Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

 

                         Η ΠΑΓΩΜΕΝΗ ΑΝΤΑΡΚΤΙΚΗ ….
ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΟΣΜΟ



 
Κυριακή σήμερα , μια όμορφη ημέρα ….
αλλά πως μπορούμε να την αξιοποιήσουμε καλύτερα ….μαθαίνοντας και κάτι ….;;;;
Γιατί να μην επισκεφθούμε τον ελληνικό κόσμο …;;;

Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ  φιλοξενεί αυτή την περίοδο  την
 έκθεση του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Λονδίνου ‘’ΑΠΟΣΤΟΛΗ .ΠΑΓΩΜΕΝΗ ΑΝΤΑΡΚΤΙΚΗ ‘’…!!!
Μπορούμε να επιβιώσουμε στην Ανταρκτική;;; …
Πως αισθάνεται κανείς όταν βρίσκεται εκεί …
πως επηρεάζεται ο άνθρωπος από τις  χαμηλές θερμοκρασίες;;; …
και πως επιβιώνει κανείς σε μια κατεψυγμένη έρημο;;; …
 
 



 
Μέχρι τις 20 Οκτωβρίου μπορούμε να απαντήσουμε στα ερωτήματα μας …..

Αλλά , τι θα δούνε όσοι πάνε …;;;

Μέσα από ειδικές συνθήκες …..δηλαδή παγωμένες ειδικά διαμορφωμένες συνθήκες  οι επισκέπτες μέσα σε ειδικά προσομοιωμένο σταθμό εκπαίδευσης αντιμετωπίζουν  θερμοκρασίες  υπό το μηδέν ,οδηγούν οχήματα χιονιού (snowmobile),κάνουν βουτιά στην παγωμένη θάλασσα και μελετούν τα ζώα της Ανταρκτικής !!!
 
Έτσι και για λίγο …γίνονται  ειδικοί… και βλέπουν αν μπορούν να επιβιώσουν μέσα στον πάγο…

Ακόμα οι επισκέπτες  ανακαλύπτουν ζώα  σκελετούς ,φυτά χάρτες και εργαλεία …

Πως ακριβώς γίνεται αυτό ….;;;

Μέσα από ειδικά διαμορφωμένες αίθουσες που μας μυούν ….στο πολύ ….τσουχτερό κρύο …..

 

Ζώνη 1:

 Μπορείτε να επιβιώσετε σε τόσο κρύο;
Η Ανταρκτική είναι ένα από τα πιο κρύα μέρη της γης. Ο επισκέπτης μπαίνει σε δωμάτιο κατάψυξης, με θερμοκρασία -20º C. Εκεί δοκιμάζει ορισμένα από τα πραγματικά ρούχα που φορούν στην Ανταρκτική, προκειμένου να αντιληφθεί τι χρειάζεται για να παραμείνει ζωντανός.


Ζώνη 2:



Μπορείτε να ζήσετε με άγρια ζώα;
Στην επόμενη ζώνη ο επισκέπτης δοκιμάζει με όλες του τις αισθήσεις, μέσα από θορύβους και οσμές, πώς είναι να εργάζεται κανείς σε αποικίες ζώων στην Ανταρκτική. Έρχεται σε επαφή και μυρίζει την τροφή των πιγκουίνων, εντοπίζει ίχνη ψαριών και καλαμαριών και βλέπει ένα από τα μεγαλύτερα πτηνά, το άλμπατρος.


Ζώνη 3:



 Μπορείτε να βουτήξετε μέσα στην παγωμένη θάλασσα;
Σε αυτή τη ζώνη, μέσα από το παιχνίδι, ο επισκέπτης θα ζήσει την πρόκληση της κατάδυσης στα νερά της Ανταρκτικής, στην καρδιά του χειμώνα, όταν η θάλασσα θα έχει παγώσει. Όπως οι δύτες, θα δει γιγαντιαία και ασυνήθιστα πλάσματα.


Ζώνη 4:



 Θα μπορούσατε να ζήσετε στην Ανταρκτική;
Δεν είναι όλα διασκέδαση και παιχνίδι. Στην Ανταρκτική δεν υπάρχει πυροσβεστική και μονάδες διάσωσης και σε έκτακτες περιπτώσεις θα πρέπει ο δόκιμος να τα βγάλει πέρα μόνος του. Στο Σταθμό Βάσης ο επισκέπτης έρχεται αντιμέτωπος με διάφορα σενάρια επείγουσας ανάγκης. Θα καταφέρει να διατηρήσει την ψυχραιμία του;


Ζώνη 5:



 Θα μπορούσατε να οδηγήσετε ένα όχημα χιονιού (snowmobile);
Σε αυτή τη ζώνη ο επισκέπτης καλείται να συλλέξει μετεωρίτες «οδηγώντας» ένα όχημα χιονιού. Πρέπει να κρατηθεί όσο καλύτερα μπορεί, καθώς υπάρχουν κίνδυνοι στη διαδρομή, όπως μεγάλες κοιλότητες και βαθιές ρωγμές στο έδαφος, όπου μπορεί να πέσει μέσα! Ένα αληθινό όχημα χιονιού είναι σταθμευμένο στην έκθεση και προκαλεί τους επισκέπτες να το δοκιμάσουν.


Ζώνη 6:



 Θα μπορούσατε να κατασκηνώσετε στην ύπαιθρο στην Ανταρκτική;
Ο επισκέπτης φιλοξενείται στην κατασκήνωση των ερευνητών και βιώνει πώς είναι να ζει κανείς σε θερμοκρασίες υπό το μηδέν. Πώς θα παραμείνει ζωντανός σε περίπτωση καταιγίδας και πώς θα πάει τουαλέτα όταν μαίνεται η χιονοθύελλα; Διάσπαρτα τριγύρω του είναι κουτιά με φαγητό, εξοπλισμός κατασκήνωσης και επιστημονικά όργανα.


Ζώνη 7:



Θα μπορούσατε να περάσετε δύο μήνες στο σκοτάδι;
Αυτή είναι η κορυφαία πρόκληση. Στην Ανταρκτική μπορεί να χρειαστεί να περάσει ο ερευνητής μέχρι και έξι μήνες στο σκοτάδι. Εκπληκτικά βίντεο προκαλούν τον επισκέπτη να βυθιστεί σε συνθήκες απόλυτου σκοταδιού, ανακαλύπτοντας αν μπορεί να ζήσει σχεδόν χωρίς αισθήσεις.

 

 




 

Τι καθόμαστε ,λοιπόν ….είναι μια ξεχωριστή εμπειρία για όλους μικρούς και μεγάλους ….στον ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΟΣΜΟ ….Πειραιώς 254 , ΤΑΥΡΟΣ ,μέχρι και τον Φεβρουάριο του 2013 ….καθημερινά …..
 
 
                                                                     Λέμυ Γ.Κοντονή
 


 

 

 

 

 

0 Comments:

Δημοσίευση σχολίου