Η ΑΓΙΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ !..
(Με τους "κατ'οικον διδαχθεντας" Αγίους...)

                          

Με όλες τις Τιμές γιορτάστηκε και εφέτος στον Ιερον Ναον του Αγίου Κοσμα και του Αγίου Βασιλείου, στη Νεα Φιλαδέλφεια, "Η Αγία Οικογένεια του Μεγάλου Βασιλείου" !.. Ειναι γεγονός οτι κάθε χρόνο στις αρχές του Ιανουαρίου (δηλαδή την δεύτερη Κυριακή...) οι πιστοί παρακολουθούν την τελετή της Θείας Λειτουργίας, η οποία γίνεται ειδικά για αυτήν την πραγματικά ΜΕΓΑΛΗ Εορτή, που ακομα παραμένει άγνωστη για πολλούς !.. Λίγοι ειναι αυτοί που την γνωρίζουν...
                          Και ειναι μεγάλη η εορτή της "Αγίας Οικογενειας του Μεγάλου Βασιλείου",γιατι, οπως μου είπε ο Αρχιμανδρίτης π. Τιμοθεος Ηλιακης, "ειναι εντολή Θεού απαραβατη, να παιδαγωγη  η οικογένεια τα παιδιά · διότι αυτη, ειναι το φυσικό και πρώτο σχολείο τους..." !!! Και εδώ που τα λέμε ο π. Τιμοθεος Ηλιακης , εχει απόλυτα δίκιο...,γιατι εάν , "η οικογένεια δεν δώσει τις βάσεις στα πρώτα βήματα των παιδιών της, ειναι βέβαιον οτι αυτα (τα παιδιά...) θα δυσκολευτουν στην ζωή τους..." !!!






Τι σημαίνει για όλους εμάς ο εορτασμός της "Αγίας Οικογένειας", ερώτησα τον π. Τιμοθεο, ο οποίος αφού αναφέρθηκε με πολλα παραδείγματα για το θεσμό της οικογένειας στη σημερινή σύγχρονη εποχή,μου τόνισε :  "Δεν ειναι πολλές οι οικογένειες , παλαιές και νέες , που βεβαιώνουν τον κανόνα...,μάλλον την αλήθεια της παροιμιας,οι οποίες, με την Αγιαστικη τους πορεία έδωσαν στον κόσμο "κατ'οικον διδαχθεντας" (που διδάχθηκαν, απο την οικογένεια, δηλαδη...) Αγίους..." !!!
                          Με την ευκαιρία να υπογραμμίσω οτι κλασικό παράδειγμα παραμένει, για δυο οικογένειες του Δ' μ.Χ αιώνα !.. Οι οικογένειες αυτές, ειναι γεγονός οτι έδωσαν στην εκκλησία απο πέντε (5) Αγίους η καθε μια !.. "Ναι !  Έτσι ειναι..." τονίζει ο π. Τιμοθεος Ηλιακης και προσθέτει :  "Η οικογένεια του Αγίου Γρηγορίου του Θεολογου και η οικογένεια του Μεγάλου Βασιλείου, έδωσαν απο έξι Αγίους..." !!!!!
                          Γιατι όμως Τιμούμε ΜΟΝΟ Την Μνήμη της Αγίας Οικογένειας του Μεγάλου Βασιλείου ;  "Ο λόγος ειναι απλός...", λέει ο π. Τιμοθεος και συνεχίζει : "Αυτο γίνεται, επειδή "Η Αγία Οικογενεια του Μεγαλου Βασιλείου" ορίστηκε, απο την Διαρκή Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλαδος , ως Προστάτης της οικογένειας..." !..  Η απόφαση πάρθηκε στις 8 Σεπτεμβρίου του 1998, πριν απο 15 χρόνια... "Αν θέλετε να σωσετε την νεολαία, σωστε πρώτα τη οικογένεια...", υποστηρίζει η εκκλησία μας !.. Και έτσι ειναι...  Όλοι, σε αυτη την κρίσιμη εποχή που ζούμε , θα πρέπει να στραφούμε στην "κατ'οικον εκκλησίαν..." και πρώτα εμείς οι γονείς οφείλουμε  να γίνουμε "συνεπείς Χριστιανοί..." !!!

1 σχόλιο: