Θερινή ώρα Ελλάδος…!


Δύο φορές τον χρόνο η ώρα… αλλάζει! Τέλος Μαρτίου μπαίνουμε στην… θερινή ώρα! Και στο τέλος κάθε Οκτωβρίου (την τελευταία Κυριακή για την ακρίβεια, και στις δύο περιπτώσεις!)… «έρχεται» η… χειμερινή ώρα! Να, υπογραμμίσω πως, «69 χώρες εφαρμόζουν το σύστημα αλλαγής ώρας»! Εδώ, στην χώρα μας, (το γεγονός αυτό) «αποφασίστηκε η υιοθέτηση του μέτρου της θερινής ώρας, μετά την ενεργειακή κρίση που είχε ξεσπάσει στην Ευρώπη, το 1973…»!!!
 

Έτσι, στις 3:00…, ή πιο σωστά από τις 3:00 τα ξημερώματα της περασμένης Κυριακής 31 Μαρτίου (2013), οι δείκτες των ρολογιών… «γύρισαν»_ «έτρεξαν» καλύτερα μια ώρα πιο μπροστά! Ξεκίνησε, λοιπόν, αν όχι για όλους, αλλά για τους περισσότερους Έλληνες το… καλοκαιράκι! Και αυτό, επειδή, «μεγαλώνει η διάρκεια στην οποία θα απολαμβάνουμε ηλιόλουστες ημέρες στις πανέμορφες παραλίες της χώρας μας…»!
Τώρα! Ιστορικά η αλλαγή της ώρας που φέρνει και… απώλεια ύπνου!... Ναι ρεεε παιδί μου… χάνουμε κάποιες ώρες υπνάκου!... Αυτή είναι η αλήθεια! Ιστορικά, λοιπόν…, ή μάλλον, η «ιδέα της αλλαγής ήταν του Βενιαμίν Φράνκλινου»!...  Ο συγκεκριμένος, κατηγορείται, ότι ήταν, «ο πρώτος, που διατύπωσε το 1784 την ιδέα της θερινής ώρας, καθώς διαπίστωσε, πως περισσότερος ήλιος σημαίνει εξοικονόμηση χρημάτων και ενέργειας…»!!! Χρόνια αργότερα το ζήτημα αυτό… επανήλθε!... Έτσι, «εξετάσθηκε πολύ πιο σοβαρά, από τον Γουίλιαμ Γουίλετ στην Βρετανία! Το 1907 δημοσίευσε το άρθρο του «Waste of Daylight»! Μεταξύ άλλων στο άρθρο του έκανε λόγο, για τα οφέλη που θα έχουμε από την αξιοποίηση του μέτρου της θερινής ώρας…»!.. Και είχε δίκιο…
Πάντως η θερινή ώρα, εφαρμόστηκε για πρώτη φορά, ως ιδέα, από την Γερμανική Κυβέρνηση, κατά την διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου! «Η θερινή ώρα «μπήκε» τότε στις 30 Απριλίου του 1916 και «βγήκε» την 1η Οκτωβρίου του 1916…»! Στη συνέχεια «την ιδέα του μέτρου, την ίδια χρονιά, εφάρμοσε και το Ηνωμένο Βασίλειο (η Αγγλία)! Το μόνο που άλλαξε ήταν οι ημερομηνίες! «Μπήκε» στις 21 Μαΐου και «βγήκε» την 1η Οκτωβρίου 1916…»!..
Έτσι, «μπήκε» η ιδέα της θερινής ώρας! Όπως είπαμε, «το σύστημα της θερινής ώρας, εφαρμόζουν 69 χώρες…»! Εκατομμύρια κάτοικοι στον πλανήτη είναι… υποχρεωμένοι δύο φορές τον χρόνο να ρυθμίζουν …, να αλλάζουν τα ρολόγια τους! «Αυτό γίνεται, όπως ΟΛΟΙ ΛΕΝΕ, ώστε να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους»! Στην δουλεία τους!... Στα διάφορα ραντεβού τους!.. Με την ευκαιρία να υπογραμμίσω πως, η τοπική ώρα κάθε περιοχής είναι… διαφορετικές μεταξύ τους!.. Διαφέρει, δηλαδή, η τοπική ώρα της Αθήνας, της Ρόδου ή της Κέρκυρας! Οι διάφορες αυτές πάνω στον χάρτη, γίνονται λόγω (διαφορετικών) συντεταγμένων…»!... Και προκειμένου να μην έχουμε προβλήματα «αποφασίστηκε η επίσημη ώρα κάθε κράτους, να είναι αυτή της πρωτεύουσας..»! Να σας πω ακόμα περισσότερα είναι τα υπέρ (από την εφαρμογή της θερινής ώρας) από τα κατά! Στα υπέρ είναι και η εξοικονόμηση συνολικά 210 ωρών ενέργειας, στους επτά μήνες! Γίνεται εκμετάλλευση του ήλιου! Αυξάνεται η άμυνα του ανθρώπινου οργανισμού στις χρόνιες παθήσεις, όπως υποστηρίζουν οι γιατροί! Στα κατά είναι και η αύξηση των περιστατικών βίας! Η βία αγγίζει το 150%!!! «Θερινή ώρα Ελλάδος…», λοιπόν!!!

0 Comments:

Δημοσίευση σχολίου