ΒΟΗΘΑ ΠΑΝΑΓΙΑ ΜΟΥ!!!

• Η γιορτη της Μεγαλοχαρης!
• Εθιμα και Παραδόσεις!
• Κανε το ΘΑΥΜΑ ΣΟΥ!
• ΟΛΗ η Ελλάδα μια Παναγια
• Η Τηνος το επίκεντρο του εορτασμού!


                      Ολη η Ελλάδα μια Παναγια! Ολοι οι Ελληνες πιστεύουμε στη Θεοτόκο!  Στην Παναγία! Και όλοι έχουμε ζητήσει οχι μια χάρη, αλλα πολλές! Και η Μητέρα όλων Μας, "βάζει πάντα το χέρι Της" και μας προστατεύει απο κάθε κακο!.. Πολλα ειναι τα θαύματα που καθημερινα κάνει η Μητέρα Μας, η Παναγία! Οπως επίσης πολλα ειναι τα ήθη και τα έθιμα κάθε περιοχής, για την σημερινη Μεγάλη Γιορτη της Παναγίας! Σε ολόκληρη την Ελλάδα γιορτάζεται η Μεγαλοχαρη, με ευλάβεια και με πίστη! Όλοι για μια ακομα χρονια, θα πάρουμε δύναμη, για να ξεπεράσουμε τις οποιες δυσκολίες έχουμε...,η έρχονται! "Το βοηθά Παναγία Μου",ακούγεται παντου  και πάντα, απο όλους τους Ελληνες!.. 
                      Έτσι σήμερα με την θηλιά της οικονομικής κρίσης, στον λαιμό μας και ασφαλώς το κακο ιδιαίτερα κλίμα που υπαρχει στην πατρίδα μας, τα τρια τελευταία χρόνια, όλοι θα κάνουμε το ΤΑΜΑ μας στην Παναγία της Τήνου!.. Άνδρες,γυναίκες και παιδια, πηγαίνουν κάθε χρόνο...,πιο σωστα κατακλύζουν κάθε χρόνο το νησι, για να προσκυνήσουν την θαυματουργή εικόνα της Θεοτόκου και να πάρουν την ευλογία της!  Μιας και μιλάμε για την Τήνο και την Μεγαλοχαρη, να σας πω,πως το πανηγύρι, παραδοσιακά, κρατάει-διαρκεί μέχρι και τις 23 του Αυγούστου! Παραμονή του Αγίου Κοσμα!.. Ο Ιερός Ναός, τρικλιτη βασιλική με αετωμα στην πρόσοψη και το υψηλό κωδωνοστασιο, δεσπόζει  στην πόλη της Τήνου! Εχει κτιστεί με μάρμαρο απο την Δηλο, την Τήνο και την Πάρο...  Να υπογραμμίσω πως, οικοδομηθηκε, ο Ναός της Μεγαλοχαρης, εκει...,στην περιοχή όπου βρέθηκε η εικόνα της Παναγίας! Δηλαδη στα ερείπια μιας παλιας βυζαντινής εκκλησίας, που ήταν αφιερωμένη στον Τίμιο Πρόδρομο...
                       Στην Πάρο όπου και η Εκατονταπυλιανη, εκει στην Παροικια, σήμερα χιλιάδες πιστοί, θα ζητήσουν την βοήθεια της Παναγίας! Να πούμε στο σημείο αυτο πως, στην Πάρο, γιορτάζουν την Κοίμηση της Θεοτόκου με μια απόβαση...πειρατών! Έτσι μετα την περιφορά της θαυματουργου εικόνας "οι...πειρατές θα κατακλυσουν το λιμάνι όπου βρίσκεται ο Ναός της Παναγίας της Εκατονταπυλιανης...  Και το βράδυ, περισσότερα απο εκατο καΐκια θα προσεγγίσουν την προβλήτα της περιοχής με αναμμένα δαδια..."!!!   Ειναι ένα εντυπωσιακό πράγματι, έθιμο, που ναι, κρατάει εκατοντάδες χρόνια!..
                        Θαυματουργή η εικόνα της Μεγαλοχαρης του Πόντου! Η Παναγία Σουμελα, εκει στο Βερμιο, κάθε χρόνο, αποτελεί "σημείο αναφοράς για εκατομμύρια Πόντιους Χριστιανούς σε ολόκληρο τον κόσμο..."!!!  Οπως κάθε χρόνο, έτσι και σήμερα χιλιάδες πιστοί απο όλο τον πλανήτη, θα προσκυνήσουν την Παναγία Μας και θα ζητήσουν "ελπίδα και δύναμη", για να βγουν απο τις πολλές δυσκολίες που έχουν!.. Η εκκλησία Παναγια Σουμελιωτισσα, βρίσκεται στην περιοχή Καστανια του Βερμιου! Η ιστορία της θρυλικής Μονής της Παναγίας Σουμελα, ξεκινά αιώνες πριν!  "Χάνεται πριν απο 16 αιώνες στην Τραπεζουντα...", οπως αναφέρει ο ιστορικός της εποχής!.. Μάλιστα, οπως λεει η παράδοση "το 386,  οι Αθηναίοι μοναχοί Βαρναβας και Σωφρονιος, οδηγήθηκαν στις απάτητες βουνοκορυφες του όρους Μελα, έπειτα απο αποκάλυψη της Παναγίας, με σκοπό να ιδρύσουν το μοναχικό της κατάλυμα. Εκει λοιπόν,σε ένα σπήλαιο (υψόμετρο 1.063 μετρα...), είχε μεταφερθει απο αγγέλους η ιερή εικόνα της Παναγίας της Αθηνιωτισσας, την οποία εικονογράφησε ο ευαγγελιστης Λουκάς!.."!.. Και ο ιστορικός συνεχίζοντας υπογραμμίζει, χαρακτηριστικα. "Μέσα στην σπηλιά, οι δυο μοναχοί έκτισαν την εκκλησία..."! Θα πρέπει να τονίσω πως το μοναστήρι αντιμετώπιζε μεγάλο πρόβλημα με το νερό! Το πρόβλημα ύδρευσης που λέτε, λύθηκε με θαυματουργου τροπο! Οπως λένε όλοι, "η ανθρώπινη λογική αδυνατεί να απαντήσει στο θέαμα που βλέπουν (ακομα και οι σημερινοί προσκυνητές), να αναβλύζει νερό μέσα απο έναν γρανιτωδη βράχο..." Ειναι ΑΓΙΑΣΜΑ λένε όλοι. Και έτσι ειναι!..
                           Ναι! Ολη η Ελλάδα μια Παναγια! Εδω θέλω να προσθέσω τον "παραδοσιακό γάμο", που γίνεται με ιδιαίτερο "χρώμα", αλλα και "χιούμορ", στην Αλοννησο!.. Κάθε χρόνο λοιπόν αναβιώνει το έθιμο του "παραδοσιακού γάμου"! Οπως αναφέρει η παράδοση, "ένα ζευγάρι εθελοντών αναλαμβάνει να αναπαραστησει τους νεονυμφους που θα ανέβουν τα σκαλιά της εκκλησίας..."!  Να σας πω οτι "το έθιμο αρχίζει με τον κουμπάρο, που πηγαίνει με τα πόδια να βρει, να φέρει τους οργανοπαικτες! Μάλιστα τον συνοδεύουν μέχρι το σπίτι του γαμπρού..."! Εδω και μετα απο τα...κεράσματα, "ο γαμπρός ξεκινάει για το σπίτι της νύφης,κρατώντας πολλα χαιμαλια! Η πεθερά που ειναι...κερβερος περιμένει στην πόρτα,το δώρο της, απο τον γαμπρό! Όταν λοιπόν η πεθερά, ικανοποιηθεί απο οτι της έταξε ο γαμπρός, τότε ο...κερβερος ανοίγει την πόρτα και έτσι ο γαμπρός παίρνει την νύφη για την εκκλησία..."!!! Και βέβαια μετα τον...γάμο στήνεται στην πλατεία της Αλοννησου ένα τρικουβερτο γλέντι. Προσφέρεται στους επισκέπτες "μακαρόνια με γιδα..."!!!  Σε όλη την Ελλάδα γιορτάζεται σήμερα η Παναγια Μας. Η Μητέρα του Εθνους! Στην Λεσβο, στην Κεφαλονιά (οπου ανημερα,σημερα και καθε χρονο τετοια ημερα βγαινουν τα "φιδακια της Παναγιας"!  Μάλιστα, οπως λεγεται, οποιος τα δει, η, τα αγγιξει, θα ειναι καλοτυχος!..), στους Λειψους (Η Παναγία του...χαρου. Εδω η Παναγία κρατά όχι, το Θείο Βρέφος τον Ιησού, αλλα τον εσταυρωμενο Ιησού!), στην Μύκονο, στην Νησυρο, στη Σύρο και γενικα σε όλη την Ελλάδα σήμερα όλοι ζούμε,περιμένοντας απο την Μεγαλοχαρη ένα ακομα θαύμα. Και ολοι μας, απευθυνόμενοι στην Θεοτοκο, στην Χαρη Της, λέμε ΒΟΗΘΑ ΠΑΝΑΓΙΑ ΜΟΥ!!! Και ναι! Σήμερα έχουμε μεγάλη ανάγκη απο την δικη Της ΒΟΗΘΕΙΑ!!! Μητερα Μας,Παναγία Μου κανε το ΘΑΥΜΑ ΣΟΥ! Βάλε το χέρι σου και προστατεψε μας απο κάθε κακο... ΒΟΗΘΑ ΠΑΝΑΓΙΑ ΜΟΥ!!! Ολη η Ελλάδα μια Παναγια!..
        

0 Comments:

Δημοσίευση σχολίου