ΤΟ ΕΥΧΕΛΑΙΟΝ...

Η δι'ελαιου χρισις...
• Αφεσις αμαρτιών...
• Προετοιμασία για τη Θεία Κοινωνία...

          
Σημερα Μεγαλη Τετάρτη σε ολες τις εκκλησίες, νωρίς το απόγευμα τελείται το Μέγα Ευχελαιον...
           Αυτο γινεται, προκειμενου να "προετοιμαστούμε δια την Θεία Κοινωνία", που γινεται το πρωι της Μεγάλης Πέμπτης! Μαλιστα οι Ιερείς απο το πρωι, απο τις έξι, βρισκονται στους Ναούς, εκει, οπου σπεύδουν να μεταλαβουν των Αχράντων Μυστηρίων, οι εργαζόμενοι.          
           Τωρα.
          

 Το Μυστηριον του Ευχελαιου, "ξεκινάει", απο τους Αποστολικους Χρόνους. Οι κανόνες γράφουν, πως οταν κάποιος ηταν ασθενής, η εκανε μεγαλη αμαρτία, ζητούσε απο τους Αποστολους την σωματική και την ψυχική θεραπεία του... Τοτε οι Αποστολοι "εχριον αυτον δι ελαιου, κατόπιν ευχής προς θεραπείαν..."!
           "Η δι'ελαιου χρισις" σε διάφορα σημεία του σώματος, του ασθενή απο τον Αποστολο, του ιερέως και διαβάζοντας ευχη για σωματική και ψυχική θεραπεία, ηταν το Μυστήριο του Ευχελαιου... Να σας πω, οτι το μυστήριο τουτο εχει διάφορα ονόματα. Ελεγετο στην αρχη. Ελαιον. Αγιον Ελαιον. Ελαιου χρισις. Χρίσμα δι'ελαιου. Επεκράτησε ομως, μετα απο ολα αυτα τα ονόματα, το ΕΥΧΕΛΑΙΟΝ! Ειναι η Ένωση των λέξεων ΕΥΧΗ και ΕΛΑΙΟΝ...
           Σημερα το Μυστηριον του Ευχελαιου τελούν επτά ιερείς. Αυτο γινεται για τα επτά χαρίσματα του Αγίου Πνεύματος και "προς τα επτά μέρη, που αποτελούν την ακολουθιαν αυτού..."! Ομως ακομα και ενας ιερέας μπορει να τελέσει το Μυστήριο του Ευχελαιου. 
           Οι εκκλησίες και αποψε θα ειναι γεμάτες.
           Ο ελληνικός λαος ειναι βαθεια θρησκευόμενος. Πιστευει. Μεταλαμβάνει των Αχράντων Μυστηρίων. Εξομολογείται. Και πανω απο ολα επέστρεψε στην εκκλησία... Κανει τον σταυρο του. Με μια λεξη ΠΙΣΤΕΥΕΙ!

0 Comments:

Δημοσίευση σχολίου