ΣΑΝ ΝΑ ΗΤΑΝ ΧΘΕΣ !!!

(Η ΚΥΡΑ ΤΗΣ ΡΩ !)

  
                       

Ποτε,πέρασαν 31 χρόνια απο τότε (Μάιος 1982, τέτοιες ημέρες ήτανε...) που έφυγε απο κοντα μας μια γυναίκα ΘΡΥΛΟΣ, ουτε που το καταλάβαμε!.. Εφυγε μια γυναίκα ΣΥΜΒΟΛΟ! Μια γυναίκα που φυλαγε ΘΕΡΜΟΠΥΛΕΣ! Μια γυναίκα "γεμάτη" απο ΑΙΓΑΙΟ!  Ο λόγος για την Δέσποινα Αχλαδιωτου...  Γνωστή σε όλο τον κόσμο,όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλα παντου,ως "Η ΚΥΡΑ ΤΗΣ ΡΩ" !..   Δεν ήταν λίγες οι φορές που οι συνάδελφοι,όταν την ρωταγαν  "πως αισθάνεσαι που έχεις γίνει ηρωίδα;..",απαντούσε με δυνατή φωνή  "...μα δεν έκανα τιποτα σπουδαίο..."!!!  Το ίδιο είχε πει, θυμάμαι και την στιγμή που ο αρχηγός του ΓΕΝ, ο ναύαρχος Εγκολφοπουλος, δια του πλοιαρχου Λαμπιρη (είχε παει το αντιτορπιλικο "Πανθηρ" με αγημα ναυτων προς τιμήν της,στο Καστελοριζο...), την παρασημοφορησε,"...για τις προσφερθείσες εθνικές υπηρεσίες της..."!!!  Μάλιστα,κάποια στιγμή, η "Κυρά της Ρω", με αφοπλιστικο τροπο είπε,σε έναν σημαιοφόρο της τιμής (αγηματος...),που ήταν κοντα της, τα εξής:  "...τώρα παιδάκι μ' , γιατι τα κανουν όλα τούτα;  Δεν έκανα και τιποτα σπουδαίο..."!!!!!!
 
                        

Την "Κυρά της Ρω" τίμησαν ο (τότε) υπουργός Εθνικής Αμύνης, ο Ευάγγελος Αβερωφ, με το "μετάλλιο τιμής", στις 23 Νοεβριου του 1975!.. Ακομα την τίμησαν: Η Βουλη των Ελλήνων,η Ακαδημία Αθηνών,η Εθνική Τράπεζα,πολλοι δήμοι, σύλλογοι και φορείς...   Έτσι η Κυρά-Δέσποινα Αχλαδιωτου, έγινε "θρύλος"! Έγινε "ινδαλμα"!..  Ποιος μπορεί να ξεχάσει τι έγινε εκείνον τον Σεπτέμβριο του 1975, όταν ένας "δημοσιογράφος" (βάζω τα εισαγωγικά,επειδη αργότερα είπαν πως δεν ήταν..!) της εφημερίδας "Hurriyet"  (το όνομα του, Ομαρ Σαμι Κοζαρ...,πολλοι είπαν τότε πως ήταν προβοκατσια της Τουρκίας...και έτσι πρέπει να ήταν..!), με...βοηθούς του δυο συμπατριώτες του, μπήκε στο νησί της "Κυρας της Ρω", η οποία απουσίαζε (ήταν για λόγους υγείας στο Καστελοριζο...) και αφού κατεβάζει την Ελληνικη σημαία, υψώνει στην θέση της την Τουρκική!!! Ηταν μια ενέργεια κατευθυνόμενη ,έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένταση στις σχέσεις Ελλαδος και Τουρκίας!..  Κατι αναλογο και με εκεινη των Υμιων,που πραγματοποιηθηκε αργοτερα!.. Η τρελή και καταπτυστη αυτη ενέργεια του Τούρκου δημοσιογράφου, δεν έμεινε αναπάντητη. Εκτός απο τα αυστηρά μέτρα που έλαβε ο Ευάγγελος Αβερωφ, η "Κυρά της Ρω",επέστρεψε στο νησί της αμεσα... Κατεβαζει την Τουρκική σημαία,την πετάει στην θάλασσα και υψώνει και πάλι την Ελληνική!.. Ήταν μια ηρωική πράξη...
                        
Η "Κυρά της Ρω",άφησε την τελευταία της πνοή στο νοσοκομείο της Ρόδου, σε ηλικία 92 ετών!..  Λίγο πριν απο τον θάνατο της, είχε πει :   "Η ζωη στην Ρω δεν ειναι και τοσο ευχάριστη,αλλα νιώθεις πιο πολυ την Ελλάδα, χαμένος οπως είσαι στο πέλαγος,λίγες εκατοντάδες μέτρα απο τις ατουρκικες ακτές!   Την Ελληνική σημαία, θέλω να μου την βάλουν μαζυ μου στον τάφο..."!!!   Η κηδεία της έγινε δημοσια δαπανη στο Καστελοριζο και η σορός της μεταφέρθηκε με πλοίο-σκάφος του Πολεμικού Ναυτικού,στην Ρω!!! Την έθαψαν ακριβώς κάτω απο τον ιστό, όπου κάθε πρωί υψώνε-σήκωνε την σημαία μας!..  Ίσως η οικονομική κρίση που μαστίζει την χωρα μας, μέχρι τώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές στην μνήμη της "Κυρας της Ρω", να μην έχουν αφήσει πολλα περιθώρια στην πολιτεία,για σκέψεις, γύρω απο τις ηρωικές πράξεις οπως εκείνες οι πολλές της Κυρά-Δεσποονας Αχλαδιωτου, της "Κυρας της Ρω"!.. Και όλα αυτα, περνάνε σημερα απο την μνήμη μου...σαν να ήταν χθες !!!

0 Comments:

Δημοσίευση σχολίου