΕΝ θα έχουμε Κυβέρνηση …Το άρθρο 37 του Συντάγματος αναφέρεται σαφώς για την περίπτωση αυτή .

Σύνταγμα – άρθρο 37

Η διαδικασία των ερευνητικών εντολών ορίζεται από το άρθρο 37 του Συντάγματος και είναι η εξής :

-Πρωθυπουργός διορίζεται ο αρχηγός του κόμματος το οποίο διαθέτει στη Βουλή την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών .Αν κανένα κόμμα δεν διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία , ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέχει στον αρχηγό του κόμματος  που διαθέτει τη σχετική πλειοψηφία διερευνητική εντολή για να διακριβωθεί η δυνατότητα σχηματισμού  Κυβέρνησης που να απολαμβάνει την εμπιστοσύνη της Βουλής .

-Αν δεν διαπιστωθεί αυτή η δυνατότητα , ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέχει διερευνητική εντολή στον αρχηγό του δεύτερου σε κοινοβουλευτική δύναμη τους κόμματος  και εάν δεν τελεσφορήσει και αυτή , ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας  δίνει διερευνητική εντολή στον αρχηγό του τρίτου σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμματος .Κάθε διερευνητική εντολή ισχύει για τρείς μέρες .

-Αν οι διερευνητικές εντολές δεν τελεσφορήσουν, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας καλεί τους αρχηγούς των κομμάτων και , αν επιβεβαιωθεί η αδυναμία σχηματισμού Κυβέρνησης  που να έχει την εμπιστοσύνη της  Βουλής , επιδιώκει το σχηματισμό Κυβέρνησης από όλα τα κόμματα της Βουλής για τη διενέργεια εκλογών.

-Σε περίπτωση  αποτυχίας αναθέτει στον Πρόεδρο του Συμβουλίου Επικρατείας ή του Αρείου Πάγου ή του Ελεγκτικού Συνεδρίου το σχηματισμό Κυβέρνησης , όσο το δυνατόν ευρύτερης αποδοχής , για να διενεργήσει εκλογές , και διαλύει τη Βουλή.

Αυτά, ορίζει το άρθρο 37 του Συντάγματος …και  στο βάθος ‘’Νέες Εκλογές …’’!

0 Comments:

Δημοσίευση σχολίου